Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Ondřej Moravec

obrázek k článku

Státní zaměstnanci daně neplatí

Jak název napovídá, dnešní článek se bude týkat daní a to zejména daně z příjmu, která se údajně týká každé pracující osoby.

obrázek k článku

Peníze jsou kořenem všeho dobra

Peníze nejsou zlo. Jsou nezbytným a nepostradatelným prostředkem pro to, aby se lidský život vůbec mohl pozvednout nad úroveň zvířecí existence.

obrázek k článku

Dolar spáchal sebevraždu

Zdroje přeci jsou a dle Bennieho lze navíc řádově stovky milionů dolarů označit za „víceméně nulové náklady“. Chápu, mít moc vytvořit stovky miliard pár úhozy na klávesnici zřejmě člověku změní perspektivu.

obrázek k článku

Krize demokracie

Všemocný suverénní parlament, jenž není omezený na stanovování obecných pravidel, znamená, že máme svévolnou vládu. Co horšího, vládu, která se nemůže, i kdyby si to přála, řídit principy, nýbrž musí se udržovat rozdáváním darů jednotlivým skupinám.

obrázek k článku

Mýty o sobectví a racionalitě

Kvalitní ekonomická teorie předpokládá pouze to, že lidé jednají.

obrázek k článku

Smrt keltského tygra

V pátek 2. října [2009] 752 451 irských občanů ratifikovalo Lisabonskou smlouvu pro půl miliardy občanů Evropské unie. Lisabonská smlouva tvoří poslední pakt ve zdánlivě nezastavitelném pohybu ke stále vyšší centralizaci politické moci mezi 27 státy Unie.

obrázek k článku

Zvrhlá demokracie a nekuřáčtí fašisté

Jaký je rozdíl mezi deseti lidmi na party u mě doma a deseti lidmi na party v soukromém baru?

obrázek k článku

Jak dnes vznikají peníze? - podrobněji

Všichni už vědí, že zdaleka největší množství nových peněz dnes vzniká při poskytování úvěrů obchodními bankami nebankovním subjektům (tzv. úvěrová expanze).

obrázek k článku

Jak dnes vznikají peníze?

Co je tedy penězi dnes? Všichni to vědí. Zčásti barevné papírky s čísly beze smyslu a „hrdiny národa“, zčásti účetní zápisy v účetních knihách finančních institucí, zejména bank.

obrázek k článku

Jak sociální stát zkazil Švédsko

Staří Švédové říkají, že být Švédem znamená živit se sám, starat se sám o sebe a nikdy nebýt přítěží někomu jinému.

obrázek k článku

Proč hodnota není cenou?

Korektní teorie hodnoty je schopna objasnit, proč svobodné (nesocialistické) ekonomické systémy musejí být produktivnější (vytvářet více bohatství) než systémy centrálního ekonomického řízení.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed