Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Louis E. Carabini

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Najímání a propouštění - kde je spravedlnost?

Proč někoho firma vůbec v prvé řadě najímá? Činí tak zaměstnavatel proto, aby dal někomu vydělat na chleba a snížil domácí míru nezaměstnanosti? Jistě že ne! Podnikatelé zakládají podniky v honbě za svým zájmem.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Přerozdělování příjmů a bohatství

Návrhy volající po vyšších daních způsobují, že je to stát namísto produktivního jedince, kdo rozhoduje o toku peněz. Rozdělení bohatství se tak stává nezávislým na produktivitě příjemce rozdělovaných peněz.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Boj proti nerovnosti

Někteří lidé nahlížejí na bohaté jako na někoho, kdo disponuje nespravedlivě velkým podílem bohatství; přitom však opomíjejí vysoké riziko selhání, které bohatí lidé před dosažením bohatství podstoupili.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nedoceněný význam nerovnosti

Pokud příštích padesát let přinese obdobné technologické skoky jako uplynulých padesát let, můžeme očekávat nárůst počtu miliardářů, čímž vzroste nejen hodnota nejvyššího příjmového kvintilu, ale také užitek nás všech z tohoto technologického pokroku.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Zbytečný hon za ekonomickou rovností

Rovnostáři sice vymýšlejí stále nové způsoby, jak vyrovnat majetkové rozdíly, jejich cíl je však vždy ze samé podstaty věci nedosažitelný. Pokusy o rovnoměrné rozdělení bohatství vždy vyústí ve snížení objemu bohatství, bez vlivu na jeho alokaci.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nesmyslné ukazatele rozdílu v příjmech

Média nás dnes a denně zaplavují zavádějícími zprávami a statistikami. Co vůbec znamená ono oblíbené „Chudí se stávají chudšími a bohatí bohatšími“?

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Peníze nejsou prosperita

Během německé hyperinflace ve 20. letech byl milionář ve skutečnosti chuďasem. Vládní tiskárny peněz pracovaly na plné obrátky, dvacet čtyři hodin denně.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Peníze - co je to?

V současnosti není na světě vlády, která by emitovala peníze směnitelné za cokoli hodnotného.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Bohatství tvoří bohatství

Protože získávání bohatství na trhu je závislé na hodnocení nabízeného zboží a služeb druhými lidmi, znamená větší příjem jednoho člověka rovněž větší pociťované bohatství (blahobyt) druhého člověka.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Klamné vábení demokracie

Téměř každý den se mě někdo ptá na názor ohledně toho, co bychom měli udělat s tou či onou osobou, organizací či skupinou. S čím bychom si měli dělat starosti není ani tak odpověď, jako samotná otázka.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nebeská mana?

Myšlenka, že potřeba jednoho člověka je povinností druhého člověka, se u většiny lidí zakořenila tak hluboko, že revoluce, nepokoje a demonstrace jsou ve světě téměř na denním pořádku.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Malé skupiny vs. velké skupiny

Když náš soused potřebuje s něčím pomoct, nikdy nás nenapadne vyrazit do sousedství a vyhrožovat všem, kdo nepřispějí svou trochou do mlýna. Na politické scéně však užití fyzické síly jako vhodného nástroje k organizování pomoci často tolerujeme, ne-li přímo vyžadujeme.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Bujná představivost

Nikdo nám není povinen dodávat benzín, lékařské služby, jídlo, pracovní místa, či cokoliv jiného. Proč bychom tedy měli kritizovat někoho za to, jakou si účtuje cenu či jakou nabízí mzdu, když tak činí bez jakékoli povinnosti nám vůbec něco nabízet?

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Syndrom „My vs. Oni“

Sváděním viny za naše nepohodlí na druhé odvádíme produktivní energii a důvtip od jediného spolehlivého zdroje úspěchu v tomto světě – samostatnosti.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Jsou ve světě nerovnosti darebáci a oběti?

Proč ve světě všudypřítomné ekonomické nerovnosti přetrvává v myslích tolika lidí představa darebáků a obětí? Většina představ o rozdělení společnosti na darebáky a oběti nemá základ v jakékoli smysluplné argumentaci.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Úvod

Nakloněni svobodě je webový seriál, který na Mises.cz bude ode dneška vycházet každý pátek. Jedná se o postupný překlad stejnojmenné knihy amerického autora Louise E. Carabiniho. Knihu lze chápat jako stručný úvod do politické filosofie liberalismu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed