Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Walter Block

obrázek k článku

Proč diskriminovat?

V minulých dobách říci někomu, že diskriminuje, platilo za kompliment. Znamenalo to, že má vkus: mohl rozlišovat mezi bídným, průměrným, dobrým a výborným. Jeho schopnost dělat jemné rozdíly, mu dovolovala žít lepším životem než jindy.

obrázek k článku

Dopravné zápchy ako patológia vlády

Dopravné zápchy sú vari jedným z najiritujúcejších zjavov známych ľudstvu. Vozidlá, ktoré sú schopné za špeciálnych podmienok dosiahnuť rýchlosť 250 km/h a za normálnych 130 km/h, odsudzujú na plazenie nárazník pri nárazníku rýchlosťou 5 km/h.

obrázek k článku

Proč diskriminovat?

V minulých dobách říci někomu, že diskriminuje, platilo za kompliment. Dnes, v našich politicko-korektních časech, diskriminace implikuje rasovou a/nebo sexuální nenávist.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Lichvář

Již od biblických dob, kdy byli lichváři vyháněni z chrámů, jimi bylo pohrdáno, byli kritizováni, haněni, pronásledováni, stíháni a karikováni.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Zaměstnavatel dětí

Na seznamu nepřátel společnosti lze zaměstnavatele dětí nalézt zaručeně vysoko – je krutý, s ledovým srdcem, vykořisťuje, je prohnaný a zlý. V očích veřejnosti je dětská práce téměř srovnatelná s otroctvím a zaměstnavatel dětí se nijak neliší od otrokáře.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Nečestný policajt

Hrdina ze Serpica, nejprodávanější knihy a stejnojmenného filmu, je odpadlík, zarostlý, hipízácký policajt, který odmítne poslouchat nepsaná pravidla policie, „Neobracejte se proti svým nadřízeným.“

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Černý taxikář

Taxislužby ve Spojených státech často fungují na úkor chudých lidí a menšin a to hned dvěma způsoby – jednou z pozice spotřebitelů, podruhé jako producenti.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Nenažrané kapitalistické prase

Kdyby se menšinám podařilo prosadit zákon, který vyžaduje růst mezd všem členům odborů na desetinásobek, podařilo by se jim odbory prakticky zlikvidovat. Členství v odborech by strmě klesalo. Zaměstnavatelé by vyhodili všechny odboráře. Pokud by to neudělali, zbankrotovali by.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Pracant

Zásadním omylem je předpoklad, že je na světě určité množství práce, která se musí udělat. Ekonomický pohled, jenž se někdy nazývá „omylem pevně daného množství práce“ (lump of labor/jobs fallacy), říká, že lidé na celém světě potřebují vykonat pouze omezené množství práce.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Drogově závislý

V současné intenzivní debatě o zlech závislosti na heroinu je dobré dbát na starém rčení o „vyslechnutí obou stran příběhu“. Je pro to mnoho důvodů.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Lakomec

Lakomec se dodnes nevzpamatoval z útoku, který mu uštědřil ve své vánoční koledě Charles Dickens. Ačkoli byl lakomec přísně kritizován i před Dickensem, postava Ebenezera Vydřigroše se definitivně vžila do folklóru naší doby.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Překupník s lístky

Podle Websterova slovníku je „překupník“ někdo, kdo „nakupuje a prodává s cílem dosáhnout rychlého zisku,“ a „překupnictví“ jako „podvádění a okrádání druhých.“ Proto se také veřejnost dívá na „překupníky lístků“ s nelibostí.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Ten, kdo nepřispívá na charitu

Jsme v zajetí názoru, že je požehnané přispívat na charitu. Je to ctnostné, slušné, dobré, spravedlivé, hodné uznání, altruistické a milé. Stejným metrem je potom měřeno odmítnutí dát na charitu.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Vyděrač

Odpovědět na otázku, zda je vydírání opravdu nelegitimní, není na první pohled vůbec těžké. Jedinou odpovědí by na ni byla nejspíše jiná otázka: „Proč se na to vůbec ptáte?“ Vždyť vyděrači přeci druhé vydírají. A co může být horší? Vždyť vyděrači tají i z těch nejosobnějších tajemství těch druhých.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Nevládní padělatel peněz

Slovník definuje „padělané“ jako „falešné; zhotovené bez oprávnění; vyrobené jako imitace za účelem podvodu vydávání falešné kopie za originál.“ Padělání je tedy druhem podvodu.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Inzerent

Reklama má již dlouho dobu špatnou pověst. Argumenty proti ní jsou detailní a zdánlivě neúprosné. Tvrdí se, že reklama vábí lidi a nutí je kupovat si produkty, které by si jinak nekupovali. Loví strach a psychologické slabosti lidí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed