Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Josef Tětek

obrázek k článku

Pozor na úředníka s falometrem

Ne, ještě není apríl!

obrázek k článku

Udržitelný a neudržitelný růst

Jednou z příčin v současnosti doznívajících krizí je dlouhodobá monetární politika nízkých úrokových sazeb. Chceme-li dosáhnout dlouhodobého udržitelného růstu, musíme pochopit tuto kauzalitu a podobných politik se v budoucnu vyvarovat.

obrázek k článku

Mýtus dobré vlády

Prý maják svobody v jinak temném světě! Spojené státy spíše pomáhají zhasnout světla a podpořit vyčerpaný despotismus. To je zajisté jedna z největších ironií současného politického stavu. Místo toho, aby učil svět svobodě, světí nově zmocněný prezident Spojených států všemožné formy diktátorství.

obrázek k článku

Anorganické oživení

Odpověď tvůrců hospodářské politiky na ekonomický pokles byla jednou z nejvíce krátkozrakých a ekonomicky iracionálních v celé lidské historii. Proč? Kvůli krátkodobým politickým ziskům. Celá ekonomická struktura byla obelhána s cílem zajištění úspěchu Obamova kultu.

obrázek k článku

Záchrana pianového průmyslu

Vládní dotace skomírajícího průmyslu přináší vysoké plýtvání zdroji. Stejně jako kvůli vlivům měnících se ekonomických podmínek téměř zaniklo americké odvětví výroby pian, tak zaniká i americký automobilový průmysl, čímž se uvolňují zdroje pro hodnotnější využití.

obrázek k článku

Co je to volný trh?

Volný trh je souhrnný termín označující veškeré směny probíhající v lidské společnosti. Každá směna představuje dobrovolný souhlas mezi dvěma lidmi či mezi skupinami lidí reprezentovanými svými zástupci. Tito dva lidé (či zástupci) směňují statky; buďto hmotné komodity, či nehmotné služby.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed