Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Josef Tětek

obrázek k článku

Můžou za to spekulanti!

Spekulanti plní v tržním prostředí životně důležitou signální funkci. Jejich signály by měly přimět politiky radikálně zmenšit vládní břímě na bedrech společnosti a co nejrychleji se navrátit k fiskální disciplíně.

obrázek k článku

Julian Assange: rok (bez)naděje

Dnes, 19.6.2013, je tomu přesně rok, co zakladatel serveru WikiLeaks našel útočiště na ekvádorské ambasádě v Londýně.

obrázek k článku

Zdravotní pojištění vs zdravotní daň

Ponechme pro tentokrát stranou hororové příběhy o státním zdravotnictví a pojďme prozkoumat otázku, zda by čistě tržní zdravotní pojištění bylo opravdu nedosažitelným luxusem.

obrázek k článku

Ultimátní argument

Existuje ultimátní argument ve prospěch svobody? Jak by takový argument vypadal? Byl by založen na argumentaci utilitaristické, právní či emocionální?

obrázek k článku

For a New Liberty: Cenová politika soukromých ulic a silnic

Vezmeme-li v úvahu vládní správu ulic a dálnic, je těžké si představit, že by soukromé vlastnictví mohlo zapříčinit méně efektivní a racionální stav než ten dnešní.

obrázek k článku

Mýtus Zlaté střední cesty

Každý konzistentní obhájce svobody se patrně dřív nebo později setká s následujícím výrokem: „Ale nemůžeš přeci privatizovat vše a úplně zrušit daně a stát, to je extrémní! Já vyznávám zlatou střední cestu. Všeho s mírou. Nějaký stát musí být.“

obrázek k článku

Veřejný sektor II: Ulice a silnice (II.)

Spor není v tom, že by doprava neměla být regulována; samozřejmě, že pravidla jsou zapotřebí. Kriticky důležitý je však fakt, že pravidla vždy určuje vlastník a správce silnic.

obrázek k článku

Veřejný sektor II: Ulice a silnice (I.)

Soukromé firmy vždy usilují o přilákání a udržení zákazníků. K čemu by však obchodníkovi byly lákavé výlohy a pěkné balení, příjemné osvětlení a vyškolená obsluha, kdyby měl být zákazník při každé cestě do obchodu napaden a okraden?

obrázek k článku

Nemorálnost veřejného parku

Veřejná správa je ze své podstaty nepředvídatelná a chaotická. Tam, kde je dnes plně využívaný park vhodný k návštěvám s dětmi, může být zítra mrtvý areál pro cyklisty či rozestavěné muzeum úspěchů EU.

obrázek k článku

For a New Liberty: Vláda jako podnikatel

Je-li tradiční motto soukromých společností „náš zákazník, náš pán“, pak je nevyslovenou maximou vládní správy „náš zákazník je vždy vinen“.

obrázek k článku

PF 2013

obrázek k článku

Narozeniny Samuela Adamse

Přirozenou lidskou svobodou je svoboda od jakékoli nadvlády, tedy absence nutnosti podřídit se cizí vůli či zákonu, kromě přirozeného práva.

obrázek k článku

Euramerika

Třicetileté období od konce války do poloviny sedmdesátých let bylo skvělým obdobím pro západní Evropu.

obrázek k článku

Krach automobilového průmyslu

Na firmy se můžeme dívat dvojím pohledem. Zaprvé, můžeme je chápat jako nástroj zaměstnanosti a udržovatele tradiční výroby. Zadruhé, mohou být vnímány jako prostředek pro poskytování zboží spotřebitelům, kteří jsou ochotni za něj zaplatit.

obrázek k článku

Proč jsou v nákupních centrech odpadkové koše?

Je podnikatel hloupý, že dává do svého nákupního centra takovou zbytečnost? Měl by snad použití koše zpoplatnit?

obrázek k článku

Ryby na suchu

Moderní rybí farmy existují zhruba 35 let a za tuto dobu se rozrostly ze skromných projektů do velkého odvětví, ze kterého pochází polovina všech ryb na světovém trhu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed