Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Josef Tětek

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Dědictví

Když se stát zmocní rodinného dědictví, je toto bohatství jednoduše rozděleno mezi jiné jedince, než by si přál původní vlastník. Pokud si dědicové údajně nezaslouží zděděné bohatství, proč by si ho pak měli zasloužit lidé, kteří jej získají pomocí státu?

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Zasloužíme si své bohatství?

V roce 1971 vyšla kniha Johna Rawlse A Theory of Justice, která se okamžitě stala bestsellerem s více než čtyřmi sty tisíci prodanými výtisky. Rawls argumentuje, že si člověk nezaslouží plody, které mu přináší jeho vrozený talent.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Narušení svobody ve všech možných formách

V podstatě všechny politické tábory souhlasí se zásahem do osobních záležitostí; liší se pouze v názoru, kde je takový zásah vhodný a kde už vhodný není.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Krádež a prosperita

Majetek jednoho člověka se může k druhému člověku dostat buď dobrovolně, tj. obchodem, či nedobrovolně, tj. krádeží. Při dobrovolném převodu obě strany transakce bohatnou, protože každá strana hodnotí předmět získaný obchodem výše, než předmět, kterého se v rámci transakce vzdává.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Hojnost a hladomor

Někteří lidé věří, že na světě je dané množství zdrojů a vyšší spotřeba jednoho člověka tak znamená nižší spotřebu druhého člověka.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Existuje pouze omezené množství pracovních míst?

Mnoho lidí věří, že na světě je pouze omezené množství pracovních míst - když tedy jeden člověk získá práci, druhý o ni přijde. Pokud by to byla pravda, musela by být současná zásoba pracovních míst v naší zemi na stejné úrovni, jako když zde poprvé zakotvili Otcové zakladatelé.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Zázrak jménem Dělba práce

Bill Gates klidně může vymýšlet počítačový software a zároveň i sekat trávník lépe než jeho zahradník; oba dva na tom však budou lépe, když se Gates bude věnovat pouze softwaru a přenechá starost o zahradu svému zahradníkovi.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Pracovní místa a prosperita

Pracovní místa sama o sobě netvoří prosperitu; ta je vytvářena produkcí zboží a služeb, kterých si lidé cení.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Najímání a propouštění - kde je spravedlnost?

Proč někoho firma vůbec v prvé řadě najímá? Činí tak zaměstnavatel proto, aby dal někomu vydělat na chleba a snížil domácí míru nezaměstnanosti? Jistě že ne! Podnikatelé zakládají podniky v honbě za svým zájmem.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Přerozdělování příjmů a bohatství

Návrhy volající po vyšších daních způsobují, že je to stát namísto produktivního jedince, kdo rozhoduje o toku peněz. Rozdělení bohatství se tak stává nezávislým na produktivitě příjemce rozdělovaných peněz.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Boj proti nerovnosti

Někteří lidé nahlížejí na bohaté jako na někoho, kdo disponuje nespravedlivě velkým podílem bohatství; přitom však opomíjejí vysoké riziko selhání, které bohatí lidé před dosažením bohatství podstoupili.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nedoceněný význam nerovnosti

Pokud příštích padesát let přinese obdobné technologické skoky jako uplynulých padesát let, můžeme očekávat nárůst počtu miliardářů, čímž vzroste nejen hodnota nejvyššího příjmového kvintilu, ale také užitek nás všech z tohoto technologického pokroku.

obrázek k článku

Raketoplán dolétal. Konečně!

Raketoplán měl přepravovat náklad za $118 za libru (0,45kg) nákladu. Finální jednotkové přepravní náklady však dosahovaly $27 000 za libru.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Zbytečný hon za ekonomickou rovností

Rovnostáři sice vymýšlejí stále nové způsoby, jak vyrovnat majetkové rozdíly, jejich cíl je však vždy ze samé podstaty věci nedosažitelný. Pokusy o rovnoměrné rozdělení bohatství vždy vyústí ve snížení objemu bohatství, bez vlivu na jeho alokaci.

obrázek k článku

Vydírání, soukromé a veřejné: Případ firmy Chiquita Banana

Americká vláda při svém vyšetřování zjistila, že Chiquita financuje latinskoamerické teroristické skupiny. Co však měli představitelé Chiquity dělat? Sledovat postupné ničení vlastního majetku, bombardování pozemků a zabíjení zaměstnanců? Chiquita platila výpalné, které jí mělo zaručit bezpečnost.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nesmyslné ukazatele rozdílu v příjmech

Média nás dnes a denně zaplavují zavádějícími zprávami a statistikami. Co vůbec znamená ono oblíbené „Chudí se stávají chudšími a bohatí bohatšími“?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed