Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Josef Tětek

obrázek k článku

Mračna nad Evropou: Konec prosperity

Nad Evropou se stahují mračna. Šest let po vypuknutí největší ekonomické krize od druhé světové války se stále zřetelněji objevují známky toho, že život na starém kontinentě už nikdy nebude takový jako dřív.

obrázek k článku

Svět lze dobýt s telefony i kostičkami. Nic ale netrvá věčně!

Na jaře tohoto roku zřejmě nadobro zanikla slavná značka mobilních telefonů, finská Nokia. Samotná událost mnoho vášní nevyvolala, byla tak trochu očekávaná. Zajímavá je ale z jiného důvodu, ilustruje životní princip tržní firmy.

obrázek k článku

Miliardáři: Ekonomické vs. politické způsoby zbohatnutí

Německý sociolog počátku dvacátého století Franz Oppenheimer ve svém díle s prostým názvem Stát navrhuje rozlišovat mezi dvěma protikladnými způsoby, jak si člověk obstarává prostředky k uspokojení svých potřeb. Čím se vyznačují ekonomické prostředky, a čím politické?

obrázek k článku

Miliardáři: 85 lidí má víc než půlka světa! No a co?

Nedávno publikovaná zpráva organizace Oxfam o světovém rozložení majetku vyvolala nemalý ohlas. Novinové titulky ihned po zveřejnění hlásaly senzační objev, že pár desítek lidí vlastní víc než polovina světa. Je to dobře, je to špatně nebo by nás to mělo nechávat naprosto v klidu?

obrázek k článku

Valve. Firma, kde nejsou šéfové

O firmě Google je známo, že nechává své zaměstnance pracovat na projektech dle vlastního uvážení po dvacet procent jejich času. Ve Valve je to sto procent. Jak může něco takového fungovat?

obrázek k článku

Free banking II: Jak to dříve (ne)fungovalo

Dnes prozkoumáme dva historické příklady, kde lze některé z prvků svobodného bankovnictví vysledovat.

obrázek k článku

Free banking I: Banky bez privilegií

Vyplní-li se temné předpovědi o náhlém kolapsu světového dolarového standardu, je na místě se ptát, čím bude nahrazen. V této souvislosti považuji za vhodné seznámit se s myšlenkami souhrnně označovanými jako free banking – svobodné bankovnictví.

obrázek k článku

Minimální mzda: Udržet chudé v trvalé chudobě

Je-li cílem minimální mzdy skutečně zvýšení životní úrovně těch nejchudších, pak je na místě klást si otázku, proč stát každý měsíc konfiskuje celou třetinu jimi vytvořených hodnot.

obrázek k článku

Pokora libertariánů a domýšlivost sociálních inženýrů

Absence pokory představuje v kombinaci s mocí zbraň hromadného ničení. Jen během krátkého období posledních sta let bylo lidstvo několikanásobným svědkem katastrofy, která nastane, když ve svých rukou nahromadí moc jedinec či úzká skupina přesvědčená o svém oprávnění řídit životy druhých.

obrázek k článku

Fed slaví sto let. Vhodný dárek? Rána z milosti!

Sté narozeniny Federálního rezervního systému – důvod k oslavě, či pláči?

obrázek k článku

PF 2014

„Svoboda není pouze něčím, v co bychom měli věřit; svoboda je způsob života. A takový život může mít hluboký a rozsáhlý vliv na společenské instituce i samotný běh historie.“ - Jeffrey Tucker

obrázek k článku

Inflace v praxi

„Lidé o nic nepřišli, sto korun je stále sto korun, (…) kupní síla se nemění.“ Tak pravil před nedávnem guvernér České národní banky Miroslav Singer. Většina lidí už tehdy tušila, že jde o bohapustou lež.

obrázek k článku

Fabiánský socialismus II: Volte menší zlo, salámová metoda a další taktiky

Fabiánský socialismus na rozdíl od komunismu nesází na revoluční zvrat. Své ideje prosazuje postupně. O to ale účinněji.

obrázek k článku

Fabiánský socialismus I: Dračí setba

Víte, co mají společného G. B. Shaw, London School of Economics a česká DPH? Tyto zdánlivě nesouvisející věci propojuje jedna idea. Socialismus. Fabiánský socialismus.

obrázek k článku

Jak dlouhou by měly mít věci životnost?

V dobách masivního a častého technologického pokroku by bylo čirým plýtváním, kdyby výrobci používali příliš mnoho zdrojů na prodloužení životnosti výrobků přes dobu jejich použitelnosti.

obrázek k článku

Babišové kam se podíváš

Pomalu se nám blíží posvátný rituál demokracie a s ním i přehlídka všemožných figurek, které usilují o menší či větší legitimizaci k strkání pracek do našich peněženek.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed