Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Josef Tětek

obrázek k článku

Veřejné statky, zn.: soukromě

Na příklady soukromých chodníků a osvětlení se nemusíme jezdit dívat do exotických krajin, nacházejí se přímo v Praze. Na rozdíl od cynických představ odpůrců tržních řešení je vstup na tyto soukromé chodníky zcela volný a bezplatný.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Peníze nejsou prosperita

Během německé hyperinflace ve 20. letech byl milionář ve skutečnosti chuďasem. Vládní tiskárny peněz pracovaly na plné obrátky, dvacet čtyři hodin denně.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Peníze - co je to?

V současnosti není na světě vlády, která by emitovala peníze směnitelné za cokoli hodnotného.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Bohatství tvoří bohatství

Protože získávání bohatství na trhu je závislé na hodnocení nabízeného zboží a služeb druhými lidmi, znamená větší příjem jednoho člověka rovněž větší pociťované bohatství (blahobyt) druhého člověka.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Klamné vábení demokracie

Téměř každý den se mě někdo ptá na názor ohledně toho, co bychom měli udělat s tou či onou osobou, organizací či skupinou. S čím bychom si měli dělat starosti není ani tak odpověď, jako samotná otázka.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Nebeská mana?

Myšlenka, že potřeba jednoho člověka je povinností druhého člověka, se u většiny lidí zakořenila tak hluboko, že revoluce, nepokoje a demonstrace jsou ve světě téměř na denním pořádku.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Malé skupiny vs. velké skupiny

Když náš soused potřebuje s něčím pomoct, nikdy nás nenapadne vyrazit do sousedství a vyhrožovat všem, kdo nepřispějí svou trochou do mlýna. Na politické scéně však užití fyzické síly jako vhodného nástroje k organizování pomoci často tolerujeme, ne-li přímo vyžadujeme.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Bujná představivost

Nikdo nám není povinen dodávat benzín, lékařské služby, jídlo, pracovní místa, či cokoliv jiného. Proč bychom tedy měli kritizovat někoho za to, jakou si účtuje cenu či jakou nabízí mzdu, když tak činí bez jakékoli povinnosti nám vůbec něco nabízet?

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Syndrom „My vs. Oni“

Sváděním viny za naše nepohodlí na druhé odvádíme produktivní energii a důvtip od jediného spolehlivého zdroje úspěchu v tomto světě – samostatnosti.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Jsou ve světě nerovnosti darebáci a oběti?

Proč ve světě všudypřítomné ekonomické nerovnosti přetrvává v myslích tolika lidí představa darebáků a obětí? Většina představ o rozdělení společnosti na darebáky a oběti nemá základ v jakékoli smysluplné argumentaci.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Úvod

Nakloněni svobodě je webový seriál, který na Mises.cz bude ode dneška vycházet každý pátek. Jedná se o postupný překlad stejnojmenné knihy amerického autora Louise E. Carabiniho. Knihu lze chápat jako stručný úvod do politické filosofie liberalismu.

obrázek k článku

Homesteading oceánů

Oceán pokrývá větší část zemského povrchu než pevnina. Téměř celá tato plocha je však člověkem neužívaná, či je užívaná pouze pasivně, ke sběru a lovu. Na jednu stranu je toto zapříčiněno technickými překážkami, na druhé straně je však třeba brát ohled na nevyhovující institucionální prostředí.

obrázek k článku

Chaos: anarchie nebo stát?

Již dlouhou dobu se v médiích politici a různí jejich poradci předhánějí v tom, kdo dokáže lépe odstranit plýtvání státními zdroji. Problém, který si málokdo uvědomuje, leží však v samotné podstatě fungování státu.

obrázek k článku

Jak volný trh chrání životní prostředí

Měli bychom být připraveni dát šanci tržnímu přístupu k ochraně životního prostředí, který zde existoval v minulosti a i v současnosti by mohl sloužit lépe než stávající systém. V dlouhém období je soukromé vlastnictví nejefektivnějším ochráncem životního prostředí.

obrázek k článku

Monopolem může být každá firma

Antimonopolní praktiky otevírají dveře dokořán úplatkářství a klientelismu, kde zajisté napomůže pár švestiček ze zahrádky k tomu, aby antimonopolista přihmouřil oko a vymezení relevantního trhu příště pojal trochu přátelštěji.

obrázek k článku

AAA kartel

Důsledkem rozhodnutí americké Securities and Exchange Commission zavést specifický status NRSRO pro vybrané ratingové agentury bylo stvoření kartelu, který po třiceti letech existence přispěl ke vzniku údajně největší krize od Velké deprese.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed