Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Josef Tětek

obrázek k článku

Konec hotovosti aneb Jak svět přichází o Boženky II

Bezhotovostní svět může přijít, než se nadějeme. Komu by ekonomika bez fyzických peněz prospěla a koho ohrozila?

obrázek k článku

Konec hotovosti aneb Jak svět přichází o Boženky I

Představte si, že vám jednoho rána zmizí z účtu čtyři procenta vašich peněz. A nejde o žádný bankovní poplatek nebo hackerský útok, ale o výkon měnové politiky. Zatím mu brání existence hotových peněz, jenže ty brzo můžou být minulostí. Jaké jsou příčiny a okolnosti vzniku bezhotovostní ekonomiky?

obrázek k článku

Ptačí perspektiva aneb regulací za přirozenější rozhodování

Každý vrabec, strom nebo člověk usiluje v nejistém a nestálém prostředí o dosažení maximálního uspokojení svých potřeb za minimálních vynaložených nákladů.

obrázek k článku

PF 2016

Je zde důvod k optimismu?

obrázek k článku

Kdy, když ne teď? Problém časových preferencí

„Čím dřív, tím líp“, nebo radši „kdo si počká, ten si dočká“? Pojďme prozkoumat, proč vlastně požadujeme u investic pozitivní výnos a jak to, že vysoký trest nemusí odradit zločince od činu.

obrázek k článku

Drogy jsou nebezpečné, a proto by měly být legální

Nový americký seriál Narcos dává nahlédnout do světa jihoamerických drogových kartelů 80. let. Velmi povedené dílo stanice Netflix vyvolává pocity marnosti – nejen nad tehdejší krvavou válkou mezi překupníky a autoritami, ale především nad tím, že se ani po desítkách let mnoho nezměnilo.

obrázek k článku

Letní akademie Mises Institutu 2015

Dozvíte se, co znamená TANSTAAFL a další záhady ekonomie.

obrázek k článku

Účtenková loterie navýší moc státu a poštve daňové plátce proti sobě

Pomocí účtenkové loterie usiluje vláda o posílení vzájemné nevraživosti mezi obchodníky a jejich zákazníky.

obrázek k článku

Dvojnásobná daň z hazardu je spíše k pláči než k potlesku

Ministr financí prosazuje zvýšení daně z hazardu z 20 na 40 procent. Návrh doprovází samá verbální pozitiva: vyšší příjem státu, dotace sportu, penalizace neřesti. Jako vždy, když politik otevře ústa, je však zapotřebí aktivovat centrum kritického myšlení.

obrázek k článku

O daních a lidech, aneb daňové úniky nemusí být vždy nemorální

Daně jsou životní silou státu, jejich odvod pak jedna ze základních občanských povinností. Jsou ovšem daňoví neplatiči skutečně takovými antisociálními monstry, jakými je politici a média vykreslují?

obrázek k článku

PF 2015

Vítejte v roce 2015!

obrázek k článku

Zimbabwe: Život po hyperinflaci

Je to pouhých šest let, co jsme mohli v přímém přenosu sledovat jednu z nejhorších hyperinflací historie. Život po hyperinflaci už takovou novinářskou senzací není. Jak žijí Zimbabwané dnes, čím platí a jaká je čeká budoucnost?

obrázek k článku

W. L. Gore & Associates: Uspořádaná anarchie

Tato firma, známá především pro oblečení z funkčního materiálu Gore-Tex, již pět desetiletí aplikuje poznatek, že lidé se nejsnáze domluví ve skupinách do sto padesáti duší.

obrázek k článku

Kresten Buch: Znalost rakouské ekonomie z vás udělá lepšího investora

„Velkých věcí dosáhnete metodou pokusu a omylu. V podstatě jediné, co můžu dělat, je investovat do opravdu chytrých lidí, kteří budou podstupovat ony pokusy. Někteří uspějí, jiní ne,“ odpovídá Kresten Buch v pokračování rozhovoru o investicích do afrického technologického růstu.

obrázek k článku

Kresten Buch: Afrika je příští velká věc

Nač objevovat Ameriku, když příležitosti jsou za humny? Objevte Afriku a její potenciál s Krestenem Buchem, andělským investorem z Dánska.

obrázek k článku

Mračna nad Evropou: Majetkové daně

Pět let hospodářských propadů a rekordní nezaměstnanosti vkládá evropským politikům do rukou argument pro zavádění výjimečných opatření. Mlžení ohledně skutečného stavu ekonomik a zvyšování daní však není podle některých dostatečně radikální.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed