Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Arsen Lazarevič

obrázek k článku

Aktuálně ke snižování řeckého dluhu

Tady mají věřitelé, především MMF, tři důvody, proč politici nikdy hlavní státní firmy neprivatizují a raději nechají celou zemi zbankrotovat.

obrázek k článku

Nepoučení z krizového vývoje

Jsou konjunktury a hospodářské krize neoddělitelnou součástí hospodářského cyklu podobně jako v lidském životě jsou období dobrá a špatná, nebo jsou hospodářské krize pouze uměle vytvořenou bublinou, kterou lze s jistotou předcházet?

obrázek k článku

Nepotřebujeme nový kapitalismus!

Anatole Kaletsky, hlavní ekonomický komentátor britských Timesů, patří k osobnostem, které určují, jak a o čem se bude v jejich oboru mluvit. Jím formulovaná témata samozřejmě mohou vyvolávat a čas od času také vyvolají kontroverzní reakce.

obrázek k článku

Příliš kyselá oranžáda

Představte si zemi s minimální podporou nezaměstnaným, neomezenou volností podniků při určování mezd a přímou úměrou mezi produktivitou a výší mzdy. Kde by tak asi mohla být?

obrázek k článku

Afrika na rozcestí

Ve svém předchozím článku jsem psal o trendu některých blízkovýchodních či asijských zemí ohledně pronajímaní či nakupování půdy v jiných zemích, převážně v Africe. Čína například nedokáže pokrývat nárůstem produkce stále větší poptávku a poohlíží se jinde.

obrázek k článku

Dináry, marky a jablka

Kdy byla poslední hyperinflace na území evropského kontinentu? Většina lidí nejspíš prohlásí, že po válce v Německu, někteří si vzpomenou inflaci v Maďarsku. Skoro nikdo si už dnes nevzpomene na inflaci, která před více než 15 lety zachvátila tehdejší Jugoslávií.

obrázek k článku

Podvody centrálních bank

V předchozích letech byla hlavním argumentem centrálních bank pro snižování sazeb rekordně nízká inflace, kterou se údajně dařilo udržovat na stabilních hodnotách. Proč tedy vznikaly bubliny, když jednotlivé položky uvedené ve spotřebním koši rostly rekordně pomalu?

obrázek k článku

Zodpovědnost a nenasytnost

Krize oslavila už více jak rok a naplno ji teď pociťuje i celá Evropa. Závěry typu „Evropa se s krizí vyrovná mnohem lépe než USA“ nebo „záležitost problémových bank je pouze věcí Spojených států“ se ukázaly jako naprosto liché.

obrázek k článku

Euroúředníci všech zemí, množte se!

Není divu, že slovo úředník okamžitě vyvolá představu bezbřehé korupce.

obrázek k článku

Chmurný rok 2012

Nenechávejte se ale vidinou budoucích hospodářských depresí srazit do deprese: budoucnost patří připraveným.

obrázek k článku

Svobodou k prosperitě: Gratulujeme, soudruzi!

Česká republika poskočila v indexu ekonomické svobody ze 34. místa na 28. místo. Skok se to zdá být relativně velký, dříve však, než zvoláme slavnostní hurá, je třeba nalít si čistého vína…

obrázek k článku

Svobodou k prosperitě! A nejen tou ekonomickou...

Ekonomická svoboda přináší prosperitu a hospodářský růst, o tom není třeba sáhodlouze diskutovat. Více jak čtyřicet let v režimu, kde ekonomické svobody neexistovaly, bylo vskutku poučných.

obrázek k článku

Vstoupí Česko do klubu štětináčů?

Portugalsko, Itálie, Řecko (Greece), Španělsko (Spain). Čtyři jihoevropské státy, které jsou už delší dobu sužovány vysokými deficity, nízkou konkurenceschopností a neustálým zvyšováním nákladů na pracovní sílu (od roku 2000 narostly dokonce o 30 procent).

obrázek k článku

Dětská práce – skutečné zlo?

Jedním z často diskutovaných témat je dětská práce. Stále častěji se přitom objevují názory, že by bylo potřeba se státy, které ji tolerují, zakázat veškeré obchodní styky. Je to ale skutečně řešení?

obrázek k článku

Proti krizi s Hooverem

Řada ekonomů se domnívá, že Velkou hospodářskou krizi zavinila liberální politika 31. prezidenta Spojených států Herberta C. Hoovera založená na pasivním přístupu (čti nicnedělání). Pravda je ale úplně jiná.

obrázek k článku

Latinskoamerický cirkus: Argentina vs. Chile

Jednou z mnoha krajin, kde populismus zvítězil nad liberalizací, svobodou a koneckonců i nad tvrdou prací, byla Argentina.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed