Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Vladimír Krupa

obrázek k článku

Já, tužka

Tužka vypráví svůj příběh o tom, kdo a jak jí vyrobil, než se dostala ke spotřebiteli. Příběh ukazuje, jak nesmírně dlouhá a složitá je výroba tak primitivního předmětu v dnešní společnosti s dělbou práce. Tím ukazuje, že pokusy o centrální plánování takových složitých procesů jsou směšnou utopií.

obrázek k článku

Náš nepřítel – Stát

Toto je nejvážnější nebezpečí, které dnes hrozí civilizaci: státní intervence, absorpce veškerého spontánního úsilí společnosti Státem; tedy toho spontánního historického jednání, které dlouhodobě udržuje, vyživuje a pohání lidské osudy.

obrázek k článku

Johann Karel Rodbertus (1805-1875)

Počátečním bodem Rodbertusovi teorie úroku je tvrzení, které do ekonomické vědy uvedl Adam Smith, a které bylo rozpracováno Ricardovou školou, že zboží je, ekonomicky vzato, produktem pouze a výlučně práce a náklady nejsou nic jiného než práce.

obrázek k článku

O teorii centrálně řízené ekonomiky: Analýza německého experimentu

obrázek k článku

Izajášova práce

obrázek k článku

Peníze a ekonomický cyklus

obrázek k článku

Rakouská teorie ekonomického cyklu

Základní vysvětlení rakouské teorie ekonomického cyklu - pravděpodobně jediné známé teorie, která byla schopna předpovědět a vysvětlit prakticky všechny hospodářské krize v posledních několika stech letech.

obrázek k článku

Monetae cudendae ratio

Rozprava o penězích je zajímavým historickým dokumentem sepsaným pro Pruský sněm konaný v roce 1528. Mikuláš Koperník se zde ukázal nejen jako bystrý pozorovatel dění na obloze, ale i v lidské společnosti...

obrázek k článku

O Marxovi

obrázek k článku

Co jsou peníze?

„Proklaté peníze! Proklaté peníze!“ volal zoufale ekonom F…, Vycházeje z ministerstva financí, kde se právě zvažovalo zavedení papírových peněz.

obrázek k článku

Ekonomika svobodné společnosti

obrázek k článku

Nerozdávej co ti nepatří

Stát by neměl dávat naše peníze chudým a nemocným. Chudým a nemocným bychom měli dávat peníze dobrovolně my sami, prostřednictvím charit, které jsou k tomu určené. Vynucená solidarita není solidaritou, ale krádeží a násilím.

obrázek k článku

Banky nemohou vytvářet peníze

obrázek k článku

Teorie vykořisťování

Kritika marxismu

obrázek k článku

Vlastnictví a zákon

Ptám se, zda právo na Vlastnictví nepatří mezi ta práva, která rozhodně nevycházejí z pozitivního zákona, ale která jsou naopak, předchůdcem a raison ď tre zákona?

obrázek k článku

Inflace v Římské říši

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed