Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Vladimír Krupa

obrázek k článku

Vznik Impéria (4. díl)

Impérium má svoji zbroj stále navlečenou. Jeho život je v rukou generálního štábu a válka je vrcholně vojenskou záležitostí. Od civilistů se žádá pouze podrobení se vojenským rozhodnutím a loajalita.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (3. díl - První slyšení HUAC)

HUAC je dnes v Americkém veřejném povědomí zapsán jako instituce, která byla v padesátých letech zaměřena především proti lidem s levicovým přesvědčením a hledala komunistického špióna „pod každou postelí.“

obrázek k článku

Vznik Impéria (3. díl)

Druhým znakem, podle kterého poznáme Impérium je: „Domácí politika je podřízena zahraniční politice.“

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (2. díl - Život Whittakera Chamberse)

Oproti Hissovi se život Chamberse jeví jako neuspořádaná změť poznamenaná náhlými osudovými zvraty.

obrázek k článku

Vznik Impéria (2. díl)

Pokud tedy máme Impérium, ať už s ústavou nebo bez ní, nebo dokonce v rámci republikánské ústavy a můžeme mít také Impérium bez císaře, jaké jsou hlavní rozlišovací znaky, kterými se Impérium odlišuje od Republiky?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (1. díl - Život Algera Hisse)

Jedním z kontroverzních aspektů New Dealu je infiltrace Rooseveltovy administrativy ve třicátých letech komunistickými přívrženci, z nichž někteří měli kontakt se sovětskými rozvědkami a vynášeli jim důvěrné a tajné materiály. Hlavní pozornost k tomuto aspektu přitahuje případ Algera Hisse.

obrázek k článku

Vznik Impéria (1. díl)

Překročili jsme hranici, která leží mezi republikou a Impériem. Pokud se budete ptát, kdy se tak stalo, tak odpověď je, že nelze vytyčit jasnou linii mezi dnem a nocí. Na označení přesného okamžiku konec konců nezáleží.

obrázek k článku

Politické prověrky na Berkeley

Berkeley v současnosti od každého uchazeče o zaměstnání nebo povýšení vyžaduje psané prohlášení, ve kterém kandidát „demonstruje schopnosti a zájem podporovat diversitu, rovnost a inkluzi." Je to slohové cvičení, ve kterém máte dokázat, že smýšlením patříte k aktivním účastníkům politického hnu

obrázek k článku

New York Times znovu oživují svou temnou minulost

Ideologie nahradila fakta. Všechna fakta procházejí filtrem politické agendy. Pokud něco nezapadá do dané politické agendy, nedostane to prostor ve zpravodajství. Toto se pro mě stalo nesnesitelně frustrující během karantény, kdy noviny přijaly pravidlo, že za všechny problémy může virus.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (11) – Ring politiky a ring ulice

Tento díl se nebude striktně týkat ekonomických otázek. Zaměříme se místo toho na politické dění, které ovlivnilo možnosti vzestupu NSDAP, a na činnost největší konkurenční strany bojující o hlasy nespokojených a krizí zasažených voličů, Komunistické strany Německa (KPD).

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (10) - Říše korupce (2. část)

V tomto díle se podrobněji podíváme na tři prominentní případy, které mohou osvětlit různé motivace, které vedly tyto lidi k podpoře NSDAP.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (9) - Říše korupce (1. část)

Jako ve všech systémech, kde ekonomické osudy jednotlivců závisí na státní centrální byrokracii, byla i v nacistickém Německu korupce velmi rozšířená.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (8) - Lidový blahobyt

Když se novináři ptali Hitlera na to, co je jeho politickým cílem, tak odpovídal: „Mojí ambicí je, aby německý lid byl bohatý a Německo krásné. Chtěl bych povznést životní standard svého lidu.“

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (7) - Letecký průmysl

Žádná jiná oblast znovuvyzbrojování nenabízela tak zásadní technologickou nejistotu a tudíž i hřiště pro politicko-podnikatelskou iniciativu v soutěži o to, kdo nabídne Göringovi přesně to, co se jemu zalíbí.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (6) - Režim a IG Farben

Vztah nacionálně socialistického režimu a IG Farben byl mnoha lidmi pokládán za emblematický pro vztahy mezi Třetí říší a průmyslem obecně. Skutečnost je ovšem taková, že IG Farben měla unikátní pozici, která nijak neodpovídala tomu, jak se režim choval k ostatnímu průmyslu.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (5) - Göringova válka proti ocelářům

"Pánové, jak už jsem ukázal v jiné záležitosti, nebudu váhat ani sekundu, abych zkonfiskoval celý podnik tomu, kdo nedohlédne dál než ke své záchodové míse." - Dnešní Vláďův díl o tom, jak vedl Göring válku proti ocelářům.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed