Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Vladimír Krupa

obrázek k článku

Stát jednorožců

Když jsem debatoval o státu s mými kolegy s Duke University, tak jsem brzo zjistil, že pro většinu z nich je stát jednorožcem. Mí kolegové většinou nedůvěřují politikům, demokracii shledávají jako zmatenou a nefunkční, protestují proti brutalitě a excesům zahraničních válek.

obrázek k článku

The Big Short

Film The Big Short, založený na bestseleru Michaela Lewise o finanční krizi 2008, je počinem zároveň pěkným i hrozným. Je báječný jako vyprávění o finanční mánii. Je hrozný, pokud ho někdo bude brát jako kompletní pojednání o této mánii, o jejích příčinách a jako náznak možných řešení.

obrázek k článku

Zhroucení konzervativismu

Šest desetiletí pracoval konzervativní establishment na vyvracení té největší z levičáckých lží: že kdokoliv napravo od Demokratů je ve skutečnosti zakukleným nacistou. Kvůli tomu konzervativní proud procházel po Druhé světové válce neustálou očistou.

obrázek k článku

Mýtus FDR

Když John T. Flynn podrobil Rooseveltův mýtus svému kritickému pohledu a strhl z něho jeho slupku, tak vše, co zbylo, je opět jen mýtus. Jeho kniha nebude napadána z pozice faktické chybnosti. S fakty zachází speciálním způsobem.

obrázek k článku

Keynesův nekrolog

Kniha dlouze nazvaná Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz, dnes běžně známá pod zkráceným názvem Obecná teorie, vyšla v roce 1936. Tudíž oslavila teprve desáté narozeniny v době, kdy zemřel její autor John Maynard Keynes.

obrázek k článku

Odvaha k nečinnosti

Minulý týden jsem navštívil debatu na Brookingově institutu, na níž Roger Lowenstein představil svoji novou knihu o původu Fedu. O této knize lze říci mnohé, ale dnes se budeme zabývat jinou knihou, která nepojednává o počátcích Fedu, ale o jeho nedávném působení.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu XI - Částečný socialismus

Vlastnictví je vždy tam, kde sídlí moc disponovat. Státní socialismus a plánovaná ekonomika, které by zachovaly nominálně a právně soukromé vlastnictví, ale fakticky by moc disponovat podřídily státním příkazům, jsou socialistickými systémy v plném významu toho slova.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu X - Syndikalismus

Jako politická taktika je syndikalismus jednou z útočných metod, kterou používají organizovaní pracující pro dosahování svých politických cílů. Jedním z těchto cílů může také být založení skutečného socialismu, tedy socializace výrobních prostředků.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu IX - Sdílení zisku

Jedna ze škol dobromyslných autorů a podnikatelů doporučuje zavádění různých metod, které by zaměstnancům zajistily podíl na zisku podniku. Zisky by neměly zůstávat výlučně podnikatelům, ale měly by být rozděleny mezi podnikatele a pracovníky.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VIII - Návrhy na vyvlastnění

Předkapitalistická hnutí požadující reformu vlastnictví obvykle kulminovala požadavkem na rovné rozdělení bohatství. Všichni by měli být stejně bohatí, nikdo by neměl mít víc, než má někdo jiný.

obrázek k článku

Recenze: Ekonomix, na první pohled dobré, na druhý ne

Ekonomix od Michaela Goodwina je na první pohled podobným počinem, jako byly Ekonomické nepravidelníky od Modrého ptáka. Autor se snaží zpopularizovat dějiny ekonomického myšlení a přidat k nim i nějaké útržky z hospodářských dějin a to tentokrát v komiksové formě.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VII - Solidarismus

Solidarismus se nevyznačuje ani propracovaností své teorie, ani počty svých stoupenců. To, co mu dává jeho význam, je jeho vliv na mnoho z těch nejlepších a nejvýznamnějších mužů a žen naší doby.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VI - Cechovní socialismus

Cechy, jako organizace výrobců v jednom průmyslovém odvětví, stojí tváří v tvář státu, jakožto organizaci spotřebitelů. Stát má právo cechy zdaňovat a regulovat jejich cenovou a mzdovou politiku.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu V - Plánované hospodářství

Socialismus plánovaného hospodářství se liší od státního socialismu Hohenzollernů především faktem, že privilegovaná pozice při kontrole hospodářství a distribuci příjmů nepatří junkerům a byrokratům, ale bývalým podnikatelům.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu IV - Křesťanský socialismus

Základní idea křesťanského socialismu, která se prolíná veškerým učením jeho představitelů, vypadá ryze stacionárně. V hospodářském systému, který si představují, není místo pro podnikatele, spekulaci nebo „nepřiměřený“ zisk. Ceny a mzdy jsou „spravedlivé“. Každý je spokojen se svým údělem.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu III - Vojenský socialismus

Vojenský stát je státem banditů. Preferuje žít z válečné kořisti a tributu, který platí podrobené národy. Ve srovnání s tímto zdrojem příjmu produkty vlastních ekonomických aktivit hrají jen druhořadou roli.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed