Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Vladimír Krupa

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 10. Vědecká práce v Německu

O německých profesorech ekonomických státních věd a sociologie jsem nikdy nesmýšlel příznivě. Byli mezi nimi někteří vzdělaní a čestní lidé, plní opravdového vědeckého zápalu, ale většina taková nebyla.

obrázek k článku

Státní zásahy do peněz a bankovnictví

Vzhledem k tomu, že se na květen chystá v Praze přednáška George Selgina a na léto pak návštěva Lawrence Whita, pokládám za příhodné seznámit čtenářstvo těchto stránek s tradicí školy svobodného bankovnictví.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 9. Moje učitelské aktivity ve Vídni

Žádné jiné povolání pro mne nebylo tak přitažlivé jako universitní profesor. Brzy jsem poznal, že kvůli svým politickým názorům nikdy řádnou profesuru na německé universitě nedostanu.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 8. U Handelskammer

Rozrůstání intervencionismu s sebou přineslo radikální změnu. Co se týče ekonomie, byli ministři, úředníci na ministerstvech a poslanci naprostí ignoranti.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 7. První světová válka

V této knize nebudu popisovat svoje osobní zkušenosti během války, soustředím se spíše na ideové otázky a jen v tom rozsahu, abych učinil svůj záměr srozumitelnějším.

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: 2. Potřeby, úsilí, uspokojení

Chudí povstali proti bohatým, proletáři proti kapitalistům, zemědělci proti průmyslníkům, venkov proti městu, kraje proti hlavnímu městu a našinci proti cizincům.

obrázek k článku

Reformismus Tomáše Sedláčka

Politické vyznání, které Tomáš Sedláček sepsal ve svém posledním článku by se dalo pravděpodobně zařadit vedle fabiánského socialismu.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 6. Teorie peněz a úvěru

Po dokončení dvou esejů o bankovní politice zahraniční směny jsem chtěl s prací týkající se mé teorie peněz a úvěru pohnout. Sotva jsem napsal pár stránek, tak jsem byl na začátku ledna 1909 povolán do vojenské služby.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 5. První práce o teorii peněz

Karl Helfferich ve své knize Das Geld z roku 1903 tvrdil, že teorie mezního užitku při vysvětlování problému hodnoty peněz selhává. Chtěl jsem prozkoumat platnost této námitky.

obrázek k článku

Státní teorie peněz (3/3)

Mezi stoupence chartalismu se hlásí Charles Goodhart, kterého bychom mohli pokládat za dnešní nejprominentnější postavu tohoto proudu (bývalý člen výboru pro měnovou politiku Bank of England, profesor na London School of Economics, autor Goodhartova zákona).

obrázek k článku

Státní teorie peněz (2/3)

Zajímavou výzvu pro teorii spontánního vzniku peněz představuje práce profesora Michaela Hudsona a jím založené ISCANNE (International Scholars Conference on Ancient Near Eastern Economies), mezinárodní skupiny asyriologů a archeologů.

obrázek k článku

Státní teorie peněz (1/3)

Rakouský pohled vznik peněz bude většině čtenářů tohoto webu nepochybně znám. Ve třech článcích se proto pokusíme vyhlédnout za hranice vlastních doktrín a kriticky se vypořádat s konkurenční peněžní doktrínou.

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: 1. Přirozený a umělý společenský řád

Jsme si skutečně jistí, že mechanismus společnosti je podroben nějakým obecným zákonům stejně jako mechanismus nebeských těles? Jsme si skutečně jisti, že tvoří harmonicky organizovaný celek?

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: Mládeži Francie

Chuť učit se, potřeba v něco věřit, mysl imunní vůči starým předsudkům, srdce nedotčená nenávistí, zápal pro správnou věc, horlivost v citech, nesobeckost, loajalita, entuziasmus pro všechno dobré, krásné, upřímné, velkolepé a duchovní – to jsou neocenitelné dary mládí.

obrázek k článku

Ústava bez autority

Ústava nemá žádnou inherentní autoritu a nemá pro kohokoliv žádnou právní závaznost. Jestliže se nejedná o kontrakt mezi lidmi, tak ani nemůže mít žádnou autoritu nebo představovat nějaký závazek.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 4. Rakouská ekonomická škola

Memoáry Ludwiga von Misese.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed