Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Vladimír Krupa

obrázek k článku

Stát

Než někdo přijde s lepší definicí pojmu Stát, tak se cítím oprávněn vyslovit tu svoji: Stát je velká fikce, skrze níž se každý snaží žít na náklady všech ostatních.

obrázek k článku

Tajemství mezních párů

Nejvýznamější událostí na úsvitu ekonomické vědy, podle Ludwiga von Misese, bylo uvědomění si, že v lidském společenství existují určité pravidelnosti.

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Výběrčí daní

"Tvoji zástupci v parlamentu se dohodli, že Tvůj podíl na daních bude celý sud."

obrázek k článku

Peníze a ekonomický cyklus

Pokusím se ovšem odolat pokušení svou přednášku přehnaně dramatizovat a budu se snažit dobrat se fundamentálních ekonomických pohybů, které jsou základem těchto viditelných fenoménů.

obrázek k článku

Nechť je zboží domácí

Kapitola z knihy Selhání Nové ekonomie od Henryho Hazlitta

obrázek k článku

Ekonomické nepravidelníky právě vycházejí

Aneb: papír je papír!

obrázek k článku

Ekonomie Tomáše Sedláčka

V ekonomii mají bezpochyby svoje nezastupitelné místo také popularizátoři a „vypravěči příběhů“, protože realizace ekonomických poznatků v politice a praxi bude vždy více záležet na veřejném mínění než na tom, co se píše v odborných časopisech.

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Národní nezávislost

Mezi argumenty, které jsou vznášeny ve prospěch protekcionismu, nesmíme zapomenout na ten, který je založen na myšlence národní nezávislosti.

obrázek k článku

Historické prostředí vzniku Rakouské ekonomické školy

Bývá zvykem stopovat vlivy prostředí na génia a jeho výkony. Lidé tyto výkony pak rádi v určitém rozsahu připisují právě působení tohoto prostředí a názorového klimatu v dané zemi a v dané době. Jakkoliv nám tato metoda může v některých případech odhalit zajímavé souvislosti, je neaplikovatelná ve v

obrázek k článku

Fungování ekonomiky v podmínkách poklesu cenové hladiny

Rozebereme si argumenty týkající se odkladu spotřeby, účetní ztrátovosti firem, redistribučního efektu, cenových a mzdových nepružností a rozebereme si různé příčiny deflace.

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: post hoc, ergo propter hoc

„To proklatý volný obchod působí veškeré potíže. Slibovali nám jeho nekonečné požehnání, přijali jsme ho a nyní továrny zavírají a lidé trpí“

obrázek k článku

Rasová segregace před Nejvyšším soudem

Thomas Woods - 33 otázek z Amerických dějin, které nemáte klást

obrázek k článku

Kdo zabil Ústavu?

S Ústavou je ten problém, že samotná vláda, kterou má omezovat, je její jediný interpret. A navíc právě vláda je dnes tím, kdo nás vzdělává.

obrázek k článku

Dopis voličům z okresu Saint-Séver

Volební krédo z roku 1846

obrázek k článku

Cobden, Bright a „Liga“

Cílem Ligy se stalo zmobilizovat veřejné mínění a vyvinout tlak na parlament aby zrušil obilné zákony, širším záměrem se pak stala propagace volného obchodu a odstranění všech obchodních bariér naprosté svobodě směny.

obrázek k článku

Ekonomické deprese: jejich příčina a léčba

Co je tedy příčinou periodicky se opakujících ekonomických depresí? Musíme vždy zůstat agnostiky ohledně příčin boomu a propadu?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed