Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

Proč jsem anarchokapitalistou?

Anarchokapitalismus je založen na soukromém vlastnictví, svobodě, dobrovolných směnách a volném trhu; odmítá stát coby agresora. Právě respekt k vlastnickým právům nás odlišuje od levicových anarchistů. Odmítáme krvavé revoluce a usilujeme o postupnou změnu. Bojujeme slovem, ne zápalnými lahvemi.

obrázek k článku

Anarchokapitalismus a Demokracie 21

Ač se to v dnešní době příliš nenosí, nejsem přítelem demokracie, neboť ji považuji za velmi špatný a nemorální systém rozhodování; nejsem ani zastáncem diktatury, jen si prostě nemyslím, že vůbec potřebujeme někoho, kdo by nám vládl.

obrázek k článku

Přednášky v Polis: Demokracie a školství

Dnes je další přednáška v Paralelní Polis a za dva týdny další; všichni jste srdečně zváni!

obrázek k článku

Od malého občánka k poslušnému občanovi

V tomto článku se můžete dočíst o nejrůznějších aspektech škodlivosti povinné školní docházky; zdaleka nejde jen o násilné donucení, státní propagandu a indoktrinaci – bohužel je toho ještě více.

obrázek k článku

PPPP: Přednášky v Paralelní Polis pokračují

Dnes je další přednáška v Paralelní Polis; všichni jste srdečně zváni!

obrázek k článku

Další směřování Mises.cz

Kam bude dál směřovat Ludwig von Mises Institut? Jak vypadá nový web? Co s tím má společného Liberální institut? To vše se dozvíte v tomto článku.

obrázek k článku

Díra v EET

EET nijak nebrání prodávet transakce „bez účtenky“; ale to zdaleka není vše, nebrání mnoha dalším věcem, o kterých si v tomto článku můžete přečíst.

obrázek k článku

Urza v Paralelní Polis

Přednáška a diskuse o anarchokapitalismu; těším se na vás 30. 11. ve 20 hodin v Paralelní Polis!

obrázek k článku

Přesun e-shopu

Náš e-shop se přesouvá pod hlavičku Liberálního institutu.

obrázek k článku

Legitimita potratů

Dospěl jsem tedy k závěru, že potrat není porušením principu neagrese, čímž pádem je tedy z hlediska přirozeného práva legitimní; z toho samozřejmě nijak neplyne, že by interrupce byly správné, případně že bych s nimi já osobně souhlasil (opak je pravdou).

obrázek k článku

Pojištění proti nepojistitelnosti

Jeden z oblíbených argumentů proti volnotržnímu zdravotnictví a ve prospěch současného zdravotnictví socialistického zní, že kdyby zdravotní pojištění neposkytoval stát, lidé s vrozenými nemocemi s drahou léčbou by se stali nepojistitelnými, neboť by o ně komerční pojišťovny neměly zájem.

obrázek k článku

Informace nejsou volné statky; a to má své důsledky

Máme-li pocit, že se někdo řítí ke zkáze a záleží-li nám na něm, mluvme o tom s ním, varujme ho, šiřme osvětu; nenuťme však nikoho násilím!

obrázek k článku

Vykořisťování

Mnoho lidí vnímá jako problém „vykořisťování“ pracujících lidí v chudých částech světa; a protože tam, kde je chudoba, typicky bývá celkem běžná i dětská práce, samozřejmě se toto téma týká i dětí.

obrázek k článku

Nerovnost, zlo z definice

Zejména v levicových kruzích – ale poslední dobou často i mezi širokou veřejností – jsou populární snahy o vymýcení nerovnosti mezi lidmi.

obrázek k článku

Sebevlastnictví a dobrovolné otroctví

Brilantní logik Murray Newton Rothbard, otec anarchokapitalismu, přišel s mnoha skvělými myšlenkami a bezchybnými argumenty; domnívám se však, že v některých oblastech lze v jeho argumentaci najít jisté nedomyšlenosti a chyby. Rád bych se teď zaměřil na obhajobu sebevlastnictví.

obrázek k článku

Dětská pitíčka

Před časem jsem vysvětloval určité principy rakouské ekonomie na příkladu ze života; toho se budu držet i dnes a shodou okolností využiji i hlavní hrdinku minulého příběhu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed