Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

Směr anarchie! Nebo minarchie?

Anarchokapitalismus je krásná teorie; ale co dál? Co můžeme udělat pro její uvedení do praxe? Mají smysl diskuse na fórech? Nebo politika? Co je třeba udělat, abychom jednou mohli žít ve svobodné společnosti? K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nedělali nic; ale co potřebujeme k vítězství dobra?

obrázek k článku

Sousedův teleport omezuje mou svobodu!

Díky neustálému (technologickému) pokroku mají dnešní chudí přístup ke spoustě věcem, které si nemohli dovolit včerejší bohatí; cítí se však omezováni tím, že možnosti současných bohatých jsou širší, takže volají po přerozdělování. Právě přerozdělování však brzdí ten pokrok!

obrázek k článku

Pomozte s provozem webu Mises.cz!

Děkujeme všem autorům za skvělé texty, které nám neustále posíláte; bez Vás by tento web neměl žádný smysl. Přináší-li Vám tento web užitek, prosím, podporujte nás i nadále; a nejen skrze texty, i když ty samozřejmě potřebujeme také.

obrázek k článku

Jak se z libertariána stane strážce správnosti úředního dokumentu?

Nejvyšší soud uznal pár gayů za rodiče dítěte, jež jeden z nich (záměrně nevědí který) počal se ženou, které za to zaplatili (šlo tedy o konsensuální akt); stalo se tak v USA, kde je to legální, nicméně to musel uznat český soud, aby bylo vše byrokraticky v pořádku i v ČR.

obrázek k článku

Anarchokapitalismus v českém mediálním prostoru

Ač na tomto webu spíše teoretizujeme o etice a ekonomii, snad mi čtenáři odpustí, když tentokrát sklouznu k něčemu praktičtějšímu a méně abstraktnímu. S vydáním knihy Anarchokapitalismus se nám povedlo medializovat to, oč se snažíme léta; desítky mediálních výstupů o libertarianismu v ČR.

obrázek k článku

Urzův rozbor recenze Michala Kašpárka

Co je důstojného na tom, když o životě a osudu člověka rozhoduje politik z pozice moci? Kde je důstojnost těch, kdož jsou zavření za mřízemi v malých klecích s ostatními spoluvězni, ačkoliv mnozí z nich nikomu neublížili a celé jejich provinění spočívá v tom, že si chtěli žít svůj život po svém?

obrázek k článku

Je možné vést konstruktivní dialog s Českou televizí?

Alena Müllerová z České televize odpověděla na můj otevřený dopis; v něm jsem kritizoval zcela konkrétní nepravdy odvysílané v dílu „Daně“ pořadu „Bankovkovi“ a vznesl návrh na možné řešení situace. Ačkoliv jsem nevěděl, jakou reakci mohu od ČT očekávat, musím uznat, že mě trochu překvapila.

obrázek k článku

Státní navigace a ekonomická kalkulace

Ministr dopravy Dan Ťok se rozhodl, že stát je o něco větší big brother než Google, takže chce provozovat státní navigaci, která bude mít k dispozici více nafízlovaných dat (z kamer, mýtných bran a podobně; dokonce prý i od operátorů, což považuji za lehce bizarní), takže bude fungovat ještě lépe.

obrázek k článku

Libeňský most a ekonomická kalkulace

Ze stejného důvodu, proč za socialismu nebyl k dostání toaletní papír, nemohou dnes politici správně rozhodnout o budoucnosti Libeňského mostu; liší se to jen v tom, že nedostatek toaleťáku je celkem jasně pozorovatelný jev. Jen trh může sesbírat decentralizované informace od všech lidí.

obrázek k článku

Děkujme státu!

Tihle kritici státu jsou zpovykaní frackové, kteří nevědí, co už mají chtít; ostatně jen státu a demokracii, ve které žijeme, vděčí za to, že mohou svou kritiku prezentovat veřejně a nic se jim nestane. Jak by asi dopadli, kdyby si něco takového zkusili v tvrdé totalitě? Nemají si nač stěžovat!

obrázek k článku

Otevřený dopis ČT: Bankovkovi, díl Daně – nezaujatost

Česká televize manipuluje naše děti a lže jim! Věřím, že tak nečiní záměrně, nýbrž z neznalosti scénáristů. Žádám tedy ČT o nápravu; ať v zájmu poskytování vyvážených informací vyhradí ve svém vysílání prostor pro obsah s opačným vyzněním než díl „Daně“ seriálu „Bankovkovi“. Rád poskytnu součinnost.

obrázek k článku

Naši vojáci nevraždí; jen eliminují nepřátele

Když vraždí voják, je to pořád vražda? Státní propaganda se nám zuřivě (a bohužel většinou úspěšně) snaží namluvit, že nikoliv. Palo Lupták označil veterány z Vietnamu za masové vrahy; a já s ním více méně souhlasím. Jsou ale pak i piloti RAF, kteří bojovali proti Třetí říši, masovými vrahy?

obrázek k článku

Z boží vůle král…

Co kdybych se ocitl u Henryho dvora a zkusil jeho poddaným vysvětlit, co všechno je tam špatně z hlediska útlaku a tyranie? Nedostal bych ani možnost s nimi svobodně diskutovat; a tehdejší učenci by vysvětlili, že by svět upadl do chaosu, kdyby si každý mohl říkat, co chce, aniž by mu hrozil trest.

obrázek k článku

PPPP: Poslední přednáška v Paralelní Polis!

Cyklus Anarchokapitalismus v Paralelní Polis končí právě dnes; přijďte si dnes ve 20 hodin poslechnout závěřečnou přednášku!

obrázek k článku

Princip neagrese (NAP)

Princip neagrese – neboli NAP (non-aggression principle) – je koncept, který se často vyskytuje v souvislosti s anarchokapitalismem; v tomto článku bych tedy rád objasnil, co NAP je, ale zejména také co není, neboť v tomto ohledu existuje (i mezi anarchokapitalisty) celá řada různých mýtů a fám.

obrázek k článku

Na hraně libertariánské etiky

Dotace jsou bezpochyby svinstvo; nejlákavější je tedy odsoudit každého, kdo je s nimi nějak propojen. Emocionálně je pohodlné se s tím prostě nebabrat, hodit všechny do jednoho pytle, pak už jen zmačkat a zahodit. My libertariáni jsme však pověstní logickým myšlením, tak ho pojďme trochu potrénovat.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed