Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

Přerozdělování? Jednoduše vyvráceno ve 150 slovech!

Před pár dny jsem měl možnost diskutovat s jedním socialistou, jenž hájil přerozdělování větou, u které mi došlo, že bývá na počátku většiny rovnostářských myšlenek.

obrázek k článku

První školní den

Na základních a středních školách dnes začíná další školní rok, prvňáčci se často těší, což bývá dáno tím, že nevědí, co je čeká, zatímco starší děti už ano, což jejich nadšení mírní; rád bych této příležitosti využil k tomu, abych znovu upozornil na něco zjevného, co však bývá často ignorováno.

obrázek k článku

Kolektivní vina versus logika

Poslední dobou se nebývale zvýšila četnost teroristických útoků v Evropě; za většinou z nich celkem nepochybně stojí islámští radikálové a považuji za směšné tvrdit, že jejich motivace nijak nesouvisí s náboženstvím, které vyznávají.

obrázek k článku

Rozbité okno

Rozbité okno… avšak ne to Bastiatovo; tento článek ukazuje některé principy rakouské ekonomické školy na příkladu ze života jedné pozoruhodné anarchistky.

obrázek k článku

Chytřejší než trh?

Ačkoliv libertariáni obvykle nevolají po rozšíření pravomocí státu, v případě zavírání hranic před uprchlíky kolem sebe vidím relativně hodně výjimek.

obrázek k článku

Homoadopce

Předseda Svobodných Petr Mach se nedávno nechal slyšet, že zpochybnění zákazu adopce dětí homosexuály Ústavním soudem považuje za smutné pro opuštěné děti, institut rodiny a společnost jako celek; přidal samozřejmě něco z takové té konzervativní klasiky, že rodina znamená otce a matku.

obrázek k článku

O příjemcích dotací

Jak je to vlastně s příjemci peněz z dotací? Jsou to také gauneři? Nebo jen využili příležitosti vzít si zpět, co jejich jest? Protože mi tato otázka připadá zajímavá, pokusím se ji v následujícím textu rozebrat; a budu rád za veškeré konstruktivní připomínky.

obrázek k článku

Čapí hnízdo

Nečiní mi sebemenší potíže věřit tomu, že dotace byla zneužita; hlavní problém je však především to, že i když je využita tak, jak bylo zamýšleno, výsledek není o nic lepší.

obrázek k článku

Charles Dickens a socialismus

Krom obdivu mnohých si Charles Dickens vysloužil i ostrou kritiku některých, například Ludwiga von Misese, jenž jej viní z podpory etatismu, boji proti kapitalismu a soukromému vlastnictví výrobních prostřeků, destrukcionismu a dokonce jej nazval „verbířem socialismu“.

obrázek k článku

Berou stroje lidem práci?

Již stovky let se opakovaně objevují jedinci, kteří varují před technologickým pokrokem, neboť tento bere lidem práci; nahradíme-li prý příliš mnoho lidských pracovníků stroji, se zlou se potážeme, neboť mraky nedobrovolně nezaměstnaných zaplaví společnost. Co na to říci?

obrázek k článku

Země je kulatá; a stát nezbytný

Members of The Flat Earth Society are all around the globe.

obrázek k článku

O konzervativcích, hipících a libertarianismu

Bývaly časy, kdy jsem se jako anarchokapitalista cítil názorově blíže konzervativcům než hipíkům, pankáčům, anarchokomunistům a podobně, čímž pádem jsem se tedy logicky snažil ovlivňovat především tu první skupinu, zatímco nad tou druhou jsem „lámal hůl“; myslím, že to byla chyba.

obrázek k článku

Války a rozbitá okna

Články Hynka Rk nejen velmi rád čtu, ale též mě baví s dotyčným občas polemizovat; nyní bych se rád vyjádřil k poslednímu dílu jeho skvělé kritiky Kellerovy Abecedy prosperity, s jehož vyzněním sice naprosto souhlasím, nicméně mám pocit, že se v něm Hynek dopustil argumentační chyby.

obrázek k článku

Sny, přání, touhy a potřeby

Podle čeho dělíme statky na takzvaně zbytné a nezbytné? Existuje vůbec nějaké rozumné dělení v tomto smyslu? Dává smysl statky tímto způsobem rozlišovat? Inu, pro mnohé socialisty rozhodně ano, proto jsem se rozhodl na tuto problematiku zaměřit.

obrázek k článku

Kudy ke svobodě?

Mluvím o lidech, kteří se stanou libertariány prostě proto, že to bude „cool“, což teď bohužel vážně není. Nemusí se nám to líbit, avšak i tyto lidi s jejich důvody potřebujeme dostat na naši stranu, abychom mohli svobodně žít, neboť jinak budou prostě podporovat současný establishment.

obrázek k článku

Ekonomická kalkulace ve zdravotnictví

Jak reformovat zdravotnictví? Jeho úplnou privatizací (s tím, že stát nechá občanům peníze, které nyní za zdravotnictví musejí platit), konkurencí zdravotních pojišťoven na volném trhu a ponecháním zdraví každého ve vlastních rukou; jedině tak lze totiž zjistit, jaký standard lidé skutečně chtějí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed