Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

O legitimitě a svědomí

Sadistický masový vrah mučí a vraždí ve svém sklepě hluboko pod zemí jednu oběť za druhou; úchylka dotyčného je však ještě o něco komplikovanější – vzrušuje ho, když jej při tom řádění někdo sleduje. A zde přicházíte na scénu Vy, vážený čtenáři; onen psychopat Vás totiž ulovil.

obrázek k článku

Svoboda slova?

Zatímco dříve mělo nějaké „zakázané názory“ celkem velké procento lidí, dnes už je jich jen hrstka. To však na věci nic nemění, protože svoboda slova prostě buď je, nebo není — neexistuje nic jako „částečná svoboda projevu“.

obrázek k článku

Není anarchista jako anarchista

Anarchistických směrů existuje obrovské množství, neboť myšlenka odmítnutí státu samozřejmě v minulosti oslovila nemálo myslitelů, kteří ji uchopili různými způsoby, čímž pádem vzniklo mnoho anarchistických škol, z nichž některé se od sebe liší i velmi výrazně.

obrázek k článku

Nesmyslnost anarchokomunismu?

Na jednu stranu musím konstatovat, že pánové Murray Newton Rothbard i Hynek Řihák mají pravdu ve svých analýzách anarchokomunismu (jako reálné lidské společnosti) z pohledu anarchokapitalistů; na druhou stranu se domnívám, že nelze šmahem prohlásit za nekonzistentní všechny anarchokomunisty.

obrázek k článku

Kdo je větší nacista?

Na jedné straně stojí „sluníčkáři“ šermující rasismem a diskriminací pokaždé, když někdo zmíní rozdíly mezi lidmi či kulturami, zatímco na straně druhé nejrůznější „islamobijci“ zase označují za vlastizrádce každého, kdo nesdílí jejich poostoje; nepodporujte lidi, kteří chtějí vymítat čerta ďáblem.

obrázek k článku

Dětská práce; až do krajnosti

I v naší civilizaci byla dětská práce úplně normální jen sto let zpátky; proč už není? Co se stalo? Prozřeli jsme? Pochopili jsme, že si naši „zaslouží“ lepší dětství? Ne. Prostě a jednoduše jsme zbohatli dost na to, abychom si tento luxus mohli dovolit.

obrázek k článku

Zbraně, cigarety, mraky regulací; co mají společného?

Připustíme-li, že je v jedné věci v pořádku pošlapat vlastnická práva a rozhodovat o cizím majetku, těžko pak můžeme konzistentně v případě jiné regulace tvrdit, že vlastnictví je nedotknutelné; tím pádem jsme už pak odkázáni jen a pouze na utilitaristické argumenty.

obrázek k článku

Kdo je nejlepším libertariánem? Tři-dva-jedna-teď!

Cesta, kterou se ku svobodě vydat, by byl bezesporu důvod k ostrým sporům a půtkám mezi libertariány… tedy za předpokladu, že by naše společnost stála na křižovatce, kde se tyto cesty rozcházejí.

obrázek k článku

Fenomén zvaný vlastenectví

Dobrý vlastenec je při troše mediální masáže ochoten své vládě leccos tolerovat, podporovat její protekcionistickou politiku ochrany „domácích“ firem a další regulace. Ten nejlepší pak vezme do ruky pušku a půjde zabíjet úplně cizí lidi kdesi, kam ho vláda pošle, protože to přece dělá pro svou vlast

obrázek k článku

Polemika o frakčním bankovnictví

Dokud bude stát lidem násilím nutit nekrytou měnu, není dle mého názoru moc podstaté přít se o tom, zda lidé o tom (ne)krytí vědí, neboť nelegitimita spočítá už v tom násilném donucení, přičemž i když někdo situaci prohlédne a nebude se mu líbit, mnoho s tím nenadělá.

obrázek k článku

Liberland, libertariáni a „libertariáni“

Vyjadřuji svůj respekt a dík všem, kdo se zapojili a snaží se udělat svět lepším místem i navzdory tomu, jak těžké to je a jak malé naděje na úspěch mají.

obrázek k článku

O policajtech a lidech

Policie je víceméně k ničemu a lidé by měli pochopit, že bránit se musejí sami, protože to za ně nikdo jiný neudělá. Státní propaganda, která se snaží tento fakt zastírat, je pak samozřejmě velmi nebezpečná.

obrázek k článku

Totalitní zákony: Vyhodíte je dveřmi a ony se vrátí oknem

Do (již tak dost pokřiveného) právního řádu ČR se poslední dobou začínají dostávat prvky presumpce viny. Když stát není schopen dokázat spáchání přestupku či trestného činu, určí osobu, která takovému jednání musí zabránit, jinak za něj bude zodpovědná.

obrázek k článku

Být, či nebýt Charlie; to je, oč tu běží!

Avšak ve chvíli, kdy začneme jakkoliv obhajovat kohokoli, kdo na kritiku (byť hloupou a nevkusnou) reaguje násilím, otevíráme tím cestu do pekel; s ohledem na to, že kohokoliv může urazit de facto cokoliv (například policajty může urážet tento web), lze tím pak obhájit prakticky libovolné násilí.

obrázek k článku

Problém imigrace?

Kolektivní vinu nadále kategoricky odmítám coby nezměrné svinstvo, nemluvě o tom, že hloupost takového způsobu myšlení je evidentní; z toho však žádným způsobem nevyplývá, že jsem pro otevření hranic a vpouštění sem kohokoliv, kdo má zájem.

obrázek k článku

Aplikace kolektivní viny

Zlý Putin, zlé Rusko, zlí Rusové, zlý terorista, zlý ISIS, zlý ISIL, zlí muslimové, zlý Hitler, zlí nacisté, zlí Němci. Pobijte všechny, bůh už si je přebere.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed