Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

You wouldn’t download a car, they say. But I would if I could. And what about a gun?

Je velmi pravděpodobně jen otázkou času, než se 3D tiskárna stane běžnou domácí elektronikou, výstupy budou řádově levnější a kvalitnější, což povede k tomu, že si palnou zbraň bude moci stáhnout z Internetu a vytisknout doslova každé malé dítě.

obrázek k článku

Kritérium užitečnosti

Pokud si na sebe něco nevydělá z dobrovolných příspěvků bez státní podpory, pak to není prospěšné; co je skutečně prospěšné, rozhodně nezanikne jen proto, že to přestane provozovat stát.

obrázek k článku

Demokracie: Továrna na neschopnost

Mějme demokracii; chvíli počkejme; dříve či později se objeví populární muž mdlých mravních zásad s potřebou sahat do cizích peněženek; tento křivák prosadí nějakou formu povinného sociálního systému a přerozdělování; jaké důsledky nevyhnutelně přijdou?

obrázek k článku

Zahalené muslimky v českých školách

Vlnu nenávistného rozhořčení vyvolala pravdoláskařka Anna Šabatová svým prohlášením, podle kterého by české školy neměly mít právo zakazovat svým studentům nošení pokrývek hlav.

obrázek k článku

Veřejné statky v demokratickém státě

Proč jsou vlastně se zřizováním a údržbou takzvaných veřejných statků v tržním prostředí takové obtíže? A jaké řešení nabízí stát?

obrázek k článku

Zlatý standard

Spolehneme-li se na znalosti, kterými nás vybavilo (státní) školství, nejspíše dojdeme k tomu, že se jedná o cosi primitivního, dávno přežitého a pro dnešní moderní dobu již zcela nepoužitelného; je tomu však skutečně tak?

obrázek k článku

Navyšování peněžní zásoby

Čím méně ceny odrážejí vzácnost statků, tím hůře jsou alokovány všechny zdroje, kterých se to týká, takže dochází k narušení vztahu mezi ziskovostí a prospěšností každého podnikání, které zdeformované ceny ovlivňují.

obrázek k článku

Petr Mach ve výborech Evropského parlamentu

„Já se tam nehodlám zapojovat do žádných výborů,“ prohlásil Petr Mach v květnu, aby již nyní byl členem dvou takových výborů.

obrázek k článku

Polemika s úrokovým strašákem

Internet překypuje texty a klipy, jež nám v undergroundovém balení přinášejí poselství o nesplatitelnosti úroků; a protože ve svém okolí pozoruji nemálo lidí, kteří toto poselství přijali za své, rozhodl jsem se této problematice věnovat krátkou ekonomickou analýzu.

obrázek k článku

Indoktrinace v českém školství

Naprosto zásadní otázka zní, jak vůbec může někdo tvrdit, že žijeme ve svobodné společnosti, když je rodičům bráněno rozhodovat o hodnotách, ke kterým jejich děti budou a zejména nebudou vedeny.

obrázek k článku

Státní zásahy jako ničitelé informací

Všichni ti, kdo tleskají zřizování či dotování věcí, které považují za správné, si typicky vůbec neuvědomují, že tím spotřebovávají zdroje, které pak musejí zákonitě chybět jinde.

obrázek k článku

Kyperská krádež jako první vlaštovka?

Je tomu už skoro rok, co došlo na Kypru k legální organizované loupeži za bílého dne; ti, kdo měli u kyperských bank úspory přesahující určitý obnos, o ně byli okradeni ve velkém. Čeká to i nás?

obrázek k článku

Peníze a ceny jako nositelé informací

Fenomén peněz je něčím, co prostupuje celou historií lidstva a o čem již bylo napsáno i řečeno mnohé; velmi často bývají peníze zmiňovány jako cosi negativního, občas dokonce jako „kořen všeho zla“.

obrázek k článku

O evropských dotačních fondech

V rámci všemožných diskusí na téma přínosů a nevýhod našeho členství v EU je často citovaným argumentem na podporu našeho členství fakt, že peněz, které jsme (si) nacpali do Brusele, je o trošku méně než těch, které nám Brusel vytlačila zpět.

obrázek k článku

Demokracie, dobro z definice

Slovo demokracie je celkem běžně přijímáno například jako synonymum pro svobodu, rozumné chování, mírumilovnost, otevřenost k názorům ostatních, ale zejména je pojmem „demokratický“ velmi často užíván prostě místo „dobrý“ či „správný“.

obrázek k článku

Předvolební kampaň 2013

A je to zase tady: politici nás, poddané, zase jednou potřebují; po několika letech zvyšování daní, skandálů a průserů, buzerace lidu státními orgány a utahování šroubů nastává zase období patolízalského podlézání a boje o přízeň voličů.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed