Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

Kdo by bez států řešil pandemii?

Decentalizovaná společnost by se s pandemií těžko vypořádala bezchybně; ale to žádná společnost, ve které nejsou s takovoou situací předchozí zkušenosti. Co by však ve svobodné bezstátní společnosti zcela jistě chybělo, jsou zákazy prodejů a zastropování cen, za které mnozí z nás zaplatí životem.

obrázek k článku

Totalita včera, dnes a zítra

Totalita sice ke svému fungování potřebuje nějakou ideologii, ale ne žádnou konkrétní – posloužit může téměř každá, byť některé jsou vhodnější. Totalitní režim může být založen na čistotě rasy či třídním boji, ale také na čemkoliv jiném z prakticky nepřeberného množství možností.

obrázek k článku

Konference: Totalita včera, dnes a zítra

Svobodný přístav pořádá konferenci o totalitách; tak doražte!

obrázek k článku

Hidžáby do škol?

Nesnažme se vnucovat druhým naši představu o světě; o to usilovněji se však braňme tomu, aby nám někdo vnucoval představu svou.

obrázek k článku

„Socanství“ není svobodná volba; je to její opak

Ať už lidé trpí z důvodů, které považujeme za relevantní a nepřekonatelné, nebo z důvodů, které pokládáme za řešitelné, na utrpení samotném to nic nemění. Podmiňovat možnosti ukončení života relevancí důvodů utrpení je tedy zcela nesmyslné.

obrázek k článku

Konzervativní versus progresivističtí anarchokapitalisté

Mezi anarchokapitalisty se celosvětově objevují dva tábory: „sluníčkoví progresivisté“ reprezentováni především Jeffreym Tuckerem i (značnou částí) Students for Liberty a „alt-right konzervativci“ reprezentováni zejména Hansem-Hermannen Hoppem. Tento spor se otevírá i na české libertariánské scéně.

obrázek k článku

Z perspektivy bájné Atlantidy

Pojďme si zahrát hypotetickou hru; myšlenkový experiment. Představme si, že se na Zemi objevila staronová civilizace. Bájná Atlantida se kdysi vážně ztratila pod mořem, ale její obyvatelé byli již tehdy dost technologicky vyspělí na to, aby mohli dlouhé stovky let přežívat ve svém podvodním světě.

obrázek k článku

Perfektní iluze

Lidé chtějí jistoty. A když něco moc chceme, máme tendenci tomu věřit a raději to moc nezkoumat. A právě toho mistrně využívá stát: Nabízí lidem dokonalou iluzi jistoty. Jenže co je doopravdy lepší? Deklarativní jistoty a iluze záruk, nebo reálná efektivita a otevřené přiznání, že záruky neexistují?

obrázek k článku

Otevřený dopis ČT: Bankovkovi, díl Inflace – nezaujatost

Domníváme se, že i díl „Inflace“ je – podobně jako díl „Daně“ – natočen zcela zavádějícím způsobem, pročež se odklání od poslání ČT, které by mělo (nejen dle zákona o ČT) spočívat v poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů.

obrázek k článku

Filip Metcheque versus anarchokapitalismus

Filip Šimeček pod pseudonymem Filip Metcheque sleduje a hodnotí anarchokapitalismus z kolektivistických pozic již nějakou dobu. Nedávno dokonce napsal recenzi na mou knihu Anarchokapitalismus; tento text je mou odpovědí na onu recenzi, avšak s určitým přesahem a zamyšlením o rakouské ekonomii.

obrázek k článku

Zničené zboží za miliardu

Firma Burberry zničila své zboží za miliardu; a já bych na tomto příkladu rád demonstroval jeden z pilířů rakouské ekonomické školy, který položil před sto padesáti lety Carl Menger, ale dnes jej potřebujeme jako sůl: subjektivní teorii hodnoty. Článek vyžaduje plnou pozornost, ale stojí za to.

obrázek k článku

Kapitalismus v praxi

K široce dostupnému blahobytu jsou třeba dvě věci: Tou první je kapitál; tou druhou pak svoboda vlastníků s ním nakládat.

obrázek k článku

Evropská komise podojila Google

Evropská komise, což je orgán složený z lidí žijících z peněz, jež byly vybrány od občanů států EU bez ohledu na to, zda s takovým využitím svých prostředků souhlasí, uložil astronomickou pokutu Googlu, což je firma, která si ty peníze vydělala tak, že jí je lidé dobrovolně zaplatili za její služby.

obrázek k článku

Terezka a Urza se berou!

Snad jednou budeme moci předat Institut Ludwiga von Misese našim dětem!

obrázek k článku

Anarchokapitalismus: pravicový, nebo levicový?

Řadě z mých čtenářů a posluchačů neuniklo, že anarchokapitalismus neoznačuji za pravicový ani levicový (potažmo já sám se nehlásím k pravici ani levici). Tyto pojmy považuji za zbytečné; avšak souboj ideálů, které slovy „levice“ či „pravice“ někteří označují, za naprosto zásadní. Jak to?

obrázek k článku

Čím méně státu, tím méně korupce

Korupci lze dobře zabránit jen minimalizací korupčních příležitostí, což vyžaduje eliminaci stavu, kdy o obrovských majetcích nerozhodují vlastníci, nýbrž pouze správci; a právě na takovém modelu stojí stát, jenž ani v případě totálního selhání v boji s korupcí není nahrazen efektivnější konkurencí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed