Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Tereza Urzová

obrázek k článku

Hyenismus vyšších cen

Opakovaně se dostávám do diskuzí, ve kterých je vyšší cena roušek, respirátorů a dezinfekcí dle mnohých diskutérů hyenismus a sprosté vydělávání prodejců na cizím neštěstí. Je to ale racionální úvaha?

obrázek k článku

Veganství proti přírodě

Nedávno jsem napsala příspěvek o toleranci mezi masožravci a vegany, na který jsem dostala překvapivou reakci, a to že „vegani a homosexuálové jsou proti přírodě.“ Čekala bych různé argumenty, ale ohánět se dnes tím, že je něco proti přírodě, mi přijde úplně nesmyslné.

obrázek k článku

Nevlastenectví

Ke Dni české státnosti, který slavíme každoročně na 28. září, mě napadlo napsat článek o vlastenectví, hrdosti, češství a podobným aspektům, nad kterými se občas zamýšlím.

obrázek k článku

Rozložíme vám rodinu tak, jak ji znáte

Kritiky na stranu libertariánů jsem zvyklá slýchat poměrně dost. A nezřídka kdy se někde dočítám, že jednou z našich snah je rozložit tradiční rodinu tak, jak ji po staletí známe. Toto přesvědčení je však daleko od pravdy.

obrázek k článku

Klecové chovy

Na začátku minulého týdne jsme diskutovali u mého statusu, který vyzýval k nekupování vajec, která jsou od slepic z klecového chovu. A ač jsem to nečekala, strhly se v komentářích různé reakce, proto bych jen krátce doplnila něco k tématu slepic – tedy zvířat - a anarchokapitalismu.

obrázek k článku

Osm důvodů, proč legalizovat všechny drogy

Ráda bych v tomto článku co nejstručněji v bodech rozebrala, proč stojím za legalizací všech drog - počínaje dnes legálním nikotinem, konče heroinem. A ač toto téma zní pro většinu společnosti šíleně, dává mi to smysl ať už jako budoucímu lékaři, tak z hlediska ekonomického, morálního i lidského.

obrázek k článku

Představuje vlastnictví médií vrcholným politikem nebezpečí pro kvalitu demokracie?

Je vlastnění médií jednou osobou, která je navíc vrcholným politikem, nebezpečí? Rozhodně ne pro kvalitu demokracie. Demokracie totiž buď je, nebo není.

obrázek k článku

Ještě jednou o kolektivní vině

Znám sice oběti, ale neznám pachatele. Rozhodně je neznám osobně. A řeči o kolektivní vině odmítám. Kolektivní vina totiž neexistuje.

obrázek k článku

Anarchokapitalisté a volby

V říjnu se blíží další parlamentní volby. Nemá význam nikomu říkat, aby šel k volbám, nebo aby volil toho a toho. Každý se rozhodne nakonec svobodně a sám. Rozhodně si ale myslím, že je naprosto v pořádku k volbám jít, stejně tak jako i nejít.

obrázek k článku

Pět let s pomačkaným papírem "maturita"

Za pár dní to bude pět let, co jsem maturovala. A docela to teda uteklo.

obrázek k článku

Nařídíme vám svobodu

V diskuzích posledních dní o anarchokapitalismu se poměrně často setkávám s rozhořčenými komentáři lidí, že na anarchokapitalismus není společnost připravena, že chceme nechat lid napospas jejich svobodě, ne-li jim svobodu dokonce nařídit. Rozhodla jsem se proto sepsat tento krátký text.

obrázek k článku

Úhradová vyhláška jako brzda zdravotnictví

Do připomínkového řízení se na začátku října dostal návrh úhradové vyhlášky pro rok 2017. Podle informací Ministerstva zdravotnictví má přidat do systému veřejného pojištění až o 13 miliard více, částečně z větších příjmů od pojištěnců, částečně ze státního rozpočtu.

obrázek k článku

Peníze jsou ideálním měřítkem

Tento týden dopoledne jsem se dostala k zajímavé diskuzi o jednom nejmenovaném knihkupectví v centru Prahy, které má otevřenou provozovnu už od roku 1933. Bohužel však nemá peníze na zvyšující se nájem, tak musí ustoupit plánované kavárně, která peněžní požadavek splní.

obrázek k článku

Bitcoin za poslední týden atakuje svůj běžný meziroční růst

Objemy obchodů v bitcoinech za poslední týden vzrostly jako za celý rok. Poukazuje to na nejvyšší obchody uskutečněné v tomto roce.

obrázek k článku

Zastupitelská demokracie selhává

Plní politici všechny vaše požadavky? Pravděpodobně těžko. Plní to, proč jste je volili? Většinou vůbec. Přesto je bohatě platíte a jejich výmysly také.

obrázek k článku

Jak kapitalismus přinesl každému čerstvou rybu

Mnoho lidí se zdráhá si doma připravovat ryby. To je můj dojem z různých hovorů s přáteli a kolegy. Obvykle se v tom zrcadlí jedna špatná zkušenost. Možná, že to pochází v dětství. Ryba byla podezřelá, plná kostí, a prostě celkově hrozná. A jedna zkušenost ovlivní celý život ve výběru potravin.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed