Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Počátky centrálního bankovnictví

obrázek k článku

Varování: Omezování heren a vyšší zdanění hazardu prohlubuje problémy gamblerů

Gamblerství je problém, se kterým se lidstvo potýká od nepaměti. Za první republiky to bylo tzv. plátýnko, dnes jsou to hrací automaty, v budoucnosti pravděpodobně nejrůznější formy online sázení.

obrázek k článku

O příjemcích dotací

Jak je to vlastně s příjemci peněz z dotací? Jsou to také gauneři? Nebo jen využili příležitosti vzít si zpět, co jejich jest? Protože mi tato otázka připadá zajímavá, pokusím se ji v následujícím textu rozebrat; a budu rád za veškeré konstruktivní připomínky.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a potřeby

Tak jako jiní socialističtí myslitelé i sociolog profesor Jan Keller neuznává příliš potřeby jiných lidí. Potřebu například důležitých vitamínů lze dle něj například uspokojit bramborami a jablky.

obrázek k článku

Chcete vyhrát válku proti drogám? Stačí vyhlásit mír

Ekonomickým zákonitostem se nedá bránit do nekonečna. Pochopil to i bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, když nedávno mluvil o dekriminalizaci uživatelů a legalizaci drog.

obrázek k článku

Čapí hnízdo

Nečiní mi sebemenší potíže věřit tomu, že dotace byla zneužita; hlavní problém je však především to, že i když je využita tak, jak bylo zamýšleno, výsledek není o nic lepší.

obrázek k článku

Znásilnění na kampusech

Článek o dalším z výkvětů kulturního marxismu. Očekávejte již brzy na českých vysokých školách.

obrázek k článku

Murray Rothbard devadesátiletý

2. března (2016) by byly devadesáté narozeniny Murraye Rothbarda. Kdyby žil, můžete si býti jisti, že by byl vzhůru celou noc, procházejíce výsledky (volebního) super úterý.

obrázek k článku

F. A. Hayek o evropské integraci

Když jsem se připravoval na svoji přednášku o Evropské unii do Paralelní polis, přečetl jsem si znovu kapitolu Mezinárodní řád a jeho možnosti z legendární knihy Cesta do otroctví od F. A. Hayeka.

obrázek k článku

Dopravné zápchy ako patológia vlády

Dopravné zápchy sú vari jedným z najiritujúcejších zjavov známych ľudstvu. Vozidlá, ktoré sú schopné za špeciálnych podmienok dosiahnuť rýchlosť 250 km/h a za normálnych 130 km/h, odsudzujú na plazenie nárazník pri nárazníku rýchlosťou 5 km/h.

obrázek k článku

Charles Dickens a socialismus

Krom obdivu mnohých si Charles Dickens vysloužil i ostrou kritiku některých, například Ludwiga von Misese, jenž jej viní z podpory etatismu, boji proti kapitalismu a soukromému vlastnictví výrobních prostřeků, destrukcionismu a dokonce jej nazval „verbířem socialismu“.

obrázek k článku

Konec hotovosti aneb Jak svět přichází o Boženky II

Bezhotovostní svět může přijít, než se nadějeme. Komu by ekonomika bez fyzických peněz prospěla a koho ohrozila?

obrázek k článku

Berou stroje lidem práci?

Již stovky let se opakovaně objevují jedinci, kteří varují před technologickým pokrokem, neboť tento bere lidem práci; nahradíme-li prý příliš mnoho lidských pracovníků stroji, se zlou se potážeme, neboť mraky nedobrovolně nezaměstnaných zaplaví společnost. Co na to říci?

obrázek k článku

Laura Hillier, RIP

20. ledna 2016 18letá Laura Hillier zemřela obklopená svou rodinou, když čekala na transplantaci kmenových buněk k léčbě její akutní myeloidní leukémie. Laura nezemřela kvůli nedostatku kostní dřeně dárců, ale kvůli dlouhé čekací listině na lůžko, ačkoliv dárce měla nalezené.

obrázek k článku

Země je kulatá; a stát nezbytný

Members of The Flat Earth Society are all around the globe.

obrázek k článku

Odkaz Fréderica Bastiata v ekonomii

Claude Frédéric Bastiat (1801-1850) je jedním z největších ekonomů. Nikdo mu nemůže upřít zásadní roli, již sehrál coby strůjce a organizátor hnutí za svobodný obchod, která vzkvétala v Evropě v polovině devatenáctého století. Všichni historikové jej uznávají jako velikého spisovatele.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed