Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Juraj Bednár: Veľký reštart – recenze

Veľký reštart doporučuji každému přemýšlivému člověku, stejně jako Bednárovu předchozí knihu Hackni sa! Můžete jen vydělat a vyjít z této krize silnější a po Veľkém reštartu nakročeni směrem k antifragilitě, osobní svobodě a nezávislosti.

obrázek k článku

Stabilita kartelů – ano; ne; jak se to (socialistům) hodí

Věří-li někdo, že „rozřezání“ velké korporace na menší firmy řeší jakýkoliv problém, tedy že se dotyčné firmy nějak potají nedohodnou a nebudou dál v podstatných věcech fungovat jako jedna jediná, jak může zároveň věřit v dohodu všech zaměstnavatelů z oboru na platových podmínkách pro zaměstnance?

obrázek k článku

Jak by mohly být volby v ČR svobodnější?

V minulém díle jsem popsal volební systém v ČR z hlediska svobody, rovnosti, diskriminace. Z mého úhlu pohledu by mohl být systém výrazně svobodnější. Nejdříve odhalím pro některé čtenáře reálné fungování tzv. zastupitelské demokracie.

obrázek k článku

Máme v ČR svobodné volby?

Máme v ČR svobodné volby? Podle čeho to určit? Kolik volby stojí? Máme volební hlas rovný? Má volební hlas stejnou hodnotu?

obrázek k článku

Nespoléhejme na stát, pěstujme paralelní společnost

Staňte se vůdcem, individualitou, která získá svou nezávislost na státu a odvážně a sebevědomě půjde za svými cíli bez ohledu na pandemii a zkázonosná rozhodnutí politiků. 

obrázek k článku

O výchove

Keď ste vychovávaní v neslobode, ťažko si zvyknete na slobodu. A ak ste vychovávaní v slobode,  ťažko si zvyknete na neslobodu.

obrázek k článku

Děti jsme obětovali už dávno

V podstatě to celé vyznívá tak, že všechny děti netouží po ničem jiném než se vrátit do lavic. Je hezké, že chcete bojovat právě za tyhle děti. Evidentně vám na dětech velmi záleží. Budete ale bojovat za všechny?

obrázek k článku

Ekonomie a mzdová diskriminace žen

Zajímavý pro tuto sérii článků bude konkrétně bod, kde autoři/autorky mluví o rovnosti finanční odměny za práci rovné hodnoty mezi muži a ženami. Pojďme se společně zamyslet nad tím, co nám v této problematice může prozradit ekonomická věda a jaké jsou její limity.

obrázek k článku

Totalita nemusí být komunistická ani nacistická; může být i demokratická

Následky plošného státního donucování mohou být katastrofální až fatální; i když máme ty nejčistší úmysly. Není dost dobře možné neustále na všechno vymýšlet zákony a jednoho dne se neocitnout ve stavu, kdy státy převezmou zodpovědnost za naše životy, a my tím ztratíme veškerou svobodu.

obrázek k článku

Milá maminko

Jsem skálopevně přesvědčen, že svoboda je nezbytně nutná k poznávání vnějšího i vnitřního světa každého člověka, k osobnímu růstu, sebepoznání a sebeurčení. Tuto svobodu bychom neměli nikomu upírat jen za to, kdo je, případně jaké má názory; ať už jde o komunistu, nacistu, hlupáka či… dítě.

obrázek k článku

Práce zotročující; práce osvobozující

Žijeme v úžasné době; a v nesmírně bohaté společnosti. Takové prostředí ve spoustě lidí vyvolává pocit, že lze žít zadarmo; že jejich základní potřeby jsou automaticky uspokojeny, což považují za danost, pro kterou není třeba nic dělat. To je však obrovský omyl.

obrázek k článku

Komentář k úspoře na dálničních známkách

Kdybychom místo tohoto sledování státních zakázek ten čas věnovali nějaké práci a výtěžek poslali nějaké dobročinné organizaci vlastní volby, nejspíš by to přineslo větší dopad.

obrázek k článku

K čemu máme veřejnoprávní média?

Po dlouhých debatách o významu a potřebnosti veřejnoprávních médií jsme se s přáteli rozhodli vytvořit krátké animované video, které o jejich problematice informuje.

obrázek k článku

Manipulace

Kolikrát jste se už setkali s tvrzením, že by nějaká věc měla být zakázaná jen proto, že by k ní mohl být někdo svým okolím zmanipulován?

obrázek k článku

Recenze: Dominik Stroukal – Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny

Dominik Stroukal, jeden z nejlepších mladých ekonomů u nás, vydal na začátku září svou další knihu, která je věnována temným zákoutím internetu, takzvanému Dark Webu. V rámci dostupné literatury jde o počin zcela ojedinělý a velmi poučný.

obrázek k článku

Která země je svobodnější?

Někdy se setkávám s tím, že se lidé snaží porovnávat různé země na naší planetě dle míry jejich svobody, což dává smysl, avšak jakožto milovník individuality s tím mám menší problém.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed