Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Agresivní nacionalismus od Ludwiga von Misese

Etatismus - ať intervencionismus nebo socialismus - musí vést ke konfliktu, válce a totalitárnímu útisku velké části obyvatel. Správný a pravý stát za etatismu je stát, ve kterém já nebo moji přátelé mluvící mým jazykem a sdílející moje názory jsou nadřazení.

obrázek k článku

Otevřený dopis ČNB: Devizové intervence a měnová politika porušují Ústavu ČR

Jako občan Vás pane guvernére Rusnoku i celá bankovní rado žádám, abyste buď mě i celou veřejnost přesvědčili o tom, že jednání ČNB je plně v souladu s Ústavou, nebo abyste neprodleně učinili takové kroky, které vrátí chování ČNB do souladu s ústavním pořádkem v České republice.

obrázek k článku

Ludwig von Mises, secese a dnešní Ukrajina

Válka ve velkém stylu na východní Ukrajině sice přestala, možná ovšem jen dočasně, ale drobné konflikty se zde pořád vyskytují. Nejistota ohledně dalšího vývoje zůstává poměrně velká.

obrázek k článku

Je anarchie utopií?

Už od více lidí jsem slyšel, že anarchie je utopie. Proč si tedy myslím, že se pletou?

obrázek k článku

Prodej ovoce a zeleniny z vlastní zahrady? Aneb podnikání v ČR jen pro bohaté

Podnikání v tomto sektoru je spíše pro bohatší, pro ty kteří mají peníze a čas na plnění těchto předpisů anebo peníze na pokuty a úplatky (to je prý snad i rozumnější cesta).

obrázek k článku

Loupež za bílého dne! Jak Fed, banky a vláda kradou naše peníze

Recenze Patricka Barrona na knihu Blind Robbery! How the Fed, Banks, and Government Steal Our Money od Andrease Marquarta a Philippa Baguse, jehož Tragédii eura si můžete zakoupit v našem e-shopu.

obrázek k článku

Rozbité okno

Rozbité okno… avšak ne to Bastiatovo; tento článek ukazuje některé principy rakouské ekonomické školy na příkladu ze života jedné pozoruhodné anarchistky.

obrázek k článku

Hitlerův stát blahobytu

O přínosech a nákladech pozoruhodného Hitlerova socialistického experimentu.

obrázek k článku

Chytřejší než trh?

Ačkoliv libertariáni obvykle nevolají po rozšíření pravomocí státu, v případě zavírání hranic před uprchlíky kolem sebe vidím relativně hodně výjimek.

obrázek k článku

Podníkání v ČR je právem jen pro vybrané? (II/II)

Časy liberálního živnostenského zákona z roku 1859 jsou zdá se nenávratně pryč.

obrázek k článku

Fašismus - bipartijní neduh

Kdyby neokonzervativci a progresivisté skutečně porozuměli fašismu, přestali by to slovo používat jako nadávku. To proto, že obě skupiny, spolu s většinou politických figur a komentátorů, si přisvojují fašistické ideje a politiku.

obrázek k článku

Homoadopce

Předseda Svobodných Petr Mach se nedávno nechal slyšet, že zpochybnění zákazu adopce dětí homosexuály Ústavním soudem považuje za smutné pro opuštěné děti, institut rodiny a společnost jako celek; přidal samozřejmě něco z takové té konzervativní klasiky, že rodina znamená otce a matku.

obrázek k článku

Po 'Brexitu', můžeme opustit i několik jiných věcí?

Akt odejití je osvobozující. Měli bychom si udělat delší seznam těch věcí, kterých bychom se rádi zbavili. Já jsem ho jen načal. - komentuje poslední události Ron Paul.

obrázek k článku

Podníkání v ČR je právem jen pro vybrané? (I/II)

Pro naši dobu je příznačné, že člověk má celou řadu práv. Vedle přirozených práv, jako je právo na život, na svobodu vyznání anebo vytrácející se právo na svobodu projevu máme i právo na práci, na lékařskou péči, právo na sociální zabezpečení atd.

obrázek k článku

Peníze jsou ideálním měřítkem

Tento týden dopoledne jsem se dostala k zajímavé diskuzi o jednom nejmenovaném knihkupectví v centru Prahy, které má otevřenou provozovnu už od roku 1933. Bohužel však nemá peníze na zvyšující se nájem, tak musí ustoupit plánované kavárně, která peněžní požadavek splní.

obrázek k článku

Libertariánské dědictví: Americká revoluce a klasický liberalismus

Murray Rothbard: For a New Liberty

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed