Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Anatomie státu - část VI. - jaké mezi sebou mají státy vztahy

Přirozenou tendencí Státu je expandování své moci a navenek se tyto expanze projevují dobýváním nových území.

obrázek k článku

Ekonomické deprese: jejich příčina a léčba

Co je tedy příčinou periodicky se opakujících ekonomických depresí? Musíme vždy zůstat agnostiky ohledně příčin boomu a propadu?

obrázek k článku

Anorganické oživení

Odpověď tvůrců hospodářské politiky na ekonomický pokles byla jednou z nejvíce krátkozrakých a ekonomicky iracionálních v celé lidské historii. Proč? Kvůli krátkodobým politickým ziskům. Celá ekonomická struktura byla obelhána s cílem zajištění úspěchu Obamova kultu.

obrázek k článku

Mýtus dobré vlády

Prý maják svobody v jinak temném světě! Spojené státy spíše pomáhají zhasnout světla a podpořit vyčerpaný despotismus. To je zajisté jedna z největších ironií současného politického stavu. Místo toho, aby učil svět svobodě, světí nově zmocněný prezident Spojených států všemožné formy diktátorství.

obrázek k článku

Finský stát blahobytu na pokraji bankrotu

Dříve lidem ve Finsku nevadilo platit daně, ale nyní se probouzejí a chápou, že zvedání daní již dále není realizovatelná cesta k udržení státního dluhu pod kontrolou.

obrázek k článku

V zajetí demence

Stát je tu kvůli slabým a neschopným. Aby je chránil. Nebo vytvářel ze silných a schopných?

obrázek k článku

Anatomie státu - část V. - čeho se stát bojí

Čeho se Stát především bojí, je jakákoliv fundamentální hrozba jeho moci a existence.

obrázek k článku

Testovanie rakúskej teórie hospodárskeho cyklu

Paul Krugman je v poslednom čase zúfalý. Počet ekonómov hlavného prúdu ktorí sa prikláňajú k rakúskej teórii hospodárskeho cyklu (Austrian Business Cycle Theory) alebo jej verziám narastá.

obrázek k článku

Já, tužka

Tužka vypráví svůj příběh o tom, kdo a jak jí vyrobil, než se dostala ke spotřebiteli. Příběh ukazuje, jak nesmírně dlouhá a složitá je výroba tak primitivního předmětu v dnešní společnosti s dělbou práce. Tím ukazuje, že pokusy o centrální plánování takových složitých procesů jsou směšnou utopií.

obrázek k článku

O teorii centrálně řízené ekonomiky: Analýza německého experimentu

obrázek k článku

Johann Karel Rodbertus (1805-1875)

Počátečním bodem Rodbertusovi teorie úroku je tvrzení, které do ekonomické vědy uvedl Adam Smith, a které bylo rozpracováno Ricardovou školou, že zboží je, ekonomicky vzato, produktem pouze a výlučně práce a náklady nejsou nic jiného než práce.

obrázek k článku

O tom, prečo je vražda zlá, ale zbraň dobrá

obrázek k článku

Náš nepřítel – Stát

Toto je nejvážnější nebezpečí, které dnes hrozí civilizaci: státní intervence, absorpce veškerého spontánního úsilí společnosti Státem; tedy toho spontánního historického jednání, které dlouhodobě udržuje, vyživuje a pohání lidské osudy.

obrázek k článku

Anatomie státu - část IV. - jak stát překračuje svoje limity

Jelikož stát nezbytně žije z nedobrovolné konfiskace soukromého majetku, a jelikož jeho expanze nezbytně zahrnuje stále se zvyšující nájezdy do svobod soukromých osob a soukromých společností, musíme prohlásit, že stát je hluboce a inherentně antikapitalistický.

obrázek k článku

Peníze a ekonomický cyklus

obrázek k článku

Izajášova práce

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed