Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Spoločnosť je požehnanie, ale vláda je zlo

Spoločnosť si pre seba zabezpečuje takmer všetko, čo je pripisované vláde.

obrázek k článku

Ničení hodnot

O tom, co jde vládě nejlépe.

obrázek k článku

Štrajk a výpovede v štátnych službách, nešťastná náhoda, či nezvratný osud?

V poslednej dobe sa hromadia správy o problémoch vo verejnom sektore. Predmetom sú najčastejšie dve služby charakteristické pre dnešný moderný štát, dve vlajkové lode reprezentujúce služby štátu občanom: vzdelanie a zdravie. A hľa ako dopadli!

obrázek k článku

Eugenika: vrcholné sociální inženýrství progresivistů

Podle obecně přijímaného popisu Progresivní éry, osvícená vláda vtrhla na scénu a regulovala trh se zbožím, prací a kapitálem, čímž ochránila nebohé masy před divokostí nespoutaného laissez-faire kapitalismu.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Riziko stejných výsledků

Spoléhání se na vlastní osobu je lepším nástrojem než spoléhání se na stát, jelikož tím v sobě pěstujeme obezřetnost. Osobní svoboda negarantuje lepší úsudek, ale motivuje k jeho zlepšování pomocí přirozené zpětné vazby.

obrázek k článku

Epstein R. A.: Právo, ekonomie a politika

Kniha profesora R. A. Epsteina „Právo, ekonomie a politika“ je již několikátou knihou na téma právo a ekonomie (Law and Economics), která se objevila v češtině. Tato kniha je složena ze šesti statí, z nichž jednu si nyní přiblížíme.

obrázek k článku

Horwitz o finančnej kríze a recesii

Vo svojom liste Mark MacWilliams opakuje niekoľko omylov o recesii a finančnej kríze, ktoré by nemali zostať nespochybnené.

obrázek k článku

Tričko s Frédéricem Bastiatem

Nové zboží v e-shopu

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Lichvář

Již od biblických dob, kdy byli lichváři vyháněni z chrámů, jimi bylo pohrdáno, byli kritizováni, haněni, pronásledováni, stíháni a karikováni.

obrázek k článku

Labyrint mýtů - VII. Spotřeba táhne ekonomiku

V dobách hospodářského poklesu je velmi často zmiňován jeden z nejvíce rozšířených ekonomických mýtů - spotřeba táhne ekonomiku.

obrázek k článku

Skoncovanie s tyraniou bez násilia

Prečo ľudia súhlasia s ich vlastným zotročením?

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Karel Marx

Komunismus může být praktikován bez vynucené účasti druhých. Ti, kdo chápou komunismus jako lepší způsob života, tak mohou dnes klidně žít bez toho, aniž by tak musel žít ještě někdo další. Revoluce již není zapotřebí.

obrázek k článku

Den nezávislosti

Od pádu rakousko-uherského molocha uplynulo necelé století a moderní česká historie je snad ještě pohnutější, než bývala za Habsburka.

obrázek k článku

Eurozóna: Vypadalo to jako dobrý nápad

O dva záchranné plány a po mnohé akutní bolesti později se Řecko blíží více a více k insolvenci a převládající úsilí Eurozóny je vynakládáno na vyhazování dobrých peněz za těmi špatnými, protože Řecko musí být „zachráněno“ za jakoukoliv cenu, i kdyby si být zachráněno nepřálo.

obrázek k článku

Hitler test

V posledných rokoch vždy v prvý deň vyučovania dávam mojim študentom hlasovať, poviem im, že je čas zvoliť si „lídra veľkého národa“ a ponúknem im dvoch kandidátov: A a B.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Zaměstnavatel dětí

Na seznamu nepřátel společnosti lze zaměstnavatele dětí nalézt zaručeně vysoko – je krutý, s ledovým srdcem, vykořisťuje, je prohnaný a zlý. V očích veřejnosti je dětská práce téměř srovnatelná s otroctvím a zaměstnavatel dětí se nijak neliší od otrokáře.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed