Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

7 návyků skutečně efektivních libertariánů

Buďte sami vzorem pro ostatní. Jděte příkladem svým charakterem a kompetentností. Mějte svou vizi. Inspirujte druhé, aby vás následovali. Máte na to odvahu? Jdeme na to?

obrázek k článku

Čím méně státu, tím méně korupce

Korupci lze dobře zabránit jen minimalizací korupčních příležitostí, což vyžaduje eliminaci stavu, kdy o obrovských majetcích nerozhodují vlastníci, nýbrž pouze správci; a právě na takovém modelu stojí stát, jenž ani v případě totálního selhání v boji s korupcí není nahrazen efektivnější konkurencí.

obrázek k článku

Směr anarchie! Nebo minarchie?

Anarchokapitalismus je krásná teorie; ale co dál? Co můžeme udělat pro její uvedení do praxe? Mají smysl diskuse na fórech? Nebo politika? Co je třeba udělat, abychom jednou mohli žít ve svobodné společnosti? K vítězství zla stačí, aby dobří lidé nedělali nic; ale co potřebujeme k vítězství dobra?

obrázek k článku

Anarchokapitalismus je skutečná demokracie

Už mnohokrát jsem slyšel přirovnání, že trh je vlastně diktatura zákazníků. Vše je to každopádně pravda. Trh daleko více a lépe a přesněji reflektuje vůli většiny, než to dělá demokracie.

obrázek k článku

200 rokov Karla Marxa a marxizmu

Áno, pripomeňme si, že Karl Marx sa narodil pred 200 rokmi. Ale pozrime sa na tohto človeka, jeho myšlienky a dôsledky jeho myšlienok otvorenými očami. Majme na pamäti obrovské utrpenie a škody, ktoré vplyv Karla Marxa ľudstvu spôsobil.

obrázek k článku

Klecové chovy

Na začátku minulého týdne jsme diskutovali u mého statusu, který vyzýval k nekupování vajec, která jsou od slepic z klecového chovu. A ač jsem to nečekala, strhly se v komentářích různé reakce, proto bych jen krátce doplnila něco k tématu slepic – tedy zvířat - a anarchokapitalismu.

obrázek k článku

Karel Engliš o demokracii aneb egoismus ve veřejné volbě

Karel Engliš již v roce 1933 pochopil, že v politice se lidé řídí převážně svými vlastními zájmy. A dá se říci, že ze zpětného pohledu velmi dobře odhadl některé negativní vlastnosti demokracie.

obrázek k článku

Ako nás štát (ne)bráni pred migrantmi

Migračné krízy sú výhradne dôsledkom migračnej politky štátov, ktoré pod svoju ochranu umelo lákajú aj migrantov na sociálne dávky (obzvlášť tých, ktorí by inak neboli ochotní migrovať). A vznik globálnej finančnej podpory migrantov na voľnom trhu je vďaka absencii štátu nepravdepodobný.

obrázek k článku

Jak minimální mzda poškozuje ty nejchudší

Jaké jsou tedy skutečné dopady minimální mzdy na naši společnost? Minimální mzda zvětšuje propast mezi sociálními vrstvami a určité části lidí bere možnost integrace do společnosti.

obrázek k článku

Očima libertariána: Jiný pohled na uprchlíky a migranty

až náš stát bude pouze (kvalitně) zajišťovat bezpečí, justici, elementární veřejnou správu a přežití těch, co neměli v životě štěstí, nebudou žádní masoví imigranti, ani uprchlíci. Nebude totiž žádný důvod, aby byli.

obrázek k článku

Evropa zpomaluje – a je již zahnána do kouta

I když zde jsou sezónní efekty, Evropa ukazuje některé důležité slabiny a rozpoznat tyto slabiny je důležité. Reformy musí být obnoveny tak, aby konec placebo efektu monetárních stimulů, nevyústil v novou a větší krizi.

obrázek k článku

Sousedův teleport omezuje mou svobodu!

Díky neustálému (technologickému) pokroku mají dnešní chudí přístup ke spoustě věcem, které si nemohli dovolit včerejší bohatí; cítí se však omezováni tím, že možnosti současných bohatých jsou širší, takže volají po přerozdělování. Právě přerozdělování však brzdí ten pokrok!

obrázek k článku

Je státní školství zlo?

A je tu další začarovaný kruh, jelikož lidi s tímto negativním pohledem na svět budou opět propagovat "přísnou výchovu", protože "jinak by z těch harantů vyrostly fetky" a celkově autoritativní přístup k životu. Zlo plodí jen další zlo.

obrázek k článku

Každý má právo diskriminovat

Stát, dle mého názoru, nesmí diskriminovat nikoho za žádných okolností. Musí pohlížet na všechny občany jako na stejně rovné. Stejná práva -  stejné povinnosti.

obrázek k článku

Válečný konflikt v Sýrii – válka jako každá jiná

Válečné cíle se schovávají za vznešené fráze a ideologickou motivaci. Výsledek je ale vždy stejný. Omezení svobod, zvyšování výdajů, chudnutí obyvatelstva, vyšší politická centralizace, ztráty životů, majetku a cesta k imperialismu.

obrázek k článku

Tajemství naší nepoučitelnosti

„Milion korun si dokáže představit skoro každý, ale bilion asi nikdo,“ tak reagoval jeden novinář na fakt, že částka vyplýtvaná na státní podporu obnovitelných zdrojů v Česku tu nikoho příliš nedojme. Má pravdu. Jinak by to mělo být s grafem, který jsem vytvořil pro svou knihu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed