Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Zakladný príjem, alebo ďalšia socialistická absurdita

V dnešnom článku si preberieme problematiku základného nepodmieneného príjmu. Vysvetlíme si, prečo je ZNP záležitosť nelogická, neekonomická a prečo je už zo svojej podstaty odsúdená na neúspech.

obrázek k článku

Ešte raz: Spotrebné výdavky SA UŽ vrátili na pôvodnú úroveň

Majme prosím väčší rešpekt pre fakty a prestaňme hrať tú starú, obohratú melódiu.

obrázek k článku

Wikipedii máme díky Rakušanům!

O Wikipedii, devátém nejnavštěvovanějším místě na internetu, můžeme říct mnoho špatných věcí. Kritici například namítají, že encyklopedie, kterou může editovat kdokoliv, je náchylná k nekonečným chybám.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Užívání násilí k potlačení nenásilné činnosti

Každý politický návrh, mající za účel potlačení nenásilné činnosti, implicitně předpokládá násilný zákrok - donucení, uvěznění, či usmrcení - vůči osobám, které si hledí svého a spolupracují s druhými na dobrovolném a smluvním základě.

obrázek k článku

Čínská krize: Tik ťak (2/2)

Představy o kapitálových tocích a penězích přecházeních hranice jsou u většiny lidí mylné. Kromě fyzických papírových bankovek vlastněných turisty, drogovými dealery nebo zahraničními pracovníky, kteří posílají vydělané peníze svým příbuzným doma, peníze hranice nepřecházejí.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Nečestný policajt

Hrdina ze Serpica, nejprodávanější knihy a stejnojmenného filmu, je odpadlík, zarostlý, hipízácký policajt, který odmítne poslouchat nepsaná pravidla policie, „Neobracejte se proti svým nadřízeným.“

obrázek k článku

Čínská krize: Tik ťak (1/2)

Čína je v procesu, kdy dovoluje svojí měně růst. Důvodem pro to je zhoršující se míra inflace v zemi.

obrázek k článku

Fašismus na silnicích

Studnice stupidních státních zákazů a příkazů je bezedná a kdybych se měl rozepsat o každé z nich, u počítače bych asi musel sedět aspoň několik let. V poslední době mě ale více zaujaly dvě poměrně státní regulace: zákaz řízení motorového vozidla bez řidičského průkazu a pod vlivem alkoholu.

obrázek k článku

Gary Johnson, libertariánský kandidát na prezidenta USA

Unavuje mě poslouchat neustále o údajném nedostatku talentu v Republikánské straně. Co třeba Marco Rubio, Paul Ryan, Herman Cain, Tim Pawlenty, Ron Paul, Mitch McConnell, Jim DeMint, Chris Christie nebo Scott Walker?

obrázek k článku

Daňové pokrytectví Warrena Buffetta

Věštec z Omahy prý platí nižší daně než jeho sekretářka.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Dědictví

Když se stát zmocní rodinného dědictví, je toto bohatství jednoduše rozděleno mezi jiné jedince, než by si přál původní vlastník. Pokud si dědicové údajně nezaslouží zděděné bohatství, proč by si ho pak měli zasloužit lidé, kteří jej získají pomocí státu?

obrázek k článku

Okupujte Wall Street: Příběh bez hrdinů

Hnutí za okupaci Wall Street se rozrůstá. Začaly se objevovat protesty v Los Angeles a Washingtonu, D.C. Celé toto drama se stalo naprosto očividným, za přítomnosti pochodu na radnici Los Angeles, konfrotacemi s policií a hromadným zatýkáním.

obrázek k článku

IV. setkání libertariánů

Uplynul čtvrtrok a opět se bude konat naše libertariánské setkání.

obrázek k článku

For a New Liberty: Axiom neútočení

LIBERTARIÁNSKÉ KRÉDO spočívá v jednom jediném ústředním axiomu: žádný člověk ani skupina lidí nesmí útočit na jiného člověka ani jeho majetek.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Černý taxikář

Taxislužby ve Spojených státech často fungují na úkor chudých lidí a menšin a to hned dvěma způsoby – jednou z pozice spotřebitelů, podruhé jako producenti.

obrázek k článku

Verejné školstvo a ohrozenie rodiny

Predstavte si, že by ste chceli rozvrátiť inštitúciu rodiny. Aký by bol najlepší spôsob ako to spraviť? A čo takto prinútiť rodičov, aby odozvdali štátu svoju moc rozhodovať o všetkých dôležitých rozhodnutiach týkajúcich sa vzdelania ich detí?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed