Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (5/7)

Všechny ty řeči o koncentraci ekonomické síly jsou marné. Čím větší firma je, tím více lidem slouží, tím více závisí na potěšení spotřebitelů, mnoha, mas. Ekonomická síla je v tržní ekonomice v rukách spotřebitelů.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (4/7)

Svoboda, říkají bolševici, je buržoasním předsudkem. Obyčejný člověk nemá žádné vlastní ideje, nepíše knihy, neotvírá se herezi, a nevynalézá nové metody výroby. Chce si jen užívat života.

obrázek k článku

Kreatívná ekonomická sémantika

Ako sa dá zmenšiť rozpočet tak, aby si to nikto nevšimol.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (3/7)

Socialisté by nikdy nenapálili voliče, pokud by jim otevřeně řekli, že jejich konečným cílem je spoutat je otroctvím. Pro obecné užití byli přinuceni pět neupřímnou chválu na tradiční chápání svobody.

obrázek k článku

Recenze: Ztraceni v ghettu

Theodore Dalrymple je známý britský psychiatr a vězeňský lékař na odpočinku a zároveň autorem bezpočtu prací týkajících se převážně toho, s čím se setkával dennodenně po mnoho let – problémy a postoje (převážně) britské společenské spodiny.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (2/7)

Uvnitř dílny a továrny vlastník - nebo v korporaci zástupce podílníků, prezident - je šéfem. Byla to tato velká ekonomická transformace, která změnila tvář světa.

obrázek k článku

Diskurzivní racionalita a dělba práce: Jak se objevuje spolupráce

Jeden z velkých úspěchů ekonomické vědy je vysvětlení prospěchu plynoucího z dělby práce v tržních ekonomikách. Přes své klady je nicméně tento utilitární výklad nedostatečný v popisu, proč je dělba práce rozšířená.

obrázek k článku

O rodičích a dětech a o tom, jak jim může pomoci ekonomie

Ekonomie je mocný nástroj pro pochopení společnosti. Rozeberme si dnes jeden příklad, jak konkrétně může pomoci těm nejmenším a jejich rodičům.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (1/7)

Jak vypadaly názory na svobodu na konci 18. století? Rozhodně odlišně než naše dnešní představy o volnosti. Pojetí svobody bylo totiž poměrně oligarchické a svobody dosáhli jen někteří.

obrázek k článku

Garantovaný příjem? Ano, či ne?

Již nějakou dobu se vede opatrná diskuse k tématu tzv. garantovaného příjmu, tedy mechanismu, kdy každý občan státu bude mít nárok na stejnou úroveň sociál-ní dávky, označenou nyní za zákonem garantovaný, bezzásluhový příjem. Pokusme se rozklíčovat motivaci i dopady takového opatření.

obrázek k článku

A kdo by zachraňoval lidi v nouzi na moři?

A kdo by zachraňoval lidi v nouzi na moři, kdyby nebylo státu a jeho donucení? Tak se může ptát mnoho lidí. Lze to dělat formou charity. A právě poslední způsob dodnes funguje ve Spojeném království a Irsku. Nevěříte? Tak tedy několik faktů.

obrázek k článku

Porobení chudoby

První kapitola z knihy The Conquest of Poverty o tom, jak se povedlo vymýtit hladomory.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a neviditelná ruka trhu

Uvedenou knihu slovutného šamana Jana Kellera, který ví, co je pro vás dobré lépe než vy sami, lze především doporučit milovníkům humoru a pak vážným zájemcům o lidově tvořivou ekonomii.

obrázek k článku

Iniciativa Vollgeld: Dobré téma, nulové pochopení

Tento rok proběhne ve Švýcarsku lidové referendum na téma tvorby nových peněz. Jedná se o velký úspěch kampaně Vollgeld Initiative; o čem konkrétně se bude hlasovat a na základě jakých argumentů?

obrázek k článku

Velká německá inflace

Sedmá kapitola z knihy Money, Method and the Market Process o německé meziválečné hyperinflaci. Co jí předcházelo a máme z ní do dalších dob dostatečné poučení?

obrázek k článku

Bitcoin: Peníze budoucnosti

V závěru roku 2015 se objevila kniha Bitcoin: Peníze budoucnosti od autorů Dominka Stroukala a Jana Skalického. Tato kniha pojednává o známé internetové měně bitcoin. Nejsem odborník na tuto měnu a vlastním jen 0.09 bitocionu, a proto chci tuto knihu spíše jen přiblížit.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed