Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Mýty a fakta kolem Bitcoinu

Příběh Bitcoinu je starý jako civilizace sama.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (36)

Vysoko na finančním nebi se vznášelo znamení – znamení spolčení, znamení zisků, znamení zlata. Přišel čas na vytvoření trustu trustů.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (35)

Když ocelový věk překročil oceán z Evropy do Ameriky, vzniklo jedno nové dilema. Vůle a mentalita zde byly připravené, ale pracovní síla nebyla.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (34)

Johnova Wall Streetská pohroma byla osobní. Převzal všechny závazky, takže nezasáhla jeho partnery, s výjimkou toho, že zůstal dlužen Slaymakerovi a Pickovi téměř půl milionu dolarů.

obrázek k článku

Co s Babišem aneb Problém vyřeší odstranění jeho příčiny, nikoliv jeho důsledku

Zažíváme nebývalé vzepětí občanské společnosti proti premiéru Babišovi. Ano, i já si myslím, že je to nehorázný lump a půjdu si stoupnout na Letnou. Ale budu při tom vědět, že Babiš je důsledkem, nikoliv příčinou problému. A budu vědět, že dokud neodstraníme příčiny, přijdou noví Babišové.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (33)

U všech lidí, kteří zbohatli spolu s Johnem Breakspearem se rozvinuly podivné patologie z nervových šoků a napětí.

obrázek k článku

Dělení na pravici a levici už nemá smysl? Nic nechápete! Levice už vyhrála na celé čáře

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit. Každá státem vydaná koruna naopak směřuje k těm, kteří dělají něco, o co lidi nemají zájem – protože pokud by měli, tak by to stát nemusel financovat.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (32)

John, neschopen usnout, vstal z postele a šel se projít. Bloumal nazdařbůh, až došel na pěšinu, kde před šesti lety v panice hledal Agnes.

obrázek k článku

Nerovnost a diverzita

K tématu nerovnosti již bylo napsáno mnoho. Ať už k zažitému předpokladu, že nerovnost musí být automaticky negativním jevem, či k poukazu na obrovské množství různých druhů nerovnosti. Právě k tomuto druhému bodu si dovolím doplnit ještě jeden, o něco hlubší pohled.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (31)

Později té noci Thane vyprávěl Johnovi, jak Enoch zemřel a jak se má naložit s jeho ostatky. Musel to někomu říct. Tížilo to jeho mysl a mučily ho také pochybnosti o jeho vlastním jednání.

obrázek k článku

Každý malý stát se vždy stane velkým státem

V současné době je stát natolik velký a nebezpečný, že minarchisté a anarchisté by měli společně bojovat bok po boku za jeho omezování.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (30)

Na poslední terase před Gibovou usedlostí byl kočár zastaven dvěma muži, kteří se oddělili od skupiny postávající na trávě a stoupli si do cesty se zdviženýma rukama. Thane je poznal.

obrázek k článku

Bitcoin - historie a budoucnost

Bitcoin je tu s námi deset let! Další kryptoměny přibývají a nabývají na popularitě. Co však vedlo k jejich vzniku? Jak vypadala trnitá cesta alternativních měn, která zformovala kryptoměny do podoby, jakou dnes mají? A můžeme pro kryptoměny najít využití i v dnešním světě?

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (29)

Cesta z Pittsburghu do Nového Damašku trvala vlakem šest hodin. Poslední hodinu trval úsek z Wilkes-Barre dolů do údolí. Železnice vedla podél cesty, na které Agnes trávila svou svatební noc mezi Thanem a Johnem.

obrázek k článku

Maláčová

Maláčová si nejspíš spletla století. Zmateně střílí jeden bizár za druhým, a protože zde máme stát, muže ta svá zvěrstva násilím nutit lidem. Socialismus už jsme tu před pár desítkami let měli. A paráda to teda nebyla.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (28)

Thane se stal také viceprezidentem American Steel Company. Její kapacity byly větší, než byla potřeba drátu pro výrobu hřebíků.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed