Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Dějiny 4.5. - Škola salamanky: Vrcholná léta

Teorie hodnoty patnáctého století ležela od dob sv. Bernardina a Jana Nidera ladem. Nyní, o století později, byla Covarrubiem obnovena.

obrázek k článku

Demokracie: systém expertů na všechno

Dělba práce je úžasná věc. Díky ní se lidstvo zbavilo nouze, hladu a bídy a díky ní se má dekádu od dekády lépe a lépe. Je proto škoda, že lidé – v protikladu ke své přirozené tendenci se dělby práce účastnit a prohlubovat ji – na druhé straně dělbu práce sabotují.

obrázek k článku

PF 2013

obrázek k článku

Šampaňské, chlebíčky a krátký článek

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část V.

Rakouská teorie uměla vysvětlit nejen fenomén objasněný ricardiánci, ale také ten shluk chyb a větší intenzitu cyklu v oboru kapitálových statků. A jak uvidíme dále, je jedinou teorií, která dokáže pojmout moderní fenomén stagflace.

obrázek k článku

Dobrovolné nemocnice, lékařská péče a stát ve viktoriánské Velké Británii (2/6)

Pro to, aby se člověk do nemocnice dostal, potřeboval doporučení od člověka, který na nemocnici přispíval - tj. mecenáše. To se netýkalo případů nehod, které vyžadovaly okamžité ošetření. Jak bylo již výše uvedeno, tak u mnoha nemocnic byli za přispěvatele přihlášeni zaměstnavatelé.

obrázek k článku

Zisková ochrana přírody ve viktoriánském stylu

V myslích ochránců přírody 21. století evokují viktoriánská města a obce (tj. období tzv. divokého kapitalismu) obrázky hustého černého kouře a zdraví škodlivých životních podmínek.

obrázek k článku

Dějiny 4.4. - Škola Salamanky: Azpilcueta a Medina

V ostrém kontrastu k de Sotovi a jeho obdivu k širokému nastavování cen byl Azpilcueta prvním ekonomickým myslitelem, který jasně a přesvědčivě tvrdil, že vládní nastavování cen je neprozřetelné a nemoudré.

obrázek k článku

Poznejme nepřítele: Anatomie Fedu 7

Nekonvenční zbraně hromadného tisku - PDCF, Maiden Lane, Operace Twist aneb zakládáme dceřinky a vzpomínáme na tanečky ze 60. let.

obrázek k článku

Fedofilie

Ačkoliv hnutí za zrušení Fedu („End the Fed“) má rostoucí množství příznivců, jen velmi málo ekonomů – mimo našich vážených přispěvatelů – bere tuto možnost vážně.

obrázek k článku

Veselé Vánoce

+ vianočné video

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část IV.

Hospodářský cyklus přišel do západního světa v druhé polovině 18. století. Byl to zajímavý fenomén, protože se zdálo, že se nedá vysvětlit, a dříve vlastně ani neexistoval.

obrázek k článku

Dobrovolné nemocnice, lékařská péče a stát ve viktoriánské Velké Británii (1/6)

Dnes se to zdá téměř neuvěřitelné, ale v minulosti byla Velká Británie zemí, která měla systém soukromých převážně charitativních nemocnic a jiné lékařské péče. Tento systém byl docela rozsáhlý a nevedl si na tehdejší dobu nijak špatně.

obrázek k článku

Válka v bezstátní společnosti

Když se řekne anarchie, většina lidí si vybaví chaos, konflikty a válku. Přesto bych rád ukázal, že v bezstátní (anarcho-kapitalistické) společnosti by byla menší tendence k válčení, než ve společnosti státní.

obrázek k článku

Dějiny 4.3. - Škola Salamanky: První generace

Vitoriovy přednášky byly z většiny komentáře k Akvinského mravní teorii. Během nich Vitoria založil velkou španělskou scholastickou tradici veřejného odsuzování dobyvatelství a zejména zotročování indiánů v Novém světě Španěly.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 3. Rakouský problém

Memoáry Ludwig von Misese.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed