Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Polemika s antimonopolním strašákem

Ráno jdete do práce a na ulici míjíte další chodce. Jedni mají šedé kabáty od firmy A, druzí bleděmodré od firmy B, třetí hnědé od firmy C. Naštěstí je na světě víc firem než A, B a C. Už jste dnes za barevnější svět poděkovali antimonopolním zákonům?

obrázek k článku

Bližší pohled na příjmovou nerovnost

Ekonomická nerovnost je velké téma. Barack Obama ji nazval „rozhodující výzvou současnosti“ a počet publikací v této oblasti by nejspíš naplnil celou knihovnu.

obrázek k článku

Dějiny 12.4. - Richard Cantillon – Nejistota a podnikatel

Jeden z pozoruhodných přínosů Richarda Cantillona k ekonomickému myšlení je skutečnost, že byl první, kdo zdůraznil a analyzoval osobu podnikatele.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XII: Průmysl a otázka sociální podruhé

Ke cti některých tehdejším poslancům (z nichž někteří byli pracujícími v různých veřejných podnicích) slouží, že se zajímali o poměry panující v průmyslu.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání VIII: Preference

Nyní, když rozumíme sebezneplatňujícím argumentům, se můžeme věnovat otázkám preferencí.

obrázek k článku

Jak minimální mzda zvyšuje chudobu

Otevřený dopis Thomasovi Perezovi, ministrovi práce USA.

obrázek k článku

Odkazy budoucím generacím

Nedělní výběr toho nejlepšího za poslední dny.

obrázek k článku

Návrat starých časů: Kapitola 9

Román o znovuobjevení kapitalismu od Henryho Hazlitta – „Pokud by byl kapitalismus zničen, bylo by nezbytné ho znovu vynalézt – a tento objev by se právem zařadil mezi největší objevy v dějinách lidstva. To je hlavním poselstvím mé knihy.“

obrázek k článku

Otázka sociální III: Ubytovny pro sociálně slabé a závislost na sociálních dávkách

V této části se podíváme na ubytovny (případně i podobné nájemní bydlení) pro sociálně slabé, kteří jsou závislí na sociálních dávkách a na problémy, které jsou s těmito ubytovnami spojené.

obrázek k článku

Ekonomický seminář „Štátne zásahy, alebo slobodný trh?“

Zveme Vás na již pátý ročník velmi zajímavého Semináře rakouské ekonomie, pořádaný slovenským Institutem ekonomických a společenských analýz.

obrázek k článku

Dějiny 12.3. - Richard Cantillon – Hodnota a cena

Cantillon stál u první sofistikované moderní analýzy tržního oceňování a detailně ukázal, jak tvoří ceny interakce poptávky se současnou zásobou.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XII: Průmysl a otázka sociální

V této části se nakrátko vrátíme ještě k problematice průmyslu v době 7. (1981 až 1985) a hlavně 8. pětiletky (1986 až 1989). Tentokrát se podíváme do stenoprotokolů 9. schůze České národní rady (ČNR) ze dne pondělí 11. dubna 1988.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání VII: Etika

S ohledem na to, že etika je disciplína, na kterou má každý již nějaký názor utvořený, je důležité nastínit vztah mezi instinktivní etikou a racionální etikou. Hráč baseballu může chytit letící míč, i když neví zhola nic o fyzice. Stejně tak můžeme správně vnímat čin jako nemorální, i když nevíme ni

obrázek k článku

Indoktrinace v českém školství

Naprosto zásadní otázka zní, jak vůbec může někdo tvrdit, že žijeme ve svobodné společnosti, když je rodičům bráněno rozhodovat o hodnotách, ke kterým jejich děti budou a zejména nebudou vedeny.

obrázek k článku

Odkazy budoucím generacím

Nedělní výběr toho nejzajímavějšího, co jsme četli, viděli nebo slyšeli.

obrázek k článku

K prasknutí: Internetová bublina stále roste

Je to tady znovu? Už zase se kupují za obrovské peníze firmy, které nedokážou nic vydělat. Co se ukáže jako prázdná slupka a co má zdravé jádro? Orientaci ztěžují zásahy centrálních bank.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed