Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Krádež a prosperita

Majetek jednoho člověka se může k druhému člověku dostat buď dobrovolně, tj. obchodem, či nedobrovolně, tj. krádeží. Při dobrovolném převodu obě strany transakce bohatnou, protože každá strana hodnotí předmět získaný obchodem výše, než předmět, kterého se v rámci transakce vzdává.

obrázek k článku

Příliš kyselá oranžáda

Představte si zemi s minimální podporou nezaměstnaným, neomezenou volností podniků při určování mezd a přímou úměrou mezi produktivitou a výší mzdy. Kde by tak asi mohla být?

obrázek k článku

Planéta daňových poplatníkov

Nie je potrebné nikam utekať. Už sme doma. Je to štát, kto je nezvaným hosťom, votrelec, ktorý demoluje naše miesto, skresluje realitu a porušuje naše práva.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Drogově závislý

V současné intenzivní debatě o zlech závislosti na heroinu je dobré dbát na starém rčení o „vyslechnutí obou stran příběhu“. Je pro to mnoho důvodů.

obrázek k článku

Jsou rakušané šarlatáni?

Rakouská ekonomie prý není věda. Jak to často bývá, pravda je nejen jiná, ale přesně opačná.

obrázek k článku

Labyrint mýtů - VI. Ekonomická soběstačnost

Vyvracení tohoto mýtu je vskutku sisyfovská práce, protože jen co jeho šlahouny zadupete do země, vyraší z několika dalších míst nové a silnější. David Ricardo by mohl vyprávět.

obrázek k článku

Společenská naléhavost tvrdých peněz

Slovíčko „znárodnit“ již nepoužíváme. Můžeme si zkusit nový termín „opatrovnictví“ zpět v průběhu dějinami. Můžeme říci, že Stalin a Lenin vzali ruský průmysl do opatrovnictví.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Hojnost a hladomor

Někteří lidé věří, že na světě je dané množství zdrojů a vyšší spotřeba jednoho člověka tak znamená nižší spotřebu druhého člověka.

obrázek k článku

Afrika na rozcestí

Ve svém předchozím článku jsem psal o trendu některých blízkovýchodních či asijských zemí ohledně pronajímaní či nakupování půdy v jiných zemích, převážně v Africe. Čína například nedokáže pokrývat nárůstem produkce stále větší poptávku a poohlíží se jinde.

obrázek k článku

Nerovnost bohatství a příjmů

Nadvláda spotřebitelů se skládá z jejich moci předat kontrolu materiálních faktorů produkce, a tak předat řízení produkčních aktivit k těm, kdo jim slouží nejefektivnějším způsobem. To implikuje nerovnost bohatství a příjmů.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Lakomec

Lakomec se dodnes nevzpamatoval z útoku, který mu uštědřil ve své vánoční koledě Charles Dickens. Ačkoli byl lakomec přísně kritizován i před Dickensem, postava Ebenezera Vydřigroše se definitivně vžila do folklóru naší doby.

obrázek k článku

Ilúzia prerozdeľovania bohatstva

Prerozdeľovanie bohatstva je oxymoron. Tento fakt premieňa hnací motor štátu blahobytu na popol. Štát blahobytu je naprostým ničiteľom od hlavy až po päty.

obrázek k článku

11/9 deset let poté - ještě větší katastrofa, než jste čekali

Antonymum slova slavit? Truchlit. V případě desátého výročí útoků na World Trade Center v New Yorku je na místě truchlit dvojnásob. A mnohem víc.

obrázek k článku

Obchod Mises.cz

Rádi bychom vám představili náš nový internetový obchod, který pro nás a naše čtenáře představuje další možnost, jak šířit myšlenky rakouské školy a ideje svobody, dobrovolnosti a nenásilí.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Existuje pouze omezené množství pracovních míst?

Mnoho lidí věří, že na světě je pouze omezené množství pracovních míst - když tedy jeden člověk získá práci, druhý o ni přijde. Pokud by to byla pravda, musela by být současná zásoba pracovních míst v naší zemi na stejné úrovni, jako když zde poprvé zakotvili Otcové zakladatelé.

obrázek k článku

Dináry, marky a jablka

Kdy byla poslední hyperinflace na území evropského kontinentu? Většina lidí nejspíš prohlásí, že po válce v Německu, někteří si vzpomenou inflaci v Maďarsku. Skoro nikdo si už dnes nevzpomene na inflaci, která před více než 15 lety zachvátila tehdejší Jugoslávií.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed