Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Reformismus Tomáše Sedláčka

Politické vyznání, které Tomáš Sedláček sepsal ve svém posledním článku by se dalo pravděpodobně zařadit vedle fabiánského socialismu.

obrázek k článku

Môže sociálny demokrat chcieť Olympiádu?

Slovenská vláda prostredníctvom hlasu podobného Ficovi vyhlásila, že usporiadať olympiádu na Slovensku (spolu s Poľskom) nie je až tak odveci a „ideme do toho“. Podobne sa nedávno vyjadrila aj hlava prezidenta, ktorá taktiež podporuje kandidatúru SR.

obrázek k článku

Dějiny 5.3. - Ekonomie Kalvína a kalvinistů

Společenské a ekonomické názory Jana Kalvína byly blízké Lutherovým a nemá žádný smysl je zde opakovat. Existují jen dvě hlavní oblasti, kde se lišili.

obrázek k článku

Mikiny za 590! Svoboda učení zdarma!

K dispozici jsou i dámské modely - potěšte svou drahou polovičku na MDŽ!

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 6. Teorie peněz a úvěru

Po dokončení dvou esejů o bankovní politice zahraniční směny jsem chtěl s prací týkající se mé teorie peněz a úvěru pohnout. Sotva jsem napsal pár stránek, tak jsem byl na začátku ledna 1909 povolán do vojenské služby.

obrázek k článku

Kde je inflace?

Kritici rakouské školy popichují rakušáky, jakým je například Robert Murphy, protože v americké ekonomice je momentálně velmi nízká inflace.

obrázek k článku

Svépomocné spolky

Dnes se to zdá téměř neuvěřitelné, že dříve neexistovalo nic takového, jako státem nařízené povinné sociální a zdravotní pojištění.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: III. Daně

To, co je zcela jisté, je skutečnost, že když Dobroděj Sedláček vysází výběrčímu daní 5 franků, nedostane za to nic nazpátek.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 5. První práce o teorii peněz

Karl Helfferich ve své knize Das Geld z roku 1903 tvrdil, že teorie mezního užitku při vysvětlování problému hodnoty peněz selhává. Chtěl jsem prozkoumat platnost této námitky.

obrázek k článku

Mýtus Zlaté střední cesty

Každý konzistentní obhájce svobody se patrně dřív nebo později setká s následujícím výrokem: „Ale nemůžeš přeci privatizovat vše a úplně zrušit daně a stát, to je extrémní! Já vyznávám zlatou střední cestu. Všeho s mírou. Nějaký stát musí být.“

obrázek k článku

Dějiny 5.2. - Lutherova ekonomie

Přinejlepším zmatený, rozporuplný a nesystematický myslitel Luther byl nepřekvapivě nejméně konzistentní v oblasti světských záležitostí, v ekonomii, o kterou měl jen malý zájem.

obrázek k článku

Gene Smiley: Nový pohled na velkou hospodářskou krizi (1/8)

Mýty o velké hospodářské krizi

obrázek k článku

Socialismus pro 21. století

Socialismus je konečně možný. Nebyl, to přeci víme, ale teď konečně je. Máme už všechno, teď můžeme začít měnit myšlení lidí.

obrázek k článku

Recenze: Ludwig von Mises - Byrokracie

Tato Misesova kniha zůstává poněkud ve stínu takových děl jako je „Lidské jednání“ anebo „Liberalismus“, přesto si i ona zaslouží pozornost a navíc je i po desítkách let stále aktuální.

obrázek k článku

Nové knihy v e-shopu

Po nečekaném úspěchu a rychlém vyprodání Antikapitalistické mentality jsme pro vás v zaprášených sklepeních vyhrabali další dva vzácné kousky.

obrázek k článku

Neandrtálci zanedbali obchod

Neandrtálci – na rozdíl od moderního člověka – vyhynuli zřejmě proto, že zanedbali obchod. Nebyli schopni zorganizovat výměnu se vzdálenějšími oblastmi.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed