Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Jak stát dělá z přirozené lidské migrace zdroj nenávisti

Domnělý problém s uprchlíky snažícími se dostat do Evropy je dalším lidským necivilizovaným neštěstím a barbarstvím plynoucím z existence zločineckých autoritářských organizací, které se stavějí do pozice oprávněných vlastníků každého čtverečního metru Evropy (Státy).

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu IV - Křesťanský socialismus

Základní idea křesťanského socialismu, která se prolíná veškerým učením jeho představitelů, vypadá ryze stacionárně. V hospodářském systému, který si představují, není místo pro podnikatele, spekulaci nebo „nepřiměřený“ zisk. Ceny a mzdy jsou „spravedlivé“. Každý je spokojen se svým údělem.

obrázek k článku

Virgínska Deklarácia práv – Bašta liberalizmu Nového Sveta

Po krátkom intermezze medzi našimi článkami prichádza Všemocná Vláda tento krát s krátkym ponorom do teórie konštitucionalizmu v intenciách liberálnej doktríny.

obrázek k článku

J. T. Gatto: Nepopsaná historie amerického vzdělávání - pokračování

Mám za to, že jsem doposud nečetl dílo tak oplývající originálními myšlenkami a pestrostí pohledů na skutečnost, a tak podněcující k zamyšlení nad všeobecně a pevně zakořeněnými představami o životě. Jjeho první přečtení nestačí k docenění všech postřehů autora.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu III - Vojenský socialismus

Vojenský stát je státem banditů. Preferuje žít z válečné kořisti a tributu, který platí podrobené národy. Ve srovnání s tímto zdrojem příjmu produkty vlastních ekonomických aktivit hrají jen druhořadou roli.

obrázek k článku

Chudoba není co bývala

Nově vydaný report U. S. Census Bureau uvádí, že většina Američanů žijících pod byrokraticky danou "hranicí chudoby" si užívá většinu moderních vymožeností. Pojetí chudoby se však od starých dob poněkud změnilo.

obrázek k článku

Svoboda slova?

Zatímco dříve mělo nějaké „zakázané názory“ celkem velké procento lidí, dnes už je jich jen hrstka. To však na věci nic nemění, protože svoboda slova prostě buď je, nebo není — neexistuje nic jako „částečná svoboda projevu“.

obrázek k článku

Není "my" jako "my"

Metodologickým individualismem k lepší informovanosti

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu II - Státní socialismus

Liberálové požadovali omezení státní autority a předání vlády zástupcům lidu. Marx s Engelsem se je pokusili trumfnout bezskrupulózním přijetím anarchistické doktríny zrušení veškeré státní autority navzdory faktu, že socialismus nemůže znamenat zrušení, ale naopak neomezenou expanzi státní moci.

obrázek k článku

Měříme chudobu: aneb aby tu chudoba s námi ráčila i nadále býti

V této stati se podíváme na populární měření chudoby a na úskalí, která jsou s tímto měřením spojena. Podíváme se také na to, že filozofie těchto měření vedou k tomu, že chudoba je v naší společnosti trvalou a nemůže být nikdy významně potlačena.

obrázek k článku

Není anarchista jako anarchista

Anarchistických směrů existuje obrovské množství, neboť myšlenka odmítnutí státu samozřejmě v minulosti oslovila nemálo myslitelů, kteří ji uchopili různými způsoby, čímž pádem vzniklo mnoho anarchistických škol, z nichž některé se od sebe liší i velmi výrazně.

obrázek k článku

Individualismus není to samé co egoismus

Občas na adresu libertariánů slýchám, že jsme egoisti a sobci. Nemyslím si, že je to pravda. Spíše bych nás nazvala individualisty, a to je něco poněkud jiného.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu I - Podstata socialismu

PODSTATOU socialismu je toto: Veškeré výrobní prostředky jsou pod výlučnou kontrolou organizované komunity. To a jedině to je socialismus. Všechny ostatní definice jsou zavádějící.

obrázek k článku

Proč právě princip sebevlastnictví?

Dá se rozporovat vlastnictví vlastní osoby? Nebo ho i samotné rozporování potvrzuje?

obrázek k článku

Nový autorský zákon, a komu tím prospějete?

Kým DPH na chlieb má klesnúť, (takpovediac) DPH na elektroniku narástla. Budeme SOZA o pár rokov platiť autorské poplatky aj z mikrovlnky?

obrázek k článku

Špacír několika městy divokého kapitalismu podruhé

Tento článek alespoň částečně přibližuje rozmanitost sociální péče včetně přístupu ke vzdělání v době tzv. divokého kapitalismu (tj. 19. století) na Moravě a v Rakouském Slezsku.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed