Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (6) - Režim a IG Farben

Vztah nacionálně socialistického režimu a IG Farben byl mnoha lidmi pokládán za emblematický pro vztahy mezi Třetí říší a průmyslem obecně. Skutečnost je ovšem taková, že IG Farben měla unikátní pozici, která nijak neodpovídala tomu, jak se režim choval k ostatnímu průmyslu.

obrázek k článku

Souhlasím s Gretou - poslouchejte vědce!

Greta Thunberg volá po tom, aby lidé poslouchali vědce. Ale vědce jakých oborů?

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (5) - Göringova válka proti ocelářům

"Pánové, jak už jsem ukázal v jiné záležitosti, nebudu váhat ani sekundu, abych zkonfiskoval celý podnik tomu, kdo nedohlédne dál než ke své záchodové míse." - Dnešní Vláďův díl o tom, jak vedl Göring válku proti ocelářům.

obrázek k článku

Anarchokapitalisté nežijí v realitě

Prý žijeme v nějakých snech, utopiích a naivních představách. Je to vážně pravda?

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (4) - Čtyřletý plán

Vláďa Krupa a čtvrtý díl jeho čtvrtečního seriálu o nacionálně-socialistickém Německu.

obrázek k článku

Problém "plastových zákazů" a recyklace

Některé návrhy na zlepšení životního prostředí dokonce škodí, přičemž s sebou přinášejí omezení svobody, zvýšení nákladů pro producenty i spotřebitele a mnoho dalších negativních jevů.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (3) – Průmysl a Finance

První roky Hitlerova režimu znamenaly zavedení řady kontrol nad německým průmyslem, které v době míru nemají obdoby. Vláďa Krupa k tomu dnes vydává třetí díl svého seriálu o nacionálně-socialistickém Německu.

obrázek k článku

Věci, které se mi líbí, a věci, které se mi nelíbí - Díl 2

Člověk, který je přesvědčen, že máme mít svobodu slova, je schopný svoje přesvědčení zradit ve chvíli, když ho nějakým svým výrokem vytočí Okamura. Člověk, který chce co nejmenší stát, ihned volá po regulaci, vyskytne-li se nějaké pro něj velice citlivé téma.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz (2) - zemědělství

Druhý díl seriálu o fungování ekonomiky za nacistického Německa, který se tentokrát věnuje tématu zemědělství.

obrázek k článku

Věci, které se mi líbí, a věci, které se mi nelíbí - Díl 1

Člověk, který nemá rád nějakou věc, se snaží vymyslet co nejvíce racionálních argumentů, proč je daná věc špatná, a je nutné ji regulovat státem.

obrázek k článku

Gemeinnutz geht vor Eigennutz

V těchto dnech, kdy se připomíná osmdesáté výročí vypuknutí Druhé světové války, bude vhodná doba na důkladnější pohled na to, jak by měl být nacionálně-socialistický režim klasifikován na politickém spektru, jak vypadala jeho hospodářská politika, kvůli čemu byl přitažlivý a jak se dostal k moci.

obrázek k článku

Špatná zpráva! Stát bohužel nezačne fungovat nikdy

Před pár měsíci proběhla masivní demonstrace v Praze na Letné. Sešlo se až čtvrt milionu lidí, aby dali najevo současnému premiérovi České republiky, proč už ho mají dost. V budoucnosti, za dvacet, třicet i více let, se také bude demonstrovat.

obrázek k článku

Argumentační klam jménem tramvajové dilema – libertariánské řešení?

S nějakou verzí tramvajového dilematu (trolley problem) se bezpochyby setkal každý, kdo se alespoň občas účastní diskuzí o etických či politických otázkách. Co tedy libertarián může říct na tramvajové dilema a jeho variace?

obrázek k článku

Brexit

Tvrdý Brexit by měl přijít 31. října. Zkusme si ale alespoň nastínit některé skutečnosti, které z Brexitu vyplývají, přičemž neskutečně velká spousta důsledků je mlhavých a těžko odhadnutelných.

obrázek k článku

Falešná Zuckerbergova kryptoměna

Od roku 2020 chce Mark Zuckerberg se svým Facebookem nabídnout světu a globálním trhům novou špičkovou měnu a s ní spojenou celou infrastrukturu. Hodlá lidem poskytnout snadný a nákladově efektivní přístup ke světovým trhům a ke stále více propojenému finančnímu systému.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (37)

John, stejně jako všichni ostatní, podepisoval certifikáty ocelářského trustu, dokud mu nezdřevěněla ruka. Pokud by se soustředil na to, co dělá, tak by mu ochabla a klesla. Seděl ve velké místnosti u dlouhého stolu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed