Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Svoboda učení - část I.

Děti přicházejí na svět s vrozenými touhami vzdělávat se, které zahrnují touhu hrát si a prozkoumávat. Tento blog je primárně o těchto touhách a způsobech, kterými bychom mohli vytvořit prostředí pro učení, které je nepotlačuje, ale rozvíjí.

obrázek k článku

Komunismus a Europeismus. Co mají společné?

Mnohokrát v životě jsem si ověřila, že stačí obyčejný selský rozum a určitá míra pozornosti a snadno vysledujete aktuální společenské problémy, pnutí i budoucí trendy.

obrázek k článku

For a New Liberty: Stát jako agresor - část IV.

Pokud je stát skupina kořistníků, kdo potom tvoří stát?

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 9. Prasata nelétají: Jak ekonomové nahlíží na politiku

Své politiky nazýváme svými zástupci a oni často tvrdí, že za nás bojují. Ale když nad tím přemýšlíme, uvědomíme si, že naše zájmy jsou různé, a tak žádný politik nemůže bojovat za nás za všechny. Naše zájmy a touhy jsou nevyhnutelně protichůdné a politici se nutně musí rozhodnout.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část XII.

Duševní vlastnictví, minimálně ve formě patentů a copyrightů, nemůže být ospravedlněno.

obrázek k článku

Chvála domácímu vzdělávání

Náš největší obdiv si zaslouží skupina podnikatelů, která je snad tou nejméně oceňovanou. Domácí učitelé rodičové nečekají na to, až politici a technokrati opraví rozbitý systém vzdělávání.

obrázek k článku

Libertariánský přistěhovalecký hlavolam

Z liberálního hlediska by mělo být jasné, že je třeba se zbavit všech licenčních požadavků včetně imigrace.

obrázek k článku

SAV o Gorile a liberalizme

Mladý vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV a pravidelný prispievateľ do denníku Pravda Ivan Lesay neprepásol jedinečnú príležitosť vyjadriť sa k téme Gorila. Keďže sa jedná o pracovníka Ekonomického ústavu, nie je snáď prehnané očakávať aspoň priemerné ekonomické vzdelanie.

obrázek k článku

Věda a byrokracie aneb Čornejová versus Mises

Zabývejme se situací, kdy je věda financována z veřejných rozpočtů. Pak však příjem nesouvisí přímo s produktem poskytovaným společnosti.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část XI.

Jak by mělo být zřejmé, copyright a patent usilují o bránění vlastníkům hmotného majetku – vzácných zdrojů – v používání jejich vlastního majetku, jak uznají za vhodné.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 7. Vznik řádu bez uvědomělého panovníka

Je úžasné, že si můžu cestou na nákup něčeho jiného koupit na tuctu různých míst tužku. Máme spoustu vlněných kabátů, spoustu čaje a co více, spoustu automobilů, počítačů a televizí, tedy věcí, které jsou nekonečně složitější. Avšak co udržuje pohromadě tuto spolupráci, při které se milióny lidí zap

obrázek k článku

For a New Liberty: Stát jako agresor - část III.

Musíme tedy dojít k závěru, že „my“ nejsme stát; stát není složen z nás. Stát v žádném smyslu „nereprezentuje“ většinu lidí.

obrázek k článku

Prečo je krivka dopytu a ponuky užitočná len v hre SimCity alebo Civilization

Kritici „rakúskej“ ekonomickej školy poukazujú na údajné neužitočné tautológie a celkovú nepoužiteľnosť logickej kvalitatívnej analýzy, ktorú obsahuje.

obrázek k článku

Povinné přilby na všechno

V Poslanecké sněmovně se pravděpodobně bude projednávat zákon, podle něhož by lyžaři museli povinně nosit ochranné přilby. Zákon by pamatoval i na cyklisty, jimž by přikázal používání přilby i mimo veřejné komunikace.

obrázek k článku

Není všechno zlato, co se třpytí

I mezi prodejci zlata existují šejdíři a podvodníci

obrázek k článku

Peníze a ekonomický cyklus

Pokusím se ovšem odolat pokušení svou přednášku přehnaně dramatizovat a budu se snažit dobrat se fundamentálních ekonomických pohybů, které jsou základem těchto viditelných fenoménů.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed