Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Ideologický Turingův test

Nemusíme jen naprázdno spekulovat o tom, jak přívrženci nejrůznějších politických ideologií rozumí svým protivníkům. Můžeme změřit výkony kohokoliv, kdo si troufne vystoupit s tvrzením, že argumenty druhé strany odmítl po jejich důkladném prostudování.

obrázek k článku

Dějiny 6.5. - Šíření humanismu v Evropě

Severem Evropy – Francií, Anglií, Německem a Nizozemím – se během patnáctého století šířil nově módní italský humanismus

obrázek k článku

Protesty proti těžbě břidlicových plynů jsou útokem proti rozumu

Dějiny environmentalismu jsou v podstatě historií plnou lží. Od jaderné energie až ke globálnímu oteplování, praxe vyvrací zelené kampaně jednu po druhé. Propaganda o globálním oteplování stojí na falšování dat.

obrázek k článku

Pozvánka na Vyšehradské fórum + soutěž o dva lístky

Zveme vás na Vyšehradské fórum, které se koná již 6. června.

obrázek k článku

Válka veřejného vlastnictví proti chudým Aneb o divokém socialismu 19. století?–Viktoriánský Londýn

Zde se krátce podíváme na další příklady, které měly záporný vliv na blahobyt chudých ve viktoriánském Londýně.

obrázek k článku

Proč potřebujeme nestátní školství?

Centrálně řízené školství - horší, než si myslíte...

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Znečištění (1/2)

I kdybychom připustili, že úplné soukromé vlastnictví zdrojů společně s volným trhem by zachovaly a vytvářely zdroje a dělaly to daleko lépe než vládní regulace, co s problémem znečištění?

obrázek k článku

Bankovnictví svobodného trhu - efektivní, stabilní, nezničitelné

V běžných učebnicích bankovnictví, a ještě spíše v učebnicích centrálního bankovnictví většinou najdeme popis současného bankovního systému s krátkým odkazem na tzv. svobodné bankovnictví a zmínkou, že to fungovalo pouze několik let ve Skotsku a vlastně to příliš nefungovalo.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: VIII. Stroje

Zlořečené stroje! Jejich vzrůstající moc každoročně odsuzuje milióny dělníků k pauperizaci, jelikož jim odebírá práci, s prací mzdu a se mzdou chléb! Ať jsou proklety stroje!“

obrázek k článku

Dějiny 6.4. - „Old Nick“: Ďábelský kazatel nebo první hodnotově neutrální politický vědec?

Niccolò Machiavelli byl napříč Evropou šestnáctého století a následujících dvou století hanoben. Byl považován za jedinečného v dějinách západu, za vědomého kazatele zla, ďábelskou postavu, která vypustila démony do světa politiky.

obrázek k článku

Prohibice vytvořila Gatsbyho

Nová adaptace Velkého Gatsbyho F. Scotta Fitzgeralda je povedená, ačkoliv nejde o svědectví proti kapitalismu, jak by si někdo mohl myslet.

obrázek k článku

Praktik politik

Politici tvrdí, že je teorie nezajímá, že potřebují praktické výsledky. Že zatímco teoretici teoreticky tlachají, někdo se snaží zachraňovat svět. Prakticky.

obrázek k článku

Postfordismus a teorie efektivnostních mezd

"V postfordistickém modelu firmy se využívá moderních technologií a vysoce kvalifikovaných pracovníků, jejichž kvalifikace byla ve významné míře získána při pracovní činnosti v dané firmě…"

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Zachování surovin (2/2)

Dalším nešťastným důsledkem neschopnosti americké vlády povolit soukromé vlastnictví u přírodních zdrojů bylo zničení západních plání na konci devatenáctého století.

obrázek k článku

Ekonomická kalkulace podruhé

V minulém článku jsme si v kostce popsali problém nepřekonatelné ekonomické kalkulace v socialismu. Dnes se podíváme na několik dalších argumentů k tomuto tématu, aby byl ten konečný hřebík do rakve socialismu plně zatlučen.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: VII. Omezování dovozu

Použití násilí neznamená produkci, nýbrž destrukci. Ó, kdyby násilí bylo výrobou, Francie byla by daleko bohatší nežli je.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed