Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Zrušme MMF

Možná by stálo za to znovu se poohlédnout po možných přednostech návratu ke zlatému standardu.

obrázek k článku

Lobing v kapitalizme?

Definícia lobingu je v užšom zmysle proces ovplyvňovania zákonodarcov, ministrov a iných štátnych úradníkov záujmovými skupinami, ktoré sa snažia presadiť svoj spoločný záujem do legislatívy.

obrázek k článku

Emise peněz a hra na prosperitu

I malému dítěti je zcela zřejmé, že pokud ze dne na den připíšeme ke každé bankovce a ke každé ceně v ekonomice jednu nulu, nic se nezmění.

obrázek k článku

Ľud versus ekonomika

Trh je iba označenie pre mierové a dobrovoľné aktivity ľudí, ktorí si navzájom vymieňajú plody svojej práce, aby spoluprácou (resp. v konečnom dôsledku deľbou práce) mohli uspokojiť viac a kvalitnejšie svoje potreby.

obrázek k článku

Volný trh neselhal. Zatím selhávají pouze ekonomové

Mají-li poslední finanční a hospodářské krize jednu věc společnou, je to neutichající přesvědčení v řadách ekonomů a politiků, že trh neustále selhává.

obrázek k článku

Uzbrojenie alebo neefektivita ?

Poznámky k príčine ekonomickému úpadku ZSSR.

obrázek k článku

Zlatá dekáda na obzore: Môže sa nafúknuť bublina?

Ľudia menia papierové peniaze za kov, no je to z dôvodu kolabovania hodnoty papierových peňazí. So zlatom to nemá nič spoločné.

obrázek k článku

Znehodnocením měny k většímu bohatství a blahobytu

Tragédie, komedie…nebo snad nezamýšlená cesta k socialismu? To vše mi přijde na mysl, ohlédnu-li se za událostmi několika posledních týdnů a sebedestruktivní snahou o ještě větší znehodnocení již tak znehodnocených měn.

obrázek k článku

Sraz libertariánů

Zítra (tj. ve čtvrtek 16.12.2010) se koná předvánoční sraz libertariánů.

obrázek k článku

Kapitalistickým vykorisťovaním za lepší život pracujúcich!

Egoistický kapitalista, obvykle vybavený cylindrom a cigarou, si bezohľadne privlastňuje na úkor vyhladovaných pracujúcich väčší diel bohatstva, než by to bolo možné v 'spravodlivejšej' spoločnosti. Ukážeme, že skutočnosť je viacmenej presne opačná.

obrázek k článku

Zotročení Irska

Všechno to začalo státními zásahy a finanční krizí. Nyní Irsko a další evropské země směřují k bezprecedentní centralizaci moci.

obrázek k článku

Na obranu deflácie

Nižšie ceny zvyšujú dopyt; neznižujú ho ani ho neodďaľujú. To je dôvod, prečo čoraz viac ľudí vlastní televízory s plochou obrazovkou, mobilné telefóny a prenosné počítače: ceny týchto tovarov klesajú a ľudia s nižšími príjmami si ich môžu dovoliť.

obrázek k článku

Vyřešte problém s osobou blízkou!

Vážení čtenáři, jak jsme možná zaznamenali v tomto předvánočním čase, všichni jsme se stali součástí mediální kampaně, jejímž cílem je

obrázek k článku

A jak by ten váš anarchokapitalismus vypadal?

aneb věštění z křišťálové koule.

obrázek k článku

Trpia socialisti zástavou morálneho vývinu?

Čo majú spoločné 10-roční a socialisti.

obrázek k článku

Nekupujte státní dluhopisy

Koupíte-li si státní dluhopis přijímáte základní etatistickou premisu, že moudrý Stát ví mnohem lépe, co dělat s Vašimi penězi než Vy.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed