Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Dějiny 4.9. - Úpadek scholastiky

Šestnácté století ve Španělsku bylo správně nazýváno babím létem scholastiky. Po něm přišel rychlý úpadek jak ve Španělsku, tak napříč Evropou.

obrázek k článku

Současnost patří dřevotřísce

V dnešním článku se podíváme na jednu z nejúspěšnějších nábytkářských firem současnosti, totiž na švédskou společnost IKEA.

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: Mládeži Francie

Chuť učit se, potřeba v něco věřit, mysl imunní vůči starým předsudkům, srdce nedotčená nenávistí, zápal pro správnou věc, horlivost v citech, nesobeckost, loajalita, entuziasmus pro všechno dobré, krásné, upřímné, velkolepé a duchovní – to jsou neocenitelné dary mládí.

obrázek k článku

Ire a Ice: příběh dvou PIIIGS

V souvislosti s finanční krizí na Islandu a v Irsku v letech 2008-2012 se objevila spousta komentářů. Většina názorů se omezovala na popis událostí, aniž by se zabývaly základními příčinami krize.

obrázek k článku

Veřejný sektor II: Ulice a silnice (I.)

Soukromé firmy vždy usilují o přilákání a udržení zákazníků. K čemu by však obchodníkovi byly lákavé výlohy a pěkné balení, příjemné osvětlení a vyškolená obsluha, kdyby měl být zákazník při každé cestě do obchodu napaden a okraden?

obrázek k článku

Neslušný návrh

Volili jste Nikoho? Styďte se!

obrázek k článku

Dobrovolné nemocnice, lékařská péče a stát ve viktoriánské Velké Británii (6/6)

I přes rostoucí konkurenci veřejného sektoru se dobrovolné nemocnice udržely až do druhé světové války, kdy přešly pod vládní kontrolu.

obrázek k článku

Heil Karl!

Jednoduchá hesla, výrazné barvy a charismatický panák. Žádný Schwarzenberg, ale Karel. Je to jednodušší, líbivější, šmrncovní. Tykám prezidentovi, je to náš člověk, muž z lidu. Karel for president!

obrázek k článku

Co je a co není vidět: I. Rozbité okno

Byli jste svědky řádění spravedlivého občana Dobroděje Sedláčka, když jeho nezvedený syn vyrazil okenní tabuli?

obrázek k článku

Dějiny 4.8. - Pozdní Salamanka: Lessius a de Lugo

Není žádného divu, že profesor Noonan, slavný znalec scholastických názorů na lichvu, považuje Lessia za „teologa, jehož názory na lichvu nejrozhodněji označily příchod nové éry. V současném moderním finančním světě by se cítil pohodlněji než jakýkoliv jeho předchůdce.“

obrázek k článku

Poznejme nepřítele: Anatomie Fedu 9

Bilionová mince aneb jedna mince vládne všem, jedna jim všem káže...

obrázek k článku

European Students For Liberty Conference 2013

Pozvánka na konferenci

obrázek k článku

Ústava bez autority

Ústava nemá žádnou inherentní autoritu a nemá pro kohokoliv žádnou právní závaznost. Jestliže se nejedná o kontrakt mezi lidmi, tak ani nemůže mít žádnou autoritu nebo představovat nějaký závazek.

obrázek k článku

Nejistota režimu: některá objasnění

Soukromé investice jsou tím nejdůležitějším hnacím mechanismem ekonomického rozvoje.

obrázek k článku

Nemorálnost veřejného parku

Veřejná správa je ze své podstaty nepředvídatelná a chaotická. Tam, kde je dnes plně využívaný park vhodný k návštěvám s dětmi, může být zítra mrtvý areál pro cyklisty či rozestavěné muzeum úspěchů EU.

obrázek k článku

Dobrovolné nemocnice, lékařská péče a stát ve viktoriánské Velké Británii (5/6)

V roce 1850 více než polovina (v ústavech) zavřených duševně chorých byla v soukromých institucích, některých dobrých, některých špatných a některých průměrných.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed