Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Ekonomické nepravidelníky právě vycházejí

Aneb: papír je papír!

obrázek k článku

Lze budovat národ?

Řada lidí jinak skeptických vůči schopnosti vlády Spojených států konat prostřednictvím donucení dobro na domácím území má tendenci věřit, že se naše vláda může ujmout údajně ušlechtilého úkolu, postavit znovu od základů státy, které upadly do chaosu v důsledku válek či politických bouří.

obrázek k článku

Eduard Chmelár a jeho 99%

S príchodom zlých časov sa začínajú objavovať aj ambiciózni reformátori. Tí hlásajú svoje, na prvý pohľad nové, evanjeliá plným hrdlom, bez hanby a s pevným presvedčením o svojej pravde. Dnes sa stali populárne predovšetkým heslá vyzývajúce na boj 99% proti 1%.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část II.

Duševní vlastnictví je široký koncept, který zahrnuje několik typů zákonně reorganizovaných práv, která pramení z nějakého typu duševní kreativity nebo jsou jinak spojena s myšlenkami.

obrázek k článku

Kdyby tak potrat byl skutečně vraždou...

Pokud by potrat byl učiněn nelegálním, jaký trest byste navrhovali pro ženu, která porušila zákon a nechala si udělat potrat?

obrázek k článku

Právo podle Somálců

Mnoho voluntaristů toužebně vzhlíželo k Somálsku, aby zahlédlo důkazy našich myšlenek v praxi.

obrázek k článku

99%, kto sú, kto ich financuje, o čo im ide?

V Slovenskej republike bolševici zas raz vyliezajú z dier.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Bohatství je více než materiální statky

Lidé, kteří stráví svůj život obviňováním druhých za vlastní mizérii, budou často žít v mizérii až do své smrti.

obrázek k článku

Labyrint mýtů - IX. Životnost věcí

Výrobci nechtějí vyrábět kvalitní výrobky, protože pak už by si jej zákazníci nemuseli opětovně kupovat, místo toho raději vyrábějí nekvalitní zboží, které se brzo zničí a zákazníci tak jsou nuceni ho kupovat znovu a znovu až do skonání věků.

obrázek k článku

Pracovní doba v dobách divokého kapitalismu

Jedním z kritických soudů vynášených vůči období tzv. divokého kapitalismu je i dlouhá pracovní doba v továrnách a živnostech. V tomto příspěvku si ukážeme, že tento soud není ani zdaleka tak oprávněný, jak se může na první pohled zdát.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část I.

Existují individuální práva k duševním výtvorům jedince, jako jsou vynálezy a psaná díla?

obrázek k článku

Mayova klinika a volný trh

Neoklasičtí ekonomové jako Kenneth Arrow a Joseph Stiglitz tvrdí, že trh zdravotní péče je nedokonalý (neboli „paretovsky neefektivní“), tedy že alokace služeb není optimální z hlediska sociálního blahobytu.

obrázek k článku

Problém bezdomovcov a jeho riešenie

Problém bezdomovcov je veľmi kontroverzný, viaže sa k nemu veľa mýtov a predsudkov. Dosť ľudí si myslí, že zaň môže akýsi bájny kapitalitalizmus, no čo ak je to naopak a jeho príčinou nie je nedostatok štátnych zásahov, ale ich nadbytok ?

obrázek k článku

Trh vs. stát v praxi

Jeden člověk nabízí práci, druhý ji poptává. Dohodnou se na všech detailech dobrovolné směny, ale stát jim ji zakáže uskutečnit.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Životaschopnost národního státu

Bude síla vlivu demokratického státu na naše životy postupně upadat, obdobně jako v minulosti upadal vliv králů, císařů a papežů?

obrázek k článku

Tři koruny pro každého aneb švédské mýty

Švédská ekonomika je vydávána levicově orientovanými politiky, ekonomy a sympatizanty za příklad fungujícího a ekonomicky úspěšného sociálního státu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed