Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

O demokracii pro studentský časopis Gymploviny

„Žij a nech žít.“ Neznám nikoho, kdo by tomuto tvrzení aktivně oponoval; přesto s ním však drtivá většina z nás v konečném důsledku nesouhlasí, aniž si to tito lidé vůbec uvědomují. Chcete zjistit, zda mezi ně také patříte? Pak čtěte dál.

obrázek k článku

Překážky v cestě ke svobodě

Jedna z nejdůležitějších lidských potřeb je pocit bezpečí. Pokud se člověk bezpečně necítí, udělá skoro cokoliv pro to, aby se tak cítit začal. Pokud tohle zvážíme, můžeme vidět, že jeho neochota vůbec připustit, že se mýlí, může pramenit prostě ze strachu z neznámého.

obrázek k článku

Mýtus o JFK a stříbrných certifikátech jako důvodu jeho zavraždění

Diskuze o tom, co bylo motivem vraždy JFK, jsou pro mě dobrou záminkou pro to, se více rozepsat o některých aspektech historie amerického peněžního systému, které asi nejsou dneska úplně běžnou znalostí.

obrázek k článku

O botanikovi, který si myslel, že je biolog

Jsem přesvědčen, že někdy naše vžitá přesvědčení vytvářejí hlubokou propast mezi tím, co si myslíme my a co si myslí druzí. Přesně s tím se potýká zoolog v této povídce, když se snaží přesvědčit botanika o existenci diametrálně odlišných forem života.

obrázek k článku

K právům patří povinnosti, ale k povinnostem zase práva

Jak je možné, že lidé, tolik se ohánějící ekvivalencí práv a povinností, zapomínají na občany, kteří mají sice povinnosti, ale nikoliv jim odpovídající práva?

obrázek k článku

UTXO.23 / Urza: Peníze – internet ze starověku

Na konferenci UTXO.23 vystoupí Urza, autor knihy Anarchokapitalismus, tvůrce Svobodného přístavu, spoluzakladatel a hlava Institutu Ludwiga von Misese, člen předsednictva Svobody učení a učitel ve svobodné škole Ježek bez klece.

obrázek k článku

Kdo platí nižší odvody? Když se dva hádají, třetí se směje...

V minulém článku jsem napsal argumenty pro srovnání odvodů zaměstnanců a OSVČ. Dneska na vaše přání konkrétní čísla s komentářem.

obrázek k článku

Platí OSVČ nižší odvody než zaměstnanci?

OSVČ vs. zaměstnanci. Ti, kteří platí minimum odvodů, vs. ti, kteří si „stěžují“. Už zase se mluví o „spravedlnosti“. Jak to ale skutečně je? Pojďme se na to podívat.

obrázek k článku

Deontologie je utilitarismus… a naopak? Můj složitý vztah k etice

V libertariánských kruzích pozoruji střet mezi utilitaristickým a deontologickým pohledem na svět. Utilitarismus považuje za nejmorálnější cestu usilovat o dosažení blaha pro co největší množství lidí, zatímco deontologie považuje za morálně nejsprávnější držet se daného souboru pravidel.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (37. díl - Významná fakta, která nebyla předložena před soudy II.)

V celém případu zbývá jediná oblast záhad. Co si Hiss myslel během celé této doby? Kdy a proč se stal komunistou? Co ho přivedlo ke špionáži? Co si myslel během slyšeních HUACu, soudů a svého dlouhého pozdějšího života?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (36. díl - Významná fakta, která nebyla předložena před soudy I.)

Samozřejmě existuje mnoho věcí, které nebylo předloženo soudům. V porotním systému každá ze stran předkládá jen to, co jí prospěje. Věci, které by neprospěly ani jedné straně, zůstávají mimo soudní síň. Je mnoho věcí, které v době konání soudu ještě nebyly zjištěny.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (35. díl - Další osudy Hisse a Chamberse)

Co se stalo dál s Hissem a Chambersem?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (34. díl - Pověst a úloha FBI)

V příštích dvou dílech tohoto seriálu bude řeč o věcech, jejichž dobový kontext by nemusel být dnešnímu čtenáři úplně zřejmý. Na základě čeho mohlo mít mnoho inteligentních a vzdělaných lidí pocit, že zde může proti Hissovi existovat nějaká velká konspirace, jejíž součástí je FBI?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (33. díl - Podvod psacím strojem)

Alger Hiss nastoupil k výkonu trestu ve federální věznici v Lewisburgu v Pensylvánii 22. března 1951. Odseděl si celkem 3 roky a osm měsíců. Jeho první oficiální pokus o zvrácení verdiktu se odehrál v roce 1952. Byl podán návrh na obnovu soudního řízení na základě nově objevených důkazů.

obrázek k článku

Konsekvence věkové segregace na školách

Rozdělení dětí do tříd podle věku se na první pohled může zdát zcela marginální problematikou, avšak při bližším zkoumání zjistíme, jak právě toto rozdělení může být velice významným faktorem kupříkladu pro vznik šikany na školách.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (32. díl - Dopad soudního verdiktu na Ameriku)

Verdikt druhého soudu o vině Algera Hisse byl důležitým milníkem Amerického politického a kulturního života. Žádná jiná jednotlivá událost nevytvořila tolik obav z komunistických špionů v Americe a z neloajality vlastních vedoucích činitelů.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed