Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Vstoupí Česko do klubu štětináčů?

Portugalsko, Itálie, Řecko (Greece), Španělsko (Spain). Čtyři jihoevropské státy, které jsou už delší dobu sužovány vysokými deficity, nízkou konkurenceschopností a neustálým zvyšováním nákladů na pracovní sílu (od roku 2000 narostly dokonce o 30 procent).

obrázek k článku

Napříč politickým spektrem

Libertariáni jsou moc pravicoví, což znamená extrémně pravicoví, tedy fašisti, takže největší libertarián byl Hitler a extrémismus je špatný, ááááno?

obrázek k článku

Česko je příliš rovnostářské

…aneb Giniho koeficient

obrázek k článku

Fungování ekonomiky v podmínkách poklesu cenové hladiny

Rozebereme si argumenty týkající se odkladu spotřeby, účetní ztrátovosti firem, redistribučního efektu, cenových a mzdových nepružností a rozebereme si různé příčiny deflace.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Výrobce odpadu

Byznysmani údajně nechtějí výrábět špičkové produkty s dlouhou funkčností. Místo toho vyrábí šmejdy s „vestavěným“ nebo „plánovaným“ opotřebením.

obrázek k článku

Homesteading oceánů

Oceán pokrývá větší část zemského povrchu než pevnina. Téměř celá tato plocha je však člověkem neužívaná, či je užívaná pouze pasivně, ke sběru a lovu. Na jednu stranu je toto zapříčiněno technickými překážkami, na druhé straně je však třeba brát ohled na nevyhovující institucionální prostředí.

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: post hoc, ergo propter hoc

„To proklatý volný obchod působí veškeré potíže. Slibovali nám jeho nekonečné požehnání, přijali jsme ho a nyní továrny zavírají a lidé trpí“

obrázek k článku

Dětská práce – skutečné zlo?

Jedním z často diskutovaných témat je dětská práce. Stále častěji se přitom objevují názory, že by bylo potřeba se státy, které ji tolerují, zakázat veškeré obchodní styky. Je to ale skutečně řešení?

obrázek k článku

Verejné statky - kompromis socializmu

Koniec alokačnej funkcie štátu

obrázek k článku

Liberalizace státních sítí

Státy, nebo samotná unie, často regulují i monopoly, které ve skutečnosti ani monopoly nejsou.

obrázek k článku

Chaos: anarchie nebo stát?

Již dlouhou dobu se v médiích politici a různí jejich poradci předhánějí v tom, kdo dokáže lépe odstranit plýtvání státními zdroji. Problém, který si málokdo uvědomuje, leží však v samotné podstatě fungování státu.

obrázek k článku

Státní zaměstnanci daně neplatí

Jak název napovídá, dnešní článek se bude týkat daní a to zejména daně z příjmu, která se údajně týká každé pracující osoby.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Povrchová těžba

Je nanejvýš důležité pochopit, že současné spojení mezi povrchovou těžbou a znečišťováním nemá inherentní status, ale místo toho je kompletně způsobeno selháním aplikovat zvykové právo vstupu na cizí pozemek proti těžebním společnostem.

obrázek k článku

Skrblíkovský mýtus

Progresivní daň je mor naší post-komunistické společnosti. Je to do morku kostí zažraná představa o spravedlnosti ve formě hrdinného Robina Hooda, který bohatým bral a chudým dával.

obrázek k článku

Proti krizi s Hooverem

Řada ekonomů se domnívá, že Velkou hospodářskou krizi zavinila liberální politika 31. prezidenta Spojených států Herberta C. Hoovera založená na pasivním přístupu (čti nicnedělání). Pravda je ale úplně jiná.

obrázek k článku

Pětiletka, nebo inflační cíl. Není to jedno?

Věříte na zázraky? Ne? Tak byste raději měli rychle začít. Ekonomové se na ně totiž spoléhají.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed