Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Dějiny 6.3. - Italský humanismus – monarchisté

Vítězství signori vedlo k nazývání mnoha knih jednoduše jako Vladař (Il Principe).

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 11. Další studie nepřímé směny

V Teorii peněz a úvěru jsem s řadou věcí nebyl spokojen. Považoval jsem za nezbytné tyto nedostatky napravit.

obrázek k článku

Ultimátní argument

Existuje ultimátní argument ve prospěch svobody? Jak by takový argument vypadal? Byl by založen na argumentaci utilitaristické, právní či emocionální?

obrázek k článku

Sofiina parlamentní volba III.

Přestože si myslíme, že máloco je lepší než pořádná libertariánská filipika, nakupila se nám bohužel v uplynulém roce spousta povinností. Napjatým čtenářům se omlouváme a doufáme, že čekací dobu vynahradíme aspoň kvalitním obsahem.

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Zachování surovin (1/2)

Jak jsme již zmínili, ti stejní liberálové, kteří tvrdí, že jsme vstoupili do věku „po vzácnosti“ a že již není důvod k ekonomickému růstu, jsou v první řadě těch, kteří si stěžují, že „kapitalistická chamtivost“ ničí naše vzácné přírodní zdroje.

obrázek k článku

Veřejná „charita“ a její úskalí ve viktoriánské Anglii a Walesu II

Roku 1832 vláda jmenovala mimo jiné kvůli rostoucím výdajům chudinského práva (své sehrály, ale i třeba teorie T. Malthuse o přelidněnosti) královskou komisi pro vyšetření chudinského práva („Royal Commission to Investigate the Poor Laws“).

obrázek k článku

Prof. George Selgin v 16. května v Praze!

Vystoupení ponese název: "Central Planning of Money Production and Economic Crises"

obrázek k článku

Veřejná „charita“ a její úskalí ve viktoriánské Anglii a Walesu I

Anglie a Wales patřily k jedněm z mála zemí, které měly veřejný systém chudinského práva (Poor Law) již od doby ranného novověku (od doby vlády Alžběty I.).

obrázek k článku

Dějiny 6.2. - Italský humanismus – republikáni

Obhájci starých oligarchických republik se proti vzestupu signori obrátili se svým vlastním pro-republikánským absolutismem.

obrázek k článku

Demokracia ako večná diskusia

Pán Eduard Chmelár pozval na svojej FB stránke potenciálnych záujemcov na diskusiu k 9. výročiu vstupu SR do EÚ. V príspevku poukázal na to, že diskusia bude pravdepodobne názorovo nevyrovnaná a má pravdu.

obrázek k článku

Peníze Nejvyššího soudu

Takto zněl původní název fantastické knihy Dicka Tiberlakea, kterou Cambridge University Press publikoval pod pozměněným názvem: Constitutional Money: A Review of the Supreme Court’s Monetary Decisions.

obrázek k článku

Válka veřejného vlastnictví proti chudým? Aneb o divokém socialismu 19. století

V této kapitole se podíváme na to, jaké překážky kladl veřejný sektor do života nižších vrstev v době tzv. divokého kapitalismu.

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Útok na technologii a růst

Pro liberály z vyšších tříd, užívající si materiální pohodlí a žijící si na poměry, o kterých se nezdálo ani těm nejbohatším lidem v minulosti, je snadné ohrnovat nos nad „materialismem“.

obrázek k článku

Děti a charita ve viktoriánském Londýně

Péči o děti považuje naprostá většina lidí za velmi důležitou věc, dost možná že za důležitější než péči o jiné skupiny lidí.

obrázek k článku

Rudolf Tomšů: Krize pohledem starého praktika

Vážení, po odchodu do penze jsem cítil nutnost vyjádřit se k té krizi, z níž v žádném případě nejsme venku a která je tragickým potvrzením geniálního díla Ludwiga von Misese… Budu rád, pokud najdete sílu a čas přečíst si názory starého praktika. Rudolf Tomšů.

obrázek k článku

Dějiny 6.1. - Vznik absolutistického myšlení v Itálii

Marsiglio tak může být považován za prvního absolutistu moderního západního světa a jeho Defensor Pacis (1324) za první velké vyjádření aboslutismu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed