Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Vnější bezpečnost svobodné společnosti bude efektivní (…když si to budete přát.)

Představuji si, že by svobodná společnost mohla být ochotna platit i více než často diskutovaná 2 % z HDP. Jednak by nemusela platit daně, jednak by pro její členy svoboda představovala výrazně větší hodnotu než pro občany většiny států na světě.

obrázek k článku

Střelba (nejen) ve školách

Střelba ve školách se stala nechvalně známým fenoménem dnešní doby zejména ve Spojených státech (a bohužel nejen tam). Kdykoliv k něčemu takovému dojde, začnou společností rezonovat hlasy volající po zákazu či omezení držení palných zbraní občany. Byla by však taková regulace funkčním řešením?

obrázek k článku

Wuhan a COVID: zkorumpovaní akademici umlčují vědce pro stomilionové granty

Nevíme a zatím nemůžeme vědět, která z hypotéz o původu viru SARS-CoV-2 je pravdivá. Nemůžeme ale zjistit skutečnou pravdu, pokud to aktivně sabotují i naši vlastní vědci, odborníci, Big Tech firmy a politici, kteří jsou v brutálním konfliktu zájmů ve snaze ochránit své stamilionové granty.

obrázek k článku

Ono to není jen tak “neuposlechnout rozkaz”.

Já: “Počkej, vždyť to nejde... Je to úplně blbě a je to strašně nebezpečný...”  Šéf: “O to se nestarej a napiš to.”  Já: “To je rozkaz?”  Šéf: “Jo.” 

obrázek k článku

Urzův rozhovor pro studentský časopis Telegram

Jak ses vlastně k myšlence ankapu dostal? Jak tvoje názory vnímali/vnímají tvoji blízcí? Proč si myslíš, že mezi lidmi v Česku nejsou anarchokapitalistické myšlenky tolik rozšířené, zvlášť například oproti myšlenkám konzervativním nebo socialistickým?

obrázek k článku

Proč Bitcoin? - Inovace (6/6)

Převezměme zodpovědnost do vlastních rukou.

obrázek k článku

Proč Bitcoin? - Uložení bitcoinů (5/6)

Za zabezpečení svých bitcoinů je zodpovědný jejich majitel. Pokud je klíč ztracen, nikdo se k bitcoinům nedostane, jsou tedy doslova ztracené. To je daň, kterou platíme za nedotknutelnost našich peněz.

obrázek k článku

Proč Bitcoin? - Těžba (4/6)

Ptáte se ale, proč by měl někdo zájem připojit svůj počítač do Bitcoinové sítě? Vždyť neustálé počítání spotřebuje velké množství elektřiny. Ano, to je pravda. Udržování sítě v chodu stojí vskutku nezanedbatelné peníze. Proč by to tedy někdo dělal?

obrázek k článku

Proč Bitcoin? - Satoshi Nakamoto (3/6)

V roce 2008 byl zveřejněn vynález pojmenovaný bitcoin. Tvůrce (dost možná tvůrci) se podepsal jako Satoshi Nakamoto, dodnes je v anonymitě.

obrázek k článku

Díky za Vaše podpisy!

Před měsícem a půl jsem žádal o podpisy pro založení politické strany, jejímž cílem bude kandidovat a účastnit se předvolebních bojů; ne však vyhrát volby – proto se zavazujeme složit každý mandát a odmítnout každou politickou funkci. Podpisů jsme potřebovali tisíc; poslali jste nám jich 1332! Díky!

obrázek k článku

Ekonomie, peníze a Bitcoin

Kryptoměnami se zabývám roky; ekonomií (a penězi obecně) ještě mnohem déle. Rád bych se s čtenáři podělil o svůj pohled na problematiku, jíž jsem věnoval tisíce hodin studia (dávno předtím, než „to bylo cool“). Nebudu rozebírat kurzy a trendy; pokusím se vysvětlit smysl Bitcoinu z hlediska ekonomie.

obrázek k článku

Proč Bitcoin? - Peníze (2/6)

Dříve jsem napsal, že Bitcoin je alternativou dnešního bankovnictví. Věřím, že je dokonce lepší než peníze současné. Bohužel, mezi lidmi není moc známo, v jakém finančním systému to vlastně žijeme. V tomto článku stručně popíši historii peněz.

obrázek k článku

Proč Bitcoin? - Úvod (1/6)

Pochopení kryptoměn vyžaduje nějaké množství času, a tyto články by vám mohly pomoci. Snažím se Bitcoin vysvětlit tak, aby to pochopil každý.

obrázek k článku

Nechceme Vaše hlasy! Potřebujeme Váš podpis…

Volby se blíží; a já jsem se s několika dalšími anarchisty rozhodl založit politickou stranu a kandidovat. Nechceme však Vaše hlasy; coby anarchisté bychom beztak odmítli každou politickou funkci. Ptáte-li se, proč zakládáme stranu, když si nepřejeme být (z)voleni, čtěte dál…

obrázek k článku

Bitcoin vs Pikora, aneb je Bitcoin penězi budoucnosti?

K dnešnímu dni Bitcoin “zemřel” již 395 krát. Tedy pokud počítáme každé vyjádření vlivných médií globální úrovně, instituce nebo autority. Bitcoinu je to naštěstí jedno a vzhledem k jeho vlastnostem je nezastavitelný. Budoucnost už tu máme, teď jen čeká, až se ji naučíme používat.

obrázek k článku

Měl by stát bojovat proti závislostem a hracím automatům?

Stát by neměl řešit osobní problémy jednotlivých lidí. A to neříkám jakožto libertarián nebo anarchokapitalista. Čistě z pohledu etatismu se domnívám, že to úkolem státu zkrátka a jednoduše není.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed