Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Němec žije bez peněz a já mu fandím. I když…

Internety šíří se článek. Mladý, třicetiletý Němec Raphael Fellmer nemá (skoro) žádné peníze. Z jedné strany přichází chvála, obdiv, úžas. Ze strany druhé pohrdání a výsměch.

obrázek k článku

Záporná úroková míra: Od podlahy pod podlahu

Je dostimulováno. Snižování daní je volební smrt, zvyšování nenese a zadlužovat už také není kam. Zraky západních ekonomik se upínají k centrálním bankám, zejména Fedu a ECB, a zároveň hned klopí k zemi. Tam se u podlahy drží úrokové míry.

obrázek k článku

Mám ty prachy v bance, anebo nemám? I: Komerční banka a její obchodní a produktové podmínky

Komerční banka a její obchodní a produktové podmínky ve světle diskuse o frakčním bankovnictví.

obrázek k článku

České století

Zdá se, že lidé jen neradi volí někoho, kdo je samotné výrazně morálně převyšuje. Plusové body u nás kandidátům přináší přiznání, že kvůli své kariéře jsou ochotni vlézt do strany, a překážkou zisku hlasů není ani pravděpodobná spolupráce s tajnou policií.

obrázek k článku

Buďme vděční za internetovou anarchii

„Je to hezká teorie, ale v praxi by to nefungovalo.“ Taková je nejčastější odpověď oponenta, když mu libertarián popisuje své ideje mírumilovné a prosperující svobodné společnosti bez státu. Ono to ale v praxi funguje už dnes. Možná ne všude, ale na jednom místě rozhodně ano. Na internetu.

obrázek k článku

Dějiny 9.8. - Laissez-faire utilitarianismus a seigneur de Belesbat

Belesbat ze své analýzy výmluvně uzavřel, že „musí být považováno za princip, že svoboda je duchem obchodu, bez kterého… dobré přístavy, slavné řeky a… úrodné [půdy] nemají žádného užití. Když není svoboda, nic není ničemu k užitku.“

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu VI: Nedostatky a nekvalita pohledem schůzí ČNR: Otázka bydlení

V uvedených stenoprotokolech se podobně jako v případě Prahy řeší sem tam bydlení. Již zmíněný komunistický poslanec Ing. Miroslav Mrázek uvedl na 4. schůzi ČNR ze dne 10. prosince 1986, že v rozpočtech národních výborů jsou některé otevřené problémy, kdy poslanci poukazovali například na nedostateč

obrázek k článku

Čo by malo byť výsledkom práce ekonóma?

Nebolo by žiadnym veľkým prekvapením, ak by väčšina ľudí nepoznalo odpoveď túto otázku. Na druhej strane by pravdepodobne pre nich nebol problém zodpovedať otázku, kto by mal určite poznať odpoveď: „no predsa samotní ekonómovia, kto iný.“

obrázek k článku

Nevědeckost protekcionismu

Dobrovolná dělba práce a dobrovolná směna tak spolu zajišťují maximálně možný blahobyt z pohledu jednotlivce. Cokoliv, co klade jakékoliv překážky těmto formám lidské spolupráce, musí potom obecně působit proti zvyšování blahobytu zúčastněných stran.

obrázek k článku

Mýty o zákazu kouření v restauracích

Zaznamenal jsem, že v souvislosti s tím, že „jsme si zvolili“ jako prezidenta burana Zemana, který je zároveň silným kuřákem, budeme muset na dlouho zapomenout na ten blahodárný a dlouho očekávaný plošný zákaz kouření v restauracích, ve kterém „zaostáváme za Západem“.

obrázek k článku

Sen či noční můra: Rovné příležitosti

Spousta lidí vnímá společnost postavenou na rovných příležitostech jako ráj na zemi. Dokonce jsou o své představě tak přesvědčení, že neváhají využít státní mašinérii (= násilí), aby ji uvedla v praxi. Je tomu tak ale skutečně? Chtěl by někdo v doopravdy rovné společnosti žít?

obrázek k článku

Lyžování s Hayekem

Bude zima a řada občanů v tuto dobu vyráží na lyže. Část z nich vyráží tradičně na sjezdovky, kterých máme i v České republice celou řadu.

obrázek k článku

Dějiny 9.7. - Fleure, Fénélon a burgundský kruh

Pro Fénélona je „válka největším zlem“ a zhoubná francouzská politika neustálých válek byla výsledkem jejich nacionalistických merkantilistických politik.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu VI: Nedostatky a nekvalita pohledem schůzí ČNR: Projev poslance Očenáška

Komunistický poslanec Antonín Očenášek měl na 3. schůzi ČNR ze dne 20. října 1986 velmi zajímavý příspěvek. V něm uvedl některá důležitá pozorování, ale i konkrétní příklady. Všiml si například nedostatečnosti kontroly a selhání jediného muže.

obrázek k článku

Vysloužilci a „divoký kapitalismus“

Psát o době kapitalismu 19. století a nezmínit vysloužilecké (veteránské) spolky by bylo na pováženou. Tyto spolky byly sociálními a společenskými institucemi, stojícími na svépomoci a charitě s nezanedbatelným významem prestiže.

obrázek k článku

Sborník: Intervence ČNB - Obr s rukou ve vaší kapse

Texty o inflaci a centrálním bankovnictví patří do zlatého fondu liberální literatury v každé době, avšak nyní se stávají aktuální i pro čtenáře, kteří nemají jinak o existenci centrální banky jiné než teoretické vědomosti.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed