Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Člověk versus stát – sociální pomoc a podpora

Člověk je schopný mít soucit s jiným člověkem. Stát s nikým žádný soucit nemá, pouze poskytuje lidem ve velice omezené míře to naprosté minimum, které jim musí dát k tomu, aby od nich sám dostal to, co potřebuje ke svým vlastním zájmům.

obrázek k článku

PPPP: Pokračování přednášek v Paralelní Polis

Cyklus Anarchokapitalismus v Paralelní Polis pokračuje; a všichni jste srdečně zváni!

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XII. - Gary Becker

Ve svém díle přistoupil k člověku jako k racionální bytosti, která ve všech životních situacích maximalizuje svůj užitek na základě souboru preferencí. Chápe racionálního člověka tak, že směňuje statky bez ohledu na charakter trhu.

obrázek k článku

Ještě jednou o kolektivní vině

Znám sice oběti, ale neznám pachatele. Rozhodně je neznám osobně. A řeči o kolektivní vině odmítám. Kolektivní vina totiž neexistuje.

obrázek k článku

Demokracie v Katalánsku

Obyvatelé Katalánska uspořádali referendum o nezávislosti na Španělské nadvládě; španělští mocipáni byli proti, takže referendum prohlásili za neplatné. A aby nikdo nemohl náhodou operovat ani s výsledky zakázaného referenda, rozhodl se stát svou železnou pěstí voličům zabránit v hlasování násilím.

obrázek k článku

Konat dobro

Konat dobro občas znamená konat zlo. Přestaňte zachraňovat svět a mít spasitelský komplex, říkám já. A místo toho nechte druhé lidi svobodně žít.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XI. - Škola veřejné volby

Bylo nebylo, dávno tomu. Královna Filosofie držela v zajetí princeznu Ekonomii. Celé to spískal řecký filosof Aristoteles, který ve 4. století před Kristem studoval řeckou společnost.

obrázek k článku

Když zaváděli šikanující vyhlášku, slibovali, že bude jenom proti bezdomovcům

Kdo podporuje šikanování ostatních lidí státní mocí, dočká se toho, že státní moc si při vynucování jím podporovaných regulací došlápne i na něj.

obrázek k článku

Plíživá smrt svobody slova i výchovy

Totalitní praktiky mají obrovskou tendenci vymykat se kontrole; jsem proto přesvědčen, že jediným přijatelným řešením je absolutní odmítnutí toho, aby nějaký úředník či politik určoval, jak má kdo vychovávat své děti a k jakým hodnotám je vést.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník X. - Milton Friedman

Byl teoretikem na poli ekonomických doktrín, které současně ovlivňovaly praktickou hospodářskou politiku.

obrázek k článku

Misesova akademie Liberálního institutu 2017

Nikdy jsme neměli tolik studentů. Nikdy jsme neměli tolik přednášejících. Nikdy jsem na našich letních školách neviděl tolik lidí ve tři ráno. Je to to nejlepší, co jsem kdy spoluvytvářel.

obrázek k článku

Anarchokapitalisté a volby

V říjnu se blíží další parlamentní volby. Nemá význam nikomu říkat, aby šel k volbám, nebo aby volil toho a toho. Každý se rozhodne nakonec svobodně a sám. Rozhodně si ale myslím, že je naprosto v pořádku k volbám jít, stejně tak jako i nejít.

obrázek k článku

Nevyhazuj! Co znamenají daňové úlevy na opravování zboží

Švédové mluví o chytré spotřebě a ekologii, Babiš o snižování ceny práce –, ekonomické důsledky by ale byly stejné. Totiž neblahé.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník IX. - Friedrich August von Hayek

Byl jedním z největších a nejoriginálnějších myslitelů dvacátého století. Důsledně a metodologicky přesně bořil mýty a vyvracel bludy.

obrázek k článku

Právo držet zbraň není kvůli povinnostem

Člověk má právo držet a nosit zbraň na svou obranu, ne kvůli povinnosti a úkolu bránit stát. Právo držet zbraň je přirozené právo, právo na vlastnictví.

obrázek k článku

O toleranci

Tolerance se podle mého názoru nedá vynutit násilím, ale také proto, že podle mě zákon není efektivním bojem proti rasismu či diskriminaci obecně. Naopak, dělá všechno jen horší. Je to krok zpět.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed