Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Princip neagrese (NAP)

Princip neagrese – neboli NAP (non-aggression principle) – je koncept, který se často vyskytuje v souvislosti s anarchokapitalismem; v tomto článku bych tedy rád objasnil, co NAP je, ale zejména také co není, neboť v tomto ohledu existuje (i mezi anarchokapitalisty) celá řada různých mýtů a fám.

obrázek k článku

Na hraně libertariánské etiky

Dotace jsou bezpochyby svinstvo; nejlákavější je tedy odsoudit každého, kdo je s nimi nějak propojen. Emocionálně je pohodlné se s tím prostě nebabrat, hodit všechny do jednoho pytle, pak už jen zmačkat a zahodit. My libertariáni jsme však pověstní logickým myšlením, tak ho pojďme trochu potrénovat.

obrázek k článku

Mýtus mocných bohatých lidí v anarchokapitalismu

...Existuje ovšem ještě jedna poměrně zajímavá obava, která je vlastně přirozená, protože se svým způsobem přímo nabízí. A ta obava je založená na tom, že anarchokapitalismus je vlastně oligarchie. Pojďme se tedy podrobněji podívat na to, zda taková situace může nastat.

obrázek k článku

Trump a clo na dovoz oceli a hliníku – nepochopení základů ekonomie

Může v této obchodní válce někdo vyhrát? Můžou cla přinést nějaký užitek alespoň jedné ze stran? Ekonomická věda nás učí, že nemohou.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XXII. - Murray Rothbard

Byl badatelem a teoretikem na poli vlastnictví a vlastnických práv, státních zásahů do hospodářství a dějin ekonomického myšlení. Vydal se daleko za hranice ekonomie do oblasti politické filosofie a historie.

obrázek k článku

Český lev, Zeman a nezávislost ČT

...Toto řešení spočívá v totální privatizaci veškerých státem vlastněných veřejnoprávních médií a jejich odpoutání od daňových výběrů, tedy koncesionářských poplatků, které je nutné s okamžitou platností zrušit.

obrázek k článku

Rozhodujte o svých záležitostech, ne o cizích

Když si sami rozhodujete o svém majetku, to je kapitalismus. Když o vašem majetku rozhoduje kolektiv, to je komunismus.

obrázek k článku

Soukromá voda v Londýně 19. věku

Příběh, který si dnes můžete přečíst, nás vrací do 19. století, ba i dříve. Je o tom, jak v jednom několikamilionovém městě soukromý kapitál zajistil dodávku vody pro velkou část jeho obyvatel. To město se jmenovalo a jmenuje Londýn. Vzhůru tedy do Londýna.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XXI. - Robert Mundell

Stal se průkopníkem na poli makroekonomické teorie v oblasti účinnosti stabilizační rozpočtové a měnové politiky při různých kurzových režimech a měnového přístupu k platební bilanci.

obrázek k článku

Křest knihy Anarchokapitalismus

…aneb Stát je špatný sluha, ale zlý pán!

obrázek k článku

Zahrnuje NAP také zvířata?

Poněvadž častým sporem mezi různými lidmi (dokonce i anarchisty) bývá otázka, zdali je princip neagrese (non-agression principle – dále jen NAP) aplikovatelný i na zvířata, rozhodl jsem se k tématu vyjádřit.

obrázek k článku

Celebrity v USA jsou pro další masakry

„Celebrity v USA jsou proti zbraním“ hlásá titulek ve čtvrtečním deníku Metro. Po střelbě na Floridské škole opět sílí hlasy za jejich větší omezení.

obrázek k článku

Peníze všech pro pár vyvolených

"Jak to, že stále nestojí ta slibovaná národní multifukční hala?" ptají a pohoršují se někteří sportovní komentátoři a sportovní nadšenci. Je prý ostuda, že olympijská vítězka v rychlobruslení nemá ve své zemi kde trénovat.

obrázek k článku

Zakazování heren a hracích automatů je další krok ke komunismu

Antikapitalisté (socialisté a komunisté, často schovaní pod jinými názvy) zakazováním heren a hracích automatů útočí proti právu na vlastnictví, útočí proti svobodnému podnikání, útočí proti svobodě člověka.

obrázek k článku

John Maynard Keynes, nejistota a selhání trhu

Keynes v případě nejistoty na trhu sice poukázal celkem správně na její existenci, ovšem mylně se pokusil tuto nejistotu řešit pomocí hospodářsko-politických aktivit veřejného sektoru. Sám navíc zůstal v zajetí neoklasické ekonomie.

obrázek k článku

Státní propaganda a brainwashing na (povinných) základních školách

Anarchokapitalisté často mluví o propagandě a brainwashingu na státních školách, jenomže málo kdy jdou do hloubky, protože věří, že se to rozumí samo sebou. „Paní učitelka nám řekla, že demokracie je nejlepší systém na světě a my tomu prostě věříme.“ Jenomže to není tak jednoduché.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed