Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Očima libertariána: Eurodotace ničí podnikání. Co s tím?

Naším vstupem do EU k nám začaly proudit evropské peníze ve velkém. Rozdíl mezi penězi zaslanými do EU a z EU přijatými dokonce tvoří jeden z hlavních argumentů zarputilých obhajovatelů našeho členství v Unii. Jenže… je skutečně o co stát?

obrázek k článku

Pomozte s provozem webu Mises.cz!

Děkujeme všem autorům za skvělé texty, které nám neustále posíláte; bez Vás by tento web neměl žádný smysl. Přináší-li Vám tento web užitek, prosím, podporujte nás i nadále; a nejen skrze texty, i když ty samozřejmě potřebujeme také.

obrázek k článku

Žádná "společenská smlouva" o vzniku státu neexistuje

Žádnou jsem s politiky neuzavřel - O možnosti danit mé peníze, žít z nich a přerozdělovat je - Pošlapávat vlastnická práva - Regulovat, zadlužovat mě - Neustále otravovat. Nedal jsem k tomu souhlas. K ničemu takovému. Vy snad ano?

obrázek k článku

Demokracia ako paradox

Súčasná spoločnosť je príliš zaslepená zastrešovaním demokracie pod hromadu politických doktrín, ktoré ospravedlňujú vyvlastňovanie v mene tzv. všeobecného blaha a popierajú jej samotné základy.

obrázek k článku

Jak se z libertariána stane strážce správnosti úředního dokumentu?

Nejvyšší soud uznal pár gayů za rodiče dítěte, jež jeden z nich (záměrně nevědí který) počal se ženou, které za to zaplatili (šlo tedy o konsensuální akt); stalo se tak v USA, kde je to legální, nicméně to musel uznat český soud, aby bylo vše byrokraticky v pořádku i v ČR.

obrázek k článku

Vývoj peněžních agregátů v ČR

Domnívám se, že hospodářská krize by mohla přijít příští rok anebo v roce 2020. Možná přijde opět z ciziny, ale na domácí scéně je na ni slušně zaděláno.

obrázek k článku

Anarchokapitalismus v českém mediálním prostoru

Ač na tomto webu spíše teoretizujeme o etice a ekonomii, snad mi čtenáři odpustí, když tentokrát sklouznu k něčemu praktičtějšímu a méně abstraktnímu. S vydáním knihy Anarchokapitalismus se nám povedlo medializovat to, oč se snažíme léta; desítky mediálních výstupů o libertarianismu v ČR.

obrázek k článku

Život a smrt 7. - Sebevraždy ve skutečně svobodném světě

Teprve po tom, co začneme skutečně respektovat něčí svobodnou vůli, jeho názory, přání a pocity, teprve pak může přijít skutečná ochota pomáhat, pravý soucit, opravdová lidskost a především nefalšovaná láska k životu, ve všech jeho podobách.

obrázek k článku

Mýty o anarchokapitalismu - předpokládáme hodné lidi

Dnes bych se chtěl věnovat této velice časté námitce proti anarchokapitalismu, podle které předpokládáme dobré lidi, ale protože lidé dobří, spravedliví, hodní, racionální - a tak dále - nejsou, anarchokapitalismus by selhal.

obrázek k článku

Urzův rozbor recenze Michala Kašpárka

Co je důstojného na tom, když o životě a osudu člověka rozhoduje politik z pozice moci? Kde je důstojnost těch, kdož jsou zavření za mřízemi v malých klecích s ostatními spoluvězni, ačkoliv mnozí z nich nikomu neublížili a celé jejich provinění spočívá v tom, že si chtěli žít svůj život po svém?

obrázek k článku

Je možné vést konstruktivní dialog s Českou televizí?

Alena Müllerová z České televize odpověděla na můj otevřený dopis; v něm jsem kritizoval zcela konkrétní nepravdy odvysílané v dílu „Daně“ pořadu „Bankovkovi“ a vznesl návrh na možné řešení situace. Ačkoliv jsem nevěděl, jakou reakci mohu od ČT očekávat, musím uznat, že mě trochu překvapila.

obrázek k článku

170 let od vydání Komunistického manifestu. Kam jsme „pokročili“?

Zdá se mi, že komunisté a socialisté můžou pomalu slavit. Téměř po dvou staletích se zdá, že většina bodů je splněna a praktikována v současných demokratických státních zřízeních.

obrázek k článku

Život a smrt 6. - Euthanasie na volném trhu

V posledních dvou kapitolách chci nastínit, jak by mohlo vypadat svobodné rozhodnutí o životě a smrti ve světě, kde nejsou lidé za nic takového perzekvováni a mají svůj život zcela ve svých rukou.

obrázek k článku

Státní navigace a ekonomická kalkulace

Ministr dopravy Dan Ťok se rozhodl, že stát je o něco větší big brother než Google, takže chce provozovat státní navigaci, která bude mít k dispozici více nafízlovaných dat (z kamer, mýtných bran a podobně; dokonce prý i od operátorů, což považuji za lehce bizarní), takže bude fungovat ještě lépe.

obrázek k článku

Osm důvodů, proč legalizovat všechny drogy

Ráda bych v tomto článku co nejstručněji v bodech rozebrala, proč stojím za legalizací všech drog - počínaje dnes legálním nikotinem, konče heroinem. A ač toto téma zní pro většinu společnosti šíleně, dává mi to smysl ať už jako budoucímu lékaři, tak z hlediska ekonomického, morálního i lidského.

obrázek k článku

Život a smrt 5. - klasické argumenty proti sebevraždám

V tomto článku si rozebereme nejčastější důvody k tomu, proč jsou sebevraždy všeobecně odsuzovány. Některé z nich jsou podle mě jen čistá deklarace toho, že považujeme člověka za majetek státu či společnosti. Jiné mají na první pohled jistě něco do sebe a musíme jejich problematiku pečlivě rozebrat.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed